Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
26. 4. 2024,
10.49

Osveženo pred

1 teden, 3 dni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,17

Natisni članek

zlata palma režiser Laurent Cantet

Petek, 26. 4. 2024, 10.49

1 teden, 3 dni

Umrl dobitnik zlate palme Laurent Cantet

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,17
Laurent Cantet | Laurent Cantet je umrl v Parizu zaradi bolezni. | Foto Guliverimage

Laurent Cantet je umrl v Parizu zaradi bolezni.

Foto: Guliverimage

Umrl je francoski režiser Laurent Cantet, ki je leta 2008 za dramski film Razred prejel zlato palmo na festivalu v Cannesu. Umrl je v četrtek, star 63 let, je sporočila njegova agentka. Trenutno je pripravljal film z naslovom L'apprenti, za katerega je bilo predvideno, da bi luč sveta ugledal prihodnje leto, poročajo tuje tiskovne agencije.

Umrl je v Parizu zaradi bolezni, je za francosko tiskovno agencijo AFP povedala njegova agentka Isabelle de la Patelliere.

V filmu Razred, ki je nastal po avtobiografskem romanu Francoisa Begaudeauja, je režiser predstavil ganljivo, a hkrati zabavno zgodbo o mladem idealističnem učitelju, ki se v pariški šoli spopade s težavnim razredom, v katerem so neprivilegirani otroci. Film, v katerem je zaigral avtor romana, je z zlato palmo v Cannesu nagradila žirija, ki jo je vodil ameriški igralec Sean Penn.

Razred je postal eden redkih filmov s to nagrado, ki je v francoske kinematografe v zadnjih dveh desetletjih privabil več kot milijon obiskovalcev.

Leta 2008 je za dramski film Razred prejel zlato palmo na festivalu v Cannesu. | Foto: Guliverimage Leta 2008 je za dramski film Razred prejel zlato palmo na festivalu v Cannesu. Foto: Guliverimage

Na festivalu so se režiserju poklonili z besedami, da je odšel "vnet humanist, ki je kljub družbenemu nasilju iskal luč in je kljub kruti realnosti našel upanje".

Svoj zadnji film predstavil leta 2021

Med drugimi Cantetovimi filmi velja omeniti Izkoristek časa, ki ga je navdihnila resnična zgodba o moškem, ki je ubil svoje starše, ženo in otroke, potem ko se je dve desetletji pretvarjal, da je uspešen zdravnik. Leta 2001 je prejel dve nagradi na beneškem filmskem festivalu.

Posnel je tudi film Vrnitev v Itako iz leta 2014, zgodbo o kubanskem prijateljstvu in razočaranju nad revolucijo v državi. Film so umaknili s filmskega festivala v Havani.

V Cannes se je režiser vrnil leta 2017 s filmom Delavnica, ki pripoveduje o skupini težavnih mladih, ki se udeležijo pisateljske delavnice v bližini mesta Marseille. V svojem zadnjem filmu Arthur Rambo iz leta 2021 pa je raziskoval, kako je mogoče uničiti ugled na družbenih omrežjih.

Slovenski mednarodni festival flamenca, Tomaž Šegula
Trendi Umrl utemeljitelj slovenske kitaristike Tomaž Šegula
Marco Luis Monstro
Trendi Umrl je najbolj izklesani bodybuilder na svetu, imel je le 46 let
Eleanor Coppola
Trendi Umrla režiserka Eleanor Coppola, žena Francisa Forda Coppole
Ne spreglejte