Ciril Komotar

Ponedeljek,
28. 10. 2013,
21.50

Osveženo pred

8 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Ponedeljek, 28. 10. 2013, 21.50

8 let, 6 mesecev

192 tisoč evrov za zadnji avtomobil, iz katerega je John F. Kennedy stopil živ

Ciril Komotar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
Ob 50. obletnici atentata na Johna F. Kennedyja so na dražbi v Belgiji za 318.700 evrov prodali dva avtomobila iz takratne predsedniške flote.

Zadnji predsednik ZDA, ki je še mahal iz kabrioleta

Z elegantnim belim kabrioletom znamke Lincoln sta se 35. predsednik Združenih držav Amerike in njegova žena Jacqueline Kennedy iz mesta Fort Worth pripeljala na letališče vojaškega oporišča v Carswellu, od koder je predsedniški par odletel v Dallas, kjer je bil dan za tem nanj izveden atentat.

Lincoln continental convertible je bil z izjemo potniške kabine v celoti restavriran, neznan kupec pa je zanj odštel 192 tisoč evrov.

John F. Kennedy je bil zadnji ameriški predsednik, ki je množicam mahal iz kabrioleta.

126 tisoč evrov za blindirano limuzino

Na dražbi so za 126 tisoč evrov, petkrat toliko, kolikor stane enako ohranjen oldtajmer brez "pedigreja", prodali še mogočno limuzinsko izvedbo lincolna continental.

Kot del obsežne predsedniške flote vozil je bil običajno namenjen predvsem prevozom zasebne narave. Vozniku je pomagalo servokrmiljenje, v kabini je bilo prostora za šest oseb, potniški in vozniški prostor sta bila ločena s pomičnim steklom, komunikacijo pa je omogočal interfon.

Mrliški avtomobil, ki je Kennedyjevo truplo prepeljal iz bolnišnice na letališče v Dallasu, so prodali za 116 tisoč evrov.

Avtomobil, v katerem je bil Kennedy ustreljen, je imel dvojčka, tudi tega so prodali

Oba podaljšana kabrioleta, dolga sta bila kar 6,4 metra, v enem pa je pozneje umrl Kennedy, je Bela hiša naročila leta 1961, dve leti pred usodnim atentatom v Dallasu.

Predelavo so zaupali predelovalcem Hess & Eisenhardt iz Cincinnatija. Petmetrskega kolosa so podaljšali za meter in dvajset centimetrov, nanj je bilo mogoče namestiti tudi streho, po želji celo stekleno.

Tri tone in pol težak ter 6,4 metra dolg tako imenovani paradni avtomobil je poganjal 4,4-litrski osemvaljnik, predsednik Kennedy pa se v njem ni nikoli peljal. Na dražbi v Belgiji so ga z le 650 kilometri na merilniku in popolnoma obnovljenega neznanemu kupcu prodali za neznano vsoto.