TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
13. 2. 2008,
8.43

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Sreda, 13. 2. 2008, 8.43

8 let

Avstralija se je opravičila aboriginom

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Avstralski premier Kevin Rudd se je v zgodovinskem govoru pred parlamentom opravičil avstralskim staroselcem aboriginom za več kot dvesto let diskriminacije in zlorab domorodnega prebivalstva.

Mnenje opazovalcev je, da je Rudd v svojem opravičilu šel veliko dlje, kot je bilo pričakovano. Rudd je s tem uresničil eno od svojih osnovnih političnih obljub iz predvolilne kampanje. "Opravičujemo se za zakone in politike predhodnih vlad in parlamentov, ki so zadali trpljenje, bolečino in globoke izgube našim avstralskim sodržavljanom," je dejal Rudd.

Nova stran v zgodovini avstralske celine

Še posebej je bilo opravičilo naslovljeno na t.i. "ukradene generacije" staroselcev, aboriginske otroke, ki so jih nasilno ločili od družin, pa tudi na njihove potomce in družine. "Prosimo odpuščanja za bolečino in trpljenje ukradenih generacij, njihovih potomcev in družin. Matere in očete, brate in sestre prosimo odpuščanja, ker smo ločili družine in skupnosti," je izjavil avstralski premier. Opravičil se je tudi za kršitve dostojanstva in ponižanje, ki ga je utrpelo "ljudstvo, ponosno na svoje izročilo in kulturo".

Opravičilo globlje kot pričakovano

Pred parlamentom se je zbrala množica aboriginov z vseh koncev Avstralije, veliko pa jih je Ruddove besede spremljalo tudi v sami parlamentarni zgradbi. Po večjih avstralskih mestih so postavili tudi velike zaslone, na katerih so ljudje lahko spremljali zgodovinski dogodek. Opravičilo, ki je bilo globlje kot pričakovano, je sprožilo spontan aplavz med množico.

Od leta 1910 do 1970 so okoli 100.000 aboriginskih otrok, večinoma mešanega porekla, na podlagi zvezne zakonodaje odvzeli staršem in jih dali v posvojitev oziroma rejo belim staršem ali jih namestili v institucijah. Zakonodaja je temeljila na sklepu iz leta 1910, da so aborigini pogubljena rasa, ki jo čaka izumrtje, in da je za njihove otroke bolje, če jih integrirajo v belo družbo. Asimilacija, po potrebi tudi prisilna, je z letom 1937 postala uradna politika na zvezni ravni in ravni zveznih držav.

V Avstraliji živi 450.000 aboriginov

Danes v Avstraliji z 21 milijoni prebivalci živi okoli 450.000 aboriginov, ki veljajo za najrevnejšo etnično skupino v državi. Med njimi je visoka stopnja nepismenosti, potisnjeni so na rob družbe, življenjska doba pa je sedemnajst let nižja od življenjske dobe drugih prebivalcev. Stopnja samomorilnosti je dvakrat višja, umori se dogajajo šestkrat pogosteje, prav tako imajo aborigini enajstkrat večjo možnost, da bodo končali v zaporu kot ostali Avstralci.

Ne spreglejte