Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
5. 5. 2017,
13.01

Osveženo pred

2 leti, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,25

Natisni članek

#dopustujdoma Goriška #dopustujdoma #dopustujdoma Biseri Slovenije Na dopustu razgledni stolp Goriška brda Najlepši razgledi v Sloveniji

Petek, 5. 5. 2017, 13.01

2 leti, 11 mesecev

Najlepši razgledi v Sloveniji (5): stolp v Gonjačah

Stolp, s katerega boste posneli najlepšo fotografijo Goriških brd

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,25
Razgledni stolp Gonjače, Goriška brda | Foto Jošt Gantar (www.slovenia.info)

Foto: Jošt Gantar (www.slovenia.info)

V Goriških brdih vsekakor ne manjka fotogeničnih lokacij, a le redke se kosajo s pogledom z razglednega stolpa Gonjače, sploh takrat, ko sonce zahaja za griči.

Na 321 metrov visokem Mejniku, hribu nad vasjo Gonjače, so že leta 1961 zgradili razgledni stolp - desetletja preden so Brda postala turistična destinacija.

Stolp, katerega načrt je zrisal arhitekt Marko Šlajmer, je visok 23 metrov, do vrha pa vodi 144 stopnic. Ko je nebo jasno in ozračje čisto, se z njega razprostira izjemen 360-stopinjski razgled prek Brd vse do Julijskih in Karnijskih Alp, furlanske nižine in Dolomitov v daljavi, pa na Tržaški zaliv, Kras, Vipavsko dolino in mogočni Trnovski gozd.

Nekoliko drugačen pogled na stolp, v ozadju pa furlanska nižina in morje | Foto: arhiv ZTKMŠ Brda Nekoliko drugačen pogled na stolp, v ozadju pa furlanska nižina in morje Foto: arhiv ZTKMŠ Brda

Najbolj znan prizor, ki ga vidite s stolpa, je briška vasica Šmartno s cerkvijo vinskega svetnika svetega Martina, največjo cerkvijo v Brdih. Njen oglati zvonik, ki krasi mnoge fotografije iz Brd, je bil sprva trdnjavski stolp.

Pogled na Šmartno | Foto: Jošt Gantar (www.slovenia.info) Pogled na Šmartno Foto: Jošt Gantar (www.slovenia.info)

Šmartno leži jugozahodno od stolpa in ima torej idealno lego, da cerkev ob sončnem zahodu fotografirate v najlepših mogočih  barvah.

Osrednja znamenitost v Gonjačah je sicer spomenik, ob katerem stoji razgledni stolp, ki so ga prav tako postavili leta 1961. Posvečen je 315 žrtvam, ki jih je druga svetovna vojna terjala na desnem bregu Soče, izdelal pa ga je akademski slikar in kipar Janez Boljka. Žrtvam vojne so posvečeni tudi verzi, vtisnjeni na bronasti plošči na vznožju stolpa, ki jih je napisal pisatelj France Bevk.

Zanimivosti v bližini

Šmartno

Potem ko ste si to briško vas, nekoč veliko protiturško utrdbo, ogledali s stolpa, jo spoznajte še od blizu. Ne nazadnje s svojo značilno briško arhitekturo velja za kulturni spomenik. Sprehodite se po slikovitih uličicah med hišami in obiščite Briško hišo, značilno briško domovanje, ki ga obiskovalcem predstavljajo v hiši, obnovljeni po potresu leta 1978.

Grad in vinoteka Dobrovo

Dvorec v Dobrovem je še eden od najbolj znanih briških prizorov. Na tem mestu so gradili že v 13. stoletju, današnji dvorec pa so postavili v začetku 17. stoletja. Zdaj ima v njem razstavne prostore Goriški muzej, v okviru dvorca deluje tudi restavracija, najbolj zanimiv prostor pa je grajska klet, v kateri deluje vinoteka Brda. V hladu obokane kleti, kjer so vina nekoč hranili grofje Bagueri, lahko na enem mestu poskusite vina skorajda vseh briških vinarjev in kaj malega tudi prigriznete.

Gredič, zvezdnik TV-serije Ena žlahtna štorija | Foto: Miha First Gredič, zvezdnik TV-serije Ena žlahtna štorija Foto: Miha First Gredič

Še en izjemno fotogeničen dvorec, najdete ga v vasi Ceglo, je zaslovel predvsem po zaslugi TV-serije Ena žlahtna štorija. V njem v resnici ne živijo Berto in njegove pupe, ampak tam najdete hotel, restavracijo in spektakularno vinsko klet. To resnici na ljubo pokažejo nekam neradi, zato je Gredič bolj lokacija, kjer pred dvorcem posnamete selfie in se odpravite naprej.


Najboljše gostilne v bližini

 

 

Ne spreglejte