Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
22. 5. 2015,
10.09

Osveženo pred

2 meseca, 2 tedna

Siol.net

Natisni članek

Ustvarimo boljši svet Lidl Slovenija advertorial

Petek, 22. 5. 2015, 10.09

2 meseca, 2 tedna

Zakaj ne bi družabne igre izdelali kar sami?

Siol.net

Imate dovolj, da vaši otroci poznajo le še igrice na računalniku in pametnih napravah? Zavrtite čas nazaj in obudite dobre stare družabne igre. Za še več zabave jih izdelajte kar sami.

Igrajte se, še preden se začnete igrati

Ko se pripravljate na igranje družabnih iger, se lahko zabavate že prej – ko jih izdelujete. Tako lahko skupaj preživite celotno popoldne in zagotovo bolj uživate, kot pa če bi vsak sedel za svojim računalnikom ali drugo elektronsko napravo. Katero igro boste izbrali?

Kviz

Potrebujete: velik bel papir; ravnilo za oblikovanje polj; različne barvice; listke za vprašanja; kovanec ali kocko; figurico za premikanje po polju.

Pravila: Na barvne listke napišite vprašanja po različnih tematikah (ena tema pomeni eno barvo, npr. vprašanja v zvezi z naravoslovjem), prav tako pobarvajte tudi polja. Strogih pravil pravzaprav ni, le to, da pravilen odgovor pomeni, da se lahko premikate naprej, napačen pa, da čakate. Pri tej igri je dobro to, da lahko prilagajate vprašanja glede na tematiko, starost, zanimanje … Tako bo igra primerna za najmlajše, pa tudi za odrasle.

Stori, kar ti reče vrtavka

Potrebujete: karton; bel papir – izrežete krog, ga pobarvate in razdelite na več delov (petine, šestine, osmine … skratka, po želji); flomaster, s katerim na papir napišete različne naloge; sponko za papir; lepilni trak.

Pravila: Igra pušča prosto domišljijo, tako glede pravil kot glede tematike. Koliko vrtavk boste naredili, je prav tako vaša odločitev. Naš namig je, naj bodo na njih različne naloge, kot so npr. zapoj pesem, povej šalo, teci dva kroga okrog vrta … Vrtavke lahko uporabite samostojno, kot glavni del igre, ali pa le dopolnilo h kateri drugi igri – kdor izgubi, zavrti vrtavko in mora opraviti svojo nalogo.

Najprej pica, potem pa … mavrična igra iz škatle za pico

Odlična ideja za družinski večer ob koncu tedna. Najprej si privoščite pico, nato pa se igrajte.

Potrebujete: škatlo, v kateri je bila pica; škarje; barvne lističe; lepilni trak; flomaster; kocko (na eni strani zelena, na drugi rdeča); sladoledne palčke, ki razdelijo polja.

Pravila: Tekmovali boste, kdo bo prej sestavil mavrico (zbral listke vseh barv). Mečete kocko, pri kateri zelena pomeni, da ste na vrsti, rdeča pa, da čakate. Če ste na vrsti, vzamete en svoj barvni listek in doma poiščete predmet, ki vsebuje to barvo (lahko določite, katere vrste predmete boste iskali, npr. igrače, kuhinjske pripomočke, knjige itd.). Ko ste zbrali vse barve, ste zmagali.

Še dve "klasiki"

Ne smemo pozabiti na dve klasični igri, za izdelavo katerih pa ne potrebujete nič več kot le papir, svinčnik ali barvice.

Vas, mesto, država

Za izdelavo nekaterih iger ne potrebujete nič več kot le papir in barvice. | Foto: Za izdelavo nekaterih iger ne potrebujete nič več kot le papir in barvice.

Na papir narišete navpične črte in s tem naredite polja, ki bodo razdeljena po tematikah. Na primer: ime, vas, mesto, država, predmet, pojem, sadje, žival … Možnosti imate veliko, izberite jih nekaj. Nato določite črko in tekmujte, kateri bo prej izpolnil vsa polja z besedami, ki se začnejo na to črko.

Potapljanje ladjic

Papir naj bo karirast, da boste lažje narisali polja. Vsak igralec dobi en list, kamor nariše ladjice. Nasprotni igralec ne sme videti nasprotnikovih ladjic, ker bo ugibal, kje se nahajajo. Polja označite vodoravno s 16 črkami, navpično pa s 16 številkami.

Narišite naslednje ladje: ena bojna ladja (ena zasede pet polj), tri križarke (štiri polja), štiri fregate (tri polja) in pet minolovcev (dve polji). Število ladij lahko poljubno tudi spremenite.

Nato tekmovalca izmenično ugibata, kje so postavljene ladjice (npr. vprašate, ali se del ladje nahaja na polju C7). Kdor prvi najde oz. "potopi" vse ladjice, je zmagovalec.

 

Podpornik rubrike Ustvarimo boljši svet je podjetje Lidl Slovenija.

Ne spreglejte