Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Branka Grbin

Sobota,
29. 7. 2017,
17.28

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,63

3

Natisni članek

katastrofa nasvet poročni dan poroka Petra Starbek

Sobota, 29. 7. 2017, 17.28

6 let, 6 mesecev

Sedem nepričakovanih katastrof na poroki in kako jih rešiti

Branka Grbin

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,63

3

poroka | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Poleg nepričakovanega dežja se lahko na poročni dan zgodi še kar nekaj stvari, ki lahko pokvarijo ta do potankosti načrtovan dan. A vsemu se da izogniti, zagotavlja načrtovalka porok. "Če pa se vam zgodijo, upoštevajte nekaj nasvetov, kako jih rešiti."

Poročna organizatorka Petra Starbek iz poročne agencije Storija inženiring je z nami delila nekaj primerov nezgod, ki se lahko med načrtovanjem poroke pripetijo vsaki nevesti. Nekatere izmed naštetih so občutile tudi njene neveste, a jih je z izkušnjami in iznajdljivostjo hitro rešila. "Vse je mogoče, če veš, kako, in če si dovolj iznajdljiv," obljublja.​​​​​​​​​​​​​​

Petre ne more več presenetiti skorajda nobena poročna katastrofa. | Foto: Ana Gregorič Photography Petre ne more več presenetiti skorajda nobena poročna katastrofa. Foto: Ana Gregorič Photography

Zastoji na cesti

Primer: "Vaša poroka se odvija v Portorožu ob 17. uri in vi se pripravljate v Ljubljani. Priprave ste začeli v dopoldanskem času in se na poroko odpravite malo prej, recimo ob 14. uri. A na cesti je zastoj zaradi turistov, zgodila se je prometna nesreča. Zavedate se, da matičarji ne bodo čakali na vas."

Rešitev: Petra svetuje, da se pred določitvijo datuma in lokacije najprej prepričate o mogočih zastojih, ki bi jih lahko povzročili denimo prazniki, ko je na cesti več ljudi. "Svetujem vam, da se na lokacijo obreda odpravite že v petek in imate priprave kar na lokaciji. Obred se bo začel in odvil do konca, kljub temu, da so svatje obstali v zastoju. Nekaj časa jih boste počakali, a na koncu boste z obredom začeli. Če pa na lokaciji ni vas, bosta na žalost matičarja želela odditi naprej. Verjemite, to se dogaja."

Morebitne zastoje na cesti skušajte predvideti vnaprej. | Foto: Thinkstock Morebitne zastoje na cesti skušajte predvideti vnaprej. Foto: Thinkstock

Mozolj, nenadna rdečica na obrazu

Primer: "Dan pred poroko imate še zadnje lepotne posege in zvečer si boste položile na obraz masko. Ampak zjutraj je vaša koža doživela reakcijo, ki se jo opazi že na daleč. Kaj storiti? Se zjokati in odpovedati poroko ali obstaja kaj, kar lahko to ublaži?"

Rešitev: Že prej si zapomnite, da tik pred poroko ne preizkušajte novih stvari na koži, enako velja za lase. To sta svetovali že vizažistka in frizerka, ki redno skrbita za popoln videz nevest. "Če imate težave s kožo, se že prej odpravite do dermatologa in se prepričajte, katere izdelke lahko uporabite. Izberite kakovostno mejkap mojstrico; sama priporočam Jasno Oklešen, ki vam bo svetovala, kaj narediti. Skupaj sva delali ravno, ko se je pri priči pojavila alergija. A ker sta obe vedeli, zakaj je nastal problem, se je koža na obrazu zelo hitro vrnila v prvotno stanje."

Novih pripomočkov za lase in kožo nikar ne preizkušajte v dneh pred poroko. | Foto: Thinkstock Novih pripomočkov za lase in kožo nikar ne preizkušajte v dneh pred poroko. Foto: Thinkstock

Prijatelj je zadolžen za fotografiranje, a nekaj dni prej odpove

Primer: "Takšnih primerov bi lahko naštela še veliko, zato vsem predlagam, da so prijatelji zgolj svatje na poroki in ne vaši uradni ponudniki."

Rešitev: Petra pravi, da za fotografiranje vedno najemite strokovnjaka in z njim podpišite pogodbo. "Pogodbe in dogovori vam zagotovijo, da boste dobili tisto, kar si želite. Vprašajte jih tudi, kaj se zgodi v primeru bolezni."

Če je vaš prijatelj fotograf, naj bo raje na vaš poročni dan svat. | Foto: Thinkstock Če je vaš prijatelj fotograf, naj bo raje na vaš poročni dan svat. Foto: Thinkstock

Dobite napačne rože, ki vam niso všeč

Primer: "Mesece pred poroko ste se dobili s cvetličarjem in z njim vse dorekli. Pogovorili ste se o barvah, o izboru cvetja itd. Potem pa pride poročni dan in zgodi se, da vam poročni šopek ni všeč ali še kaj drugega. Imela sem primer, ko nevesti ni bil všeč poročni šopek. Bil je točno tak kot na fotografiji, a na žalost si ga ni znala predstavljati v živo. Na poročni dan pa je bilo že prepozno in je skoraj padla v jok, ko ga je videla."

Rešitev: Petra je nezadovoljstvo s šopkom rešila tako, da ga je podrla in naredila novega; ta pa ji je bil neznansko všeč, pravi. "Z malo izkušenj o cvetju in šopkih ga lahko hitro spremenimo. Še hujši primer je bil, ko si je nevesta izbrala cvetličarja sama in se ji je poročni šopek sesul sredi fotografiranja. Spet mi ni ostalo drugega, kot da se naredi nov."

Petra ob tem svetuje, da se res dobro pogovorite s ponudniki. "Natančno povejte, kaj si želite. Od njih zahtevajte, da vam povedo, ali je to izvedljivo. Še posebno cvetličarji naj vam povedo, katere rože so primerne za poročni šopek in katere ne."

Tako kot naredi testni mejkap in pričesko, naj vam cvetličar naredi tudi testni šopek. | Foto: Thinkstock Tako kot naredi testni mejkap in pričesko, naj vam cvetličar naredi tudi testni šopek. Foto: Thinkstock

Neprimerne zdravice

Primer: "Nekoč je oče na poroki govoril o anekdotah iz otroških let, a vse skupaj je trajalo čez 40 minut. Gostje so vstajali in hodili v bar na pijačo. Ta govor je posledično spremenil celoten nadaljnji protokol, ker nam oče ni povedal, koliko časa bo govoril, kljub temu, da smo ga omejili na 10 minut in smo tako računali. Drugi govori pa so lahko še hujši in velikokrat ženina ali nevesto spravijo v zadrego."

Rešitev: Petra predlaga časovno omejitev, govorcem pa dajte tudi navodila, kaj lahko povedo in česa ne. "Povejte jim, da boste po določenem času vskočili vmes. V kolikor bi veliko vaših svatov govorilo na poroki, jim lepo sporočite, da ste zelo počaščeni, a naj to raje napišejo v čestitko. Med samo poročno večerjo pa le dajte možnost pričama in staršem. Če ste na tesnem s proračunom, se tudi dogovorite o govorih, ki vsebujejo zdravico in pitje alkohola. Te hitro prinesejo kakšen liter več na računu."

Zdravice omejite časovno in vsebinsko. | Foto: Thinkstock Zdravice omejite časovno in vsebinsko. Foto: Thinkstock

Eden od ponudnikov se je zmotil v rezervaciji in si na vaš dan rezerviral dve poroki (denimo, fotograf)

Primer: "Fotografa smo rezervirali več kot šest mesecev pred poroko. Vsi smo se že veselili sodelovanja z njim, nato en mesec pred poroko dobimo klic, da se je zmotil in na ta dan rezerviral dve poroki. Ker smo bili mi tisti, ki smo kasneje potrdili, smo ostali brez fotografa. Si predstavljate šok?"

Rešitev: Za dotičen primer je šla Petra takoj v akcijo in našla fotografa, ki je par navdušil s svojimi fotografijami. Da pa se to ne bi zgodilo vam, priporoča sklenitev pogodbe. "Na njej naj bo zapisano tudi, da vam najde ustreznega fotografa, ki bi ga lahko nadomeščal. Sama imam na zalogi veliko dobrih fotografov, zato ni bilo težav, vam pa je to lahko v veliko breme, če nikogar ne poznate. Še en razlog več, da je fino imeti organizatorja porok na poroki."

Fotograf naj podpiše pogodbo. Vi pa si za še lepše trenutke omislite polaroidni fotoaparat in ga prepustite svatom. | Foto: Thinkstock Fotograf naj podpiše pogodbo. Vi pa si za še lepše trenutke omislite polaroidni fotoaparat in ga prepustite svatom. Foto: Thinkstock

Svatje ne sporočijo, če se bodo udeležili poroke ali ne

Primer: "To je zelo splošen problem. Svatje vam ne odgovarjajo na vaše vabilo. Sprašujete se, ali bodo prišli zgolj tisti, ki so odgovorili ali morate vse druge še poklicati. Kaj narediti?"

Rešitev: Petra je v svoji kerieri spoznala, da je v Sloveniji nevljudna navada, da se svatje ne čutijo dolžni sporočiti, če bodo prišli. Zato morata ženin in nevesta še vedno klicati vse svate in jih spraševati po udeležbi. "Sama si želim, da to ne bi bilo potrebno, a je vedno tako. Če si povabljen na poroko ali dogodek, vsaj odgovori nanj. Paru to zelo veliko pomeni in vas bo upošteval."


Preberite si še Petrine nasvete, kako se izogniti najpogostejšim napakam pri poletnih porokah ter napotke, kako se na poročni dan soočiti z nepričakovanim dežjem.


Save

Save

Ne spreglejte