Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
1. 7. 2008,
14.38

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Torek, 1. 7. 2008, 14.38

8 let

Priprava na vožnjo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Notranjost današnjih terenskih vozil, po udobju, uporabnosti, po inovativnih in zanimivih rešitvah, ne zaostaja za osebnimi avtomobili.



Več poudarka je (bi moralo biti) na ergonomiji, predvsem glede dosegljivosti vzvodov, stikal in tistih naprav, ki so dodane za terensko uporabo. V terenskem vozilu se srečamo tudi z drugačnim osnovnim pristopom do vožnje.

Namestitev za volan

Po vstopanju čez visoki prag terenskega vozila sledijo običajne in poznane nastavitve. Na vrsti je sedalo, naslonjalo, vzglavnik, varnostni pas in volan. Sedalo je višje, pomaknemo pa ga bolj naprej kot smo sicer navajeni. Z levo nogo se opremo na posebno oporo, s hrbtom pa se čvrsto potisnemo ob naslonjalo. Tudi slednjega pomaknemo bližje, saj bomo tako lažje obdržali volan v željenem položaju, kadar nam ga bo hotel teren iztrgati iz rok. Volanski obroč nastavimo primerno svoji višini, če je pomičen po osi, naj nam bo bližje kako smo navajeni. Vse naprave, vzvode in stikala moramo doseči brez sklanjanja, tako da imamo ves čas trdno oporo v naslonjalu. Na očeh moramo imeti vse merilnike, tudi tiste, ki smo jih namestili naknadno (naprimer merilec vzdolžnega in bočnega naklona). Glede višine pasov in vzglavnikov velja enako, kot za ostala vozila. Seveda morajo biti tudi potniki ves čas vožnje pripeti s pasovi, poiskati pa si morajo trdne opore in mesta za prijemanje z rokami.

Vrtljaji, olje ...

Merilnik vrtljajev je v terenskem avtu enako pomemben kakor v športnih in ostalih avtih. Pri tem pa nas bolj kot največja moč zanima navor motorja. Ta je pri dizelskih motorjih ponavadi največji nekje okoli 2000 vrtljajev in v bližini tega območja se bomo po terenu najbolj optimalno vozili. Tu dodajmo še nasvet, naj bo gladina olja v motorju terenskega vozila vedno na "max", da ne bi prihajalo do težav pri vzdolžnih in bočnih nagibanjih vozila. Med opozorilniki si zapomimo tudi tistega, ki je v zvezi z gorivom. Na brezpotjih namreč ni bencinskih servisov.

Knjižica z navodili za uporabo

Navodila za uporabo moramo skrbno prebrati, ne samo zato, ker so koristna in omogočajo prava terenska doživetja. Napačna uporaba terenskih in ostalih sklopov vodi do okvar in kar je še huje, vožnja s terencem lahko postane tudi nevarna. Vsak voznik se mora seznaniti z uporabo kateregakoli avta, pri terenskem vozilu pa moramo poznati še dodatne naprave. Prebrati in poznati je treba prav vse o reduktorju, o dvo in štirikolesnem pogonu, o zaporah diferenciala, o možnosti nastavitve višine, o izklopu stabilizatorjev ...

Tovor in ostali predmeti

Pri prevažanju tovora v terenskem vozilu je še posebej pomembno, da predmete dobro pritrdimo. V "pick up-a", kakršen je navara, lahko naložimo celo tono, takšen tovor pa nam s premikanjem lahko povzroči resne težave. Nepotrebnih predmetov naj ne bi prevažali po terenu, drobnarije pa naj bodo spravljene v zaprtih predalih. Pa kakšno jabolko ali pomaranča naj se tudi ne kotali okoli stopalk pod nogami.

Ne spreglejte