Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
5. 3. 2024,
8.59

Osveženo pred

1 mesec, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,02

Natisni članek

kajenje

Torek, 5. 3. 2024, 8.59

1 mesec, 3 tedne

"Če izbirate med običajno ali elektronsko cigareto, izberite drugo"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,02
Vape, Vaping, elektronska cigareta | Foto Shutterstock

Foto: Shutterstock

V Združenju Vejperjev Slovenije (ZVS) izražajo globoko zaskrbljenost glede predlaganega Zakona o omejevanju uporabe tobačnih in povezanih izdelkov (ZOUTPI), ki regulira uporabo in prepoveduje arome v elektronskih cigaretah v Sloveniji. Da bi opozorili na problematiko in osveščali širšo javnost, so 29. februarja 2024 gostili okroglo mizo, z naslovom "Kako bi moje življenje skoraj odšlo v dim", na kateri so svoje stališče glede vloge elektronskih cigaret pri zmanjševanju škodljivih posledic kajenja razkrili strokovnjaki, med njimi družinska zdravnica Ljiljana Ćenan, prevajalec, biolog in predsednik Združenja vejperjev Slovenije Slaven Kalebić ter grški kardiolog Konstantinos Farsalinos.

Elektronske cigarete predstavljajo ključno orodje pri zmanjševanju uporabe tobačnih cigaret, še posebej za tiste, ki niso uspeli prenehati s kajenjem z obstoječimi metodami odvajanja. V zadnjih nekaj letih smo priča naraščajoči polemiki glede regulacije teh izdelkov, ki so postali žrtve nepremišljene zakonodaje in pretirano restriktivnih ukrepov. Mnogim, ki so se soočali z izzivom prenehanja kajenja, so elektronske cigarete spremenile življenje in jim ponudile pot, po kateri so lahko stopili v boj proti odvisnosti od nikotina.

"V ZVS je veliko članov, katerih življenje so praktično rešile elektronske cigarete Osebno sem bil prisiljen prenehati s kajenjem zaradi zdravstvenih težav. Kot nekdanji kadilec, ki sem dnevno pokadil 40 cigaret, sem se soočal z izzivom prenehanja kajenja. Elektronska cigareta mi je ponudila pot, po kateri sem lahko stopil v boju proti odvisnosti od nikotina. Še vedno sem odvisen od nikotina, vendar sem, odkar sem prešel na elektronske cigarete, opazil občutno izboljšanje pljučne funkcije ter bistveno izboljšanje pljučne funkcije in splošnega zdravstvenega stanja, kar je potrdil tudi moj zdravnik. Brez dvoma lahko trdim, da so mi elektronske cigarete rešile življenje," je pojasnil predsednik ZVS Slaven Kalebić.

Vape, Vaping, elektronska cigareta | Foto: Shutterstock Foto: Shutterstock

Da elektronske cigarete predstavljajo pomembno orodje pri zmanjševanju uporabe tobačnih cigaret, še posebej za tiste, ki niso uspeli prenehati s kajenjem z obstoječimi metodami odvajanja, se je strinjal tudi Konstantinos Farsalinos, grški kardiolog in raziskovalec v Centru za srčno kirurgijo Onassis v Atenah ter eden najbolj priznanih raziskovalcev na področju elektronskih cigaret, ki je na okrogli mizi izpostavil:

"Elektronske cigarete niso zgolj učinkovit pripomoček pri prenehanju kajenja, ampak so znanstveno gledano najučinkovitejše orodje, ki ga imamo na voljo, za opuščanje kajenja. Razumem, da imajo regulatorji najboljše namene in da se trudijo zaščititi mladino. Vendar izkušnje kažejo, da takšne omejitve pogosto prinesejo nasprotne učinke. Namesto da bi zmanjšali uporabo, omejitve odpirajo vrata črnemu trgu ter nekontrolirani uporabi in proizvodnji. Omejitve elektronskih cigaret dejansko spodbujajo kajenje, saj uporabnikom preprečujejo dostop do manj škodljivih alternativ. To je podobno, kot če bi nekomu, ki vozi kolo, prepovedali uporabo čelade."

Vape, Vaping, elektronska cigareta | Foto: Shutterstock Foto: Shutterstock

Združenje Vejperjev Slovenije:

"Znanost o e-cigaretah je obsežna in jasna. Čeprav elektronske cigarete niso povsem neškodljive, so se strokovnjaki strinjali, da predstavljajo manj tvegano alternativo tradicionalnemu kajenju. Negativne posledice predstavljajo le drobec tistih, ki jih povzročajo tobačne cigarete. V svetu odvajanja od drog je dobro sprejet koncept zmanjševanja škode, ki se osredotoča na dejavnosti, ki uporabnikom drog zmanjšujejo tveganja, obenem pa spoštuje pravico posameznika o sprejemanju odločitev o svojem telesu. Zakaj tega koncepta ne sprejmemo tudi v primeru odvajanja od kajenja?

V Sloveniji smo priča situaciji, kjer zakonodaja hodi po poti izkoreninjanja uporabe elektronskih cigaret, čeprav bi lahko le-te rešile mnoga življenja kadilcev. Po svetu so e-cigarete dokazale svojo učinkovitost pri odvajanju od kajenja, zato je nesprejemljivo, da smo kot država sprejeli tako restriktivno stališče. Absurdno je, da je lažje kupiti zavojček tobačnih cigaret kjerkoli kot pa elektronsko cigareto, za nakup katere bomo morali po trenutnem predlogu zelo verjetno kupovati v tujini ali na nereguliranem črnem trgu."

Vape, Vaping, elektronska cigareta | Foto: Shutterstock Foto: Shutterstock

Zakon, ki omejuje oz. celo do neke mere prepoveduje prodajo elektronskih cigaret, je v nasprotju z glavnim ciljem ZOUTPI, ki naj bi skrbel za javno zdravje. Poleg tega je pomembno izpostaviti, da le ta ne stori praktično ničesar, da bi otroke in mladostnike zaščitil pred odvisnostjo od nikotina. Prepričani smo, da bo zaradi restriktivne politike cvetel črni trg, ki bo tako otroke kot uporabnike izpostavil nereguliranim in nevarnim izdelkom, še sporočajo pri ZVP.

»Bolj kot prepovedi je nujno, da vlagamo prizadevanja za oblikovanje učinkovitih programov ozaveščanja, ki bodo posameznikom omogočili dostop do relevantnih informacij o alternativnih metodah za opustitev kajenja in spodbujanju zdravega načina življenja,« izpostavlja družinska zdravnica Liljana Ćenan in zaključi: "Ko govorimo o konceptu zmanjševanja škode, je sporočilo jasno, če izbirate med običajno cigareto ali elektronsko cigareto, izberite elektronsko cigareto. Če izbirate med zrakom in elektronsko cigareto, vedno izberite zrak."

V Združenju Vejperjev Slovenije so prepričani, da lahko najdemo bolj učinkovite načine za zaščito otrok in pozivajo k preudarnemu premisleku ter ponovni oceni predlaganega ZOUTPI. Verjamejo tudi, da lahko s sodelovanjem najdemo bolj uravnotežene in znanstveno utemeljene rešitve, ki bodo omogočile varno uporabo elektronskih cigaret ter pomagale tistim, ki si želijo prenehati s kajenjem.

Ne spreglejte