SiolNET.
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Angela Bassett – obraz številnih afriških žensk

2

termometer

Angela Bassett je znana po portretih številnih afroameriških aktivistk, zasebno pa je aktivna v iskanju podpore za bolne otroke. V DKino si oglejte njen film Stare zamere!

Angela Evelyn Bassett, rojena leta 1958, je ameriška igralka in komičarka. Postala je znana po vlogah v biografskih filmih, ki portretirajo življenje resničnih žensk v afroameriški kulturi, med drugim je igrala Tino Turner v filmu Kaj ima ljubezen s tem (What's Love Got to Do with It, 1993), dr. Betty Shabazz v Malcolmu X (1992) in v Pantherju (1995), Roso Parks v The Rosa Parks Story (2002), Katherine Jackson v filmu The Jacksons: An American Dream (1992) in Voletto Wallace v filmu Notorious (2009).

Že v mladosti je izkazovala izredno zanimanje za šovbiznis, saj je s sestro prirejala različne šove, deklamacije in pevske nastope. Na srednji šoli je bila navijačica in članica debatnega krožka, dijaške vlade, dramskega krožka in zbora.

Obiskovala je Yale in leta 1980 diplomirala iz afroameriških študij. Leta 1983 je naredila še diplomo na dramski šoli na Yalu, kjer je spoznala tudi svojega bodočega moža Courtneyja B. Vancea. Po diplomi je delala kot receptorka v lepotilnem salonu in kot iskalka fotografij za nadaljnje reprodukcije.

Kmalu je začela iskati igralsko službo v newyorškem gledališču. Eno prvih vlog je dobila leta 1985 v predstavi Črno dekle. Istega leta se je prvič pojavila tudi na televiziji kot prostitutka v TV-filmu Doubletake. Njen filmski debi je bila vloga novinarke v filmu F/X (1986). Preselila se je v Los Angeles ter zaslovela s filmoma Fantje iz soseščine (Boyz n the Hood, 1991) in Malcolm X (1992). Za vlogo ameriške temnopolte aktivistke za človekove pravice Betty Shabazz je prejela nagrado Image.

Leta 1992 je portretirala mamo slavne pevske družine Jacksonovih Katherine Jackson v filmu The Jacksons: An American Dream. Naslednje leto je bila Tina Turner v filmu Kaj ima ljubezen s tem, ki ji je prinesel zlati globus in nominacijo za oskarja. S tem je postala prva afroameriška ženska, ki je dobila zlati globus za najboljšo vlogo v muzikalu in komediji.

"Ljudje me sprašujejo, zakaj je Tina tako dolgo vse prenašala. Tudi ona ima svoje meje, tudi jaz jih imam, vsak jih ima. Nekega dne je tudi moji mami prekipelo, ko ji je njen drugi mož zlomil nos. Moja toleranca je nična, Tinina je bila malo večja," je Angela povedala leta 1993 za New York Times ter dodala, da je imela na univerzi kolegice, ki so trpele nasilje, in da to ni omejeno na revnejša dekleta.

Leta 1995 je igrala v treh filmih, ki so pri kritikih dobili različne ocene – Vampire in Brooklyn, Strange Days in Waiting to Exhale. Sledila sta filma How Stella Got Her Groove Back in Music of the Heart. Leta 2000 je zaradi preveč seksualne vloge zavrnila sodelovanje v filmu Bal smrti (Monster's Ball). Halle Berry je za vlogo prejela oskarja. Potegovala se je tudi za vlogo Ode Mae Brown v filmu Duh (1990), ki jo je dobila Whoopi Goldberg. Whoopi je dobila oskarja za stransko vlogo.

Leta 2003 je za dokumentarni film Unchained Memories brala iz spominov osvobojenih sužnjev. Bassettova se je zadnjo sezono kot dr. Catherine Banfield pridružila ekipi Urgence (2008–2009), njen mož Courtney Vance je igral njenega televizijskega moža Russlla Banfielda.

Bila je tudi prva dama ZDA Michelle Obama, in sicer leta 2010 v epizodi Simpsonovih - Stealing First Base. Sodelovala je tudi v filmu Zelena svetilka kot junakinja Amanda Waller.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin