Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Torek,
24. 8. 2010,
13.24

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Torek, 24. 8. 2010, 13.24

6 let, 6 mesecev

Kazenske točke vam ostanejo tri leta

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Evidenco kazenskih točk za prekrške v prometu vodi ministrstvo za pravosodje. Z zbranimi osmimi točkami ste o stanju samodejno obveščeni, s trinajstimi pa vas napotijo na obvezno usposabljanje.

Evidenca o številu kazenskih točk

Pri ministrstvu za pravosodje se v okviru kazenske evidence vodi skupna evidenca o številu kazenskih točk za storilce prometnih prekrškov in o pravnomočnih odločbah o prenehanju veljavnosti vozniškega dovoljenja. Če bi hoteli izvedeti, koliko kazenskih točk vam je v evidenci še ostalo, lahko to storite prek obrazca na spletni strani pravosodnega ministrstva.

Kako do podatkov?

Podatki iz evidence se dajejo na podlagi prošnje posameznika, na katerega se ti nanašajo. V obrazec je treba vpisati osebne podatke in ga po pošti poslati na ministrstvo. Navesti je treba tudi razlog za vpogled v evidenco – to so lahko osebni razlogi, informacija o stanju kazenskih točk in podobno. Ko zberete osem kazenskih točk, vas pravosodno ministrstvo o tem samodejno pisno obvesti.

Stroške usposabljanja nosi voznik

Imetnik vozniškega dovoljenja, ki zbere trinajst, toda manj kot sedemnajst kazenskih točk, se mora udeležiti programa za izobraževanje in usposabljanje za varno vožnjo. To veleva 128. člen Zakona o varnosti cestnega prometa. Po uspešno izvedenem seminarju se posamezniku, a le enkrat v obdobju dveh let, iz evidence izbrišejo štiri kazenske točke. Stroške usposabljanja nosi imetnik vozniškega dovoljenja. Program izobraževanja in usposabljanja določi ministrstvo za promet. Če se tečaja v predpisanem roku ne udeležite, vas doleti kazen 320 evrov.

Točke vam ostanejo tri leta

Kazenske točke se iz evidence izbrišejo po preteku treh let od pravnomočnosti odločbe, s katero so bile izrečene. Pogoj je, da voznik v tem času ne doseže števila kazenskih točk, zaradi katerega se izreče prenehanje veljavnosti vozniškega dovoljenja oziroma prepoved uporabe vozniškega dovoljenja na območju Slovenije. Če pride do prenehanja veljavnosti oziroma prepovedi uporabe, se izbrišejo vse do tedaj zbrane kazenske točke. O izbrisanih kazenskih točkah je obveščena upravna enota, ki je izdala vozniško dovoljenje. Prej kot v treh letih lahko število kazenskih točk znižate tudi z udeležbo na omenjenem usposabljanju.

Ne spreglejte