Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
23. 11. 2007,
17.50

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Petek, 23. 11. 2007, 17.50

8 let

Stop pred avtocesto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Nobenega pospeševanja, ki je sicer normalno za vključevanje na avtocesto, ampak prav nasprotno: pred vstopom na avtocesto nas čaka stop znak!

Letos na naših avtocestah množično preoblačijo asfaltne prevleke. Zato se pogosto preusmerja promet z dveh ločenih pasov na enega samega, to pa pomeni, da morajo tudi odstavni pasovi prevzeti funkcijo prometnih pasov. Zastoj(čk)i, ki pri tem nastajajo pa ne povzročajo samo slabe volje, saj spremenjena signalizacija nastavlja tudi nevarne pasti.

Stop namesto pospeševanja

Ne gre samo za to, da se tudi na odsekih, kjer se izvajajo dela na cesti, vozimo prehitro, kar v glavnem pomeni, da vozimo hitreje kot zapovedujejo prometni znaki. Še bolj pomembne so spremenjene talne označbe, ki z rumeno barvo označujejo, kako potekajo prometni pasovi po novem. Stranski priključki, za katere smo navajeni, da preko njih in pospeševalnih pasov kar "pademo" na avtocesto, delujejo v spremenjenih razmerah povsem drugače. Nobenega pospeševanja, ki je sicer normalno za vključevanje na avtocesto, ampak prav nasprotno: pred vstopom na avtocesto nas čaka STOP ZNAK!

Kdo naj (tudi) pazi?

Seveda ne mislimo posebej svetovati, da naj se vozniki zaustavljajo pred znakom "stop". To je pač samoumevno, pa vendar tudi v prometu velja pregovor o stari navadi in železni srajci. Marsikdo je že "udaril" mimo znaka, morda zjutraj ko je zaspan hitel na delo in je na stop pač pozabil. Nekaterih ljudi prav zaradi tega žal ni več. Nasvet zato velja tudi tistim, ki imajo prednost. Poleg upoštevanja omejitve hitrosti v območju del na avtocesti je koristno tudi kaj malega predvidevati. Na primer, da bo voznik z desne pozabil na svoj "stop", nakar se lahko začne "podiranje domin": zadel nas bo v naš desni bok, odbilo nas bo v levo, kjer bomo mi zadeli sosednje vozilo v desni bok, odbilo ga bo v levo ... Če na to vsaj pomislimo in malce umaknemo nogo s plina, smo že veliko naredili, če pripravimo desno nogo nad stopalko zavore pa še več.

Ne spreglejte