SiolNET. Avtomoto Nasveti
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Pomen zaščitne mreže

1

termometer

Mreže, ki preprečujejo vdor prtljage v potniški prostor, so v karavanih nekaj običajnega. Če že niso vgrajene serijsko, jih je mogoče nabaviti med dodatno opremo.

Proizvajalci često ponujajo tudi dve možnosti pritrditve - za prednjima sedežema ali pa za klopjo zadaj. Pa vendar vsaka mreža, čeprav serijska, ne more vedno zadržati "letečih" predmetov.

Pomembno je kaj prevažamo

Mreža, ki loči potniški del vozila od prtljažnega prostora, je koristen in funkcionalen element opreme vozila. Prav gotovo je tovrstna zaščita najbolj ustrezna, kadar jo vgradi proizvajalec vozila. Pri tem pa se moramo vseeno zavedati, da fleksibilna pregrada ne more delati čudežev in da lahko pri težjih predmetih odpove, na primer pri prevozu živali.

Naš Fido v prtljažniku

Kadar v prtljažniku prevažamo domačega ljubljenčka, ni vseeno, s kakšno oviro je ločen od potniškega prostora. Zaščitna mreža iz elastičnega materiala brez dvoma uspešno preprečuje nezaželene "pasje obiske" v bližino voznika. V nekaterih primerih, ki so med vožnjo pogosti, pa mreža ne zmore opraviti svoje naloge. Med ostrim zaviranjem lahko pride do prizorov iz risanih filmov, ko Pluto nekam trešči, nato pa se (Tomu v veselje) s še večjo hitrostjo odbije nazaj.

Fido postane FIDOOO

Bolj nevarno kot pri zaviranju pa je že pri manjšem karambolu. Fido lahko postane FIDOOO, ki plane naprej z večjo silo od tiste, s katero njegova masa (na primer 10 kilogramov) pritiska na podlago. Sila je namreč masa krat pospešek (pri trčenju pojemek), zmnožek da "njutne", ki lahko raztrgajo elastično mrežo. Za pravo pasivno varnost je torej edina primerna mreža iz kovinskega materiala, kakršno je tudi moč nabaviti pri nekaterih proizvajalcih.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin