Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
1. 7. 2008,
16.06

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Torek, 1. 7. 2008, 16.06

8 let

Vožnja z bočnim nagibom

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Bočno nagnjeno vozilo hitro nažene strah v kosti tako vozniku kot potnikom.



Če naprimer 30-stopinjska strmina navzgor ali navzdol iz terenca ven izgleda še znosna, potem je enak bočni nagib vse kaj drugega. Še posebej, kadar vozilo na vzmeteh z dolgimi hodi malo zaniha.

Podatek z merilnika naklona lahko zavaja

Pri ocenjevanju kota bočnega nagiba moramo biti previdni. Med tehničnimi podatki terenskega vozila je naveden statični podatek o največjem možnem nagibu. To je kot, ki bi ga nagnjeno vozilo še preneslo, preden bi se prevrnilo. Vendar ta vrednost velja za idealne razmere, kjer je teren grob in nagnjen v obliki plošče, takšnega pa v praksi težko najdemo. In tudi če bi ga našli, bi bila meja največjega nagibanja dejansko pri manjšem kotu, zaradi nihanja vozila med gibanjem po bočni strmini. Merilna naprava, ki nam kaže trenutni bočni nagib, je silno koristna, vendar z njeno pomočjo nikar ni za preizkušati ali teoretični podatek o največjem nagibu res drži.

Čim manj bočno

Prečenju pobočja z nagnjenim vozilom se čimbolj izogibajmo. Če res ne gre drugače, naj bo razdalja vožnje z bočnim nagibom kratka in takoj ko je mogoče, usmerimo vozilo navzdol. Pravimo navzdol proti vpadnici, ki predstavlja najbližjo (res pa tudi najbolj strmo) smer proti dolini. To je tudi smer rešitve, kadar zaznamo, da se terenski avto postavlja na spodnji dve kolesi. Takrat je potrebno res naglo zavrteti volan v smeri navzdol, pri tem pa nikakor ne smemo pritisniti na zavoro! Ravno nasprotno, zelo odločno moramo potegniti naprej, vendar pozor! Sile na volanski obroč bodo ogromne, volan pa bo treba vseeno tudi poravnati, takoj ko bo vozilo usmerjeno navzdol. Če nam to ne uspe, bo ponovno prišlo do bočnega nagibanja in bomo spet na istem kot prej, le da se bo avto hotel prekucniti na drugo stran, kot je izgledalo sprva.

Kaj pa trening?

Vaja res dela mojstra, vendar kdo bi se igral s streho šest, sedem in več milijonov vrednega terenca. Tudi rezervnih delov za naše telo v glavnem še ne prodajajo. Na terenih z manjšim naklonom si že lahko kaj privoščimo, za doživetje pravega nagibanja med vožnjo pa si omislimo usposobljeno vodstvo. V Off road klubu mamut nas lahko strokovno in na svojem poligonu poučijo o tej spretnosti in o ostalih prvinah terenske vožnje.

Ne spreglejte