Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
12. 7. 2023,
18.41

Osveženo pred

9 mesecev, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,18

Natisni članek

kajenje Danska kraljica Margrethe danska kraljeva družina

Sreda, 12. 7. 2023, 18.41

9 mesecev, 2 tedna

Nikoli ni prepozno: danska kraljica je po 66 letih nehala kaditi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,18
danska kraljica Margerete II. | Kraljica Margarete II. je po 66 letih opustila kajenje, potem ko je februarja prestala operacijo hrbta. | Foto Guliverimage

Kraljica Margarete II. je po 66 letih opustila kajenje, potem ko je februarja prestala operacijo hrbta.

Foto: Guliverimage

Danska kraljica Margarete II., ki je lani slavila zlati jubilej vladanja, je bila dolga leta znana po svoji nezdravi razvadi, ki pa jo je po februarski operaciji hrbta opustila.

83-letna danska kraljica Margarete II. je po operaciji hrbta, ki jo je prestala februarja, po poročanju več virov nehala kaditi. Kraljica je bila dolga leta strastna kadilka, tej razvadi  se je predala pri 17 letih in cigarete so skozi leta postale del njene javne podobe. Na dan naj bi pokadila dve škatlici cigaret znamke Karelia.

Svojo nezdravo razvado je danska kraljica opustila po 66 letih, kar je za dansko revijo BT potrdil tudi vodja komunikacij na danskem dvoru. "Res je, da kraljica od operacije hrbta ni kadila," so na kratko sporočili iz palače. Kraljica sicer ni nikoli skrivala, da je strastna kadilka. V zadnjih 50 letih je imela najraje grško znamko cigaret Karelia brez filtra, ki jih na Danskem ni mogoče kupiti v prosti prodaji, temveč so jih, vsaj do pred kratkim, uvažali posebej zanjo.

danska kraljica Margrethe II | Foto: Guliverimage Foto: Guliverimage

Kaditi je začela pri 17 letih

Kot je razkrila v svoji biografiji Undervejs (On the way oziroma V teku), je začela kaditi pri 17 letih tudi zaradi staršev, kralja Frederika in kraljice Ingrid, ki sta bila oba kadilca. Še februarja je kraljica v intervjuju za Weekendavisen trdila, da ne bo nehala kaditi, in to odločitev pospremila z besedami: "Zdaj sem tako stara, da to ni več pomembno."

Sta se pa tega, da cigarete kraljica ni prižgala že od februarske operacije, veliko bolj kot prestolonaslednica sama razveselila njen sin, princ Frederik, in njena snaha, princesa Mary, saj na banketu, na katerega je Margarete povabila norveškega kralja Haralda in kraljico Sonjo, tudi v javnosti ni prižgala cigarete.

Danska kraljica Margrethe II. je kadila od svojega 17. leta. | Foto: Guliverimage Danska kraljica Margrethe II. je kadila od svojega 17. leta. Foto: Guliverimage

Govori kar pet jezikov

Kraljica ima iz zakona z možem, francoskim diplomatom Henrijem oziroma Henrikom dva sinova, prestolonaslednika Frederika in mlajšega sina Joachima, leta 2018 pa je njen mož Henrik po več letih pešanja zdravja umrl.

Med drugim danska kraljica velja za največjo intelektualko oziroma izobraženko med evropskimi monarhi, saj se je šolala na kar petih univerzah, tudi na Cambridgeu, poleg tega pa govori kar pet jezikov, ob danščini še angleščino, francoščino, nemščino in švedščino.

Na danski prestol je sedla 14. januarja 1972 po smrti očeta, kralja Frederika IX.

Preberite še:

danska kraljica Margareta
Trendi Danska kraljica štirim vnukom odvzela kraljeve nazive
danska kraljica Margareta
Trendi Danska kraljica, intelektualka in strastna kadilka, slavi 50 let vladanja
Ne spreglejte