Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
20. 1. 2020,
12.38

Osveženo pred

2 meseca, 2 tedna

Oglasna vsebina: Telekom Slovenije, d. d.

1

Natisni članek

advertorial Todd Phillips Joaquin Phoenix Joker TV Telekoma Slovenije

Ponedeljek, 20. 1. 2020, 12.38

2 meseca, 2 tedna

Že v videoteki DKino!

Joker

Oglasna vsebina: Telekom Slovenije, d. d.

1

Joker | Joker © 2019 Warner Bros. Entertainment Inc. All Rights Reserved.

Joker © 2019 Warner Bros. Entertainment Inc. All Rights Reserved.

Nepozabni Joaquin Phoenix v mračni značajski in družbeni študiji Todda Phillipsa o izvoru najslovitejšega stripovskega zlikovca – Jokerja. Film je prejel zlatega beneškega leva in številne nagrade za najboljšega igralca, z 11 nominacijami za oskarja pa je tudi vodilni kandidat za zlate kipce.

ZDA, Kanada │ 2019 │ 118 min. │ Psihološki kriminalni triler

R: Todd Phillips│ I: Joaquin Phoenix, Robert De Niro, Zazie Beetz, Frances Conroy

IMDb: 8,6/10 (top 250 #30) │ Rotten Tomatoes: 69 % │ Uporabniki Googla: 92 %

Leto 1981. Arthur Fleck išče svoj prostor v razklani družbi mesta Gotham. Podnevi je klovn, ponoči pa se trudi postati stand-up komik.

Januar 2020 na HBO
Trendi Aquaman proti Temnemu feniksu in štiri odlične serije

A namesto da bi se ljudje smejali njegovim šalam, se na koncu vedno smejijo njemu. Ujet med apatijo in nasilje Arthur sprejme odločitev, ki sproži verižno reakcijo dogodkov ...

Fotogalerija
1 / 12

"Pozabite na vsa pretiravanja v zvezi z njegovo kontroverznostjo – Joker je preprosto čudovito zabaven in provokativen film z ubijalskim nastopom Joaquina Phoenixa, ki ikonskemu stripovskemu negativcu nadene srhljivo resničen obraz." Peter Travers, Rolling Stone


"Film, ki meji na genialno odbijajočega, temačnega, grozljivega, ogabnega, sijajnega in nepozabnega." Rex Reed, Observer


Nominacije za oskarja: najboljši film, režija, prirejen scenarij, glavni igralec, fotografija, maska in pričeska, kostumografija, filmska montaža, izvirna glasba, montaža zvoka, mešanje zvoka

"Kako neverjetno drzen in eksploziven film! Pripoved je skoraj tako sprevržena kot lik v njenem središču, film prekipeva od idej in se spogleduje z anarhijo.

Phillips predrzno krade iz Scorsesejevih filmov, a ukradene elemente oblikuje v nekaj čisto novega, tako da tisto, kar se je začelo kot nekakšna vznesena imitacija, postopoma postaja vse bolj nevarno – in relevantno." Xan Brooks, The Guardian

Filmi velikih mojstrov režije
Trendi Filmi velikih mojstrov režije

Napovednik filma Joker:

Zanimivosti:

  • Jokerja so premierno prikazali na 76. mednarodnem filmskem festivalu v Benetkah, kjer ga je občinstvo po projekciji nagradilo z osemminutnimi stoječimi ovacijami, režiser in soscenarist filma Todd Phillips (trilogija Prekrokana noč) pa je s festivala odnesel prestižnega zlatega leva.
  • Joker | Foto: Todd Phillips in Scott Silver (8 milj, Borec) sta se pri pisanju scenarija zgledovala po slovitih filmih Martina Scorseseja Taksist (1976), Pobesneli bik (1980) in Kralj komedije (1982), osnovno premiso o Jokerju kot propadlem komiku pa je navdahnila grafična novela Alana Moora The Killing Joke (1988).
  • Joker se v tekmo za oskarje in bafte podaja z največ nominacijami med vsemi filmi, enajstimi.
  • Joaquin Phoenix je za vlogo Arthurja Flecka/Jokerja izgubil 23,5 kilograma, kot najzahtevnejši del pri upodobitvi tega lika pa je navedel njegov smeh. Tega je igralec utemeljil na posnetkih ljudi, ki trpijo zaradi patološkega smeha.
  • Joker | Foto: Phoenix je za vlogo do zdaj prejel zlati globus za najboljšega igralca v drami ter nagradi ameriškega združenja kritikov in ameriškega igralskega ceha (SAG) za najboljšega igralca.
    Ob prejemu zadnje se je poklonil svojemu pokojnemu prijatelju in prejemniku posthumnega oskarja za stransko vlogo Jokerja v filmu Vitez teme (2008) Heathu Ledgerju. "Tukaj stojim na ramenih svojega najljubšega igralca, Heatha Ledgerja," je dejal Phoenix.
  • Studio Warner. Bros je želel, da bi film režiral Martin Scorsese, glavno vlogo pa bi odigral Leonardo DiCaprio, vendar sta se oba vezala na druga projekta. Scorsese je posnel Irca, DiCaprio pa Bilo je nekoč ... v Hollywoodu.
  • Vloga Roberta De Nira v Jokerju je poklon njegovemu liku iz filma Kralj komedije. V njem je De Niro igral Ruperta Pupkina – komika, obsedenega z voditeljem pogovorne oddaje.
  • Joker | Foto: Thomasa Wayna bi moral upodobiti Alec Baldwin, a je igralec le dan po objavi novice zaradi prekrivajočih urnikov od projekta odstopil, oskarjevka Frances McDormand pa je zavrnila vlogo Arthurjeve matere Penny.
  • Film, katerega proračun je znašal približno 62,5 milijona ameriških dolarjev, je v svetovnih kinematografih zaslužil 1,069 milijarde ameriških zelencev in postal prvi celovečerec s cenzorsko oznako R (mlajši od 17 let so si ga lahko v severnoameriških kinematografih ogledali v spremstvu odraslih skrbnikov), ki je presegel magično mejo milijardnega zaslužka, glede na vložena sredstva pa je tudi najuspešnejši film, ki so ga posneli po stripovski predlogi.
  • Joker | Foto: To je prvi film v franšizi Batman in prva priredba stripa DC Comics po Varuhih (2009) s cenzorsko oznako R.
  • Todd Phillips je poudaril, da je to samostojen film in da se njegov Joker ne bo pojavil v nobenem drugem filmu iz tako imenovanega razširjenega vesolja DC (DCEU). Režiser sicer ni izključil snemanja nadaljevanja, ob tem pa je dodal, da tega trenutno ne načrtujejo.
  • Jokerja so ustvarili Jerry Robinson, Bill Finger in Bob Kane, lik pa se je prvič pojavil leta 1940 v prvi številki stripa Batman.
Joker
Trendi Nepričakovana turistična atrakcija: stopnice, na katerih je plesal Joker #video

 V videoteki DKino si oglejte tudi:

Tisto: Drugo poglavje
Trendi Tisto: Drugo poglavje (It Chapter Two)
Čista zloba
Trendi Čista zloba (Extremely Wicked, Shockingly Evil and Vile)
Bilo je nekoč ... v Hollywoodu
Trendi Bilo je nekoč ... v Hollywoodu (Once Upon a Time ... in Hollywood)
Ne spreglejte