Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Branka Grbin

Torek,
18. 7. 2017,
18.22

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,75

Natisni članek

poroka nasvet dež Petra Starbek organizacija poročni dan

Torek, 18. 7. 2017, 18.22

6 let, 6 mesecev

Nasvet organizatorke porok: Kako poskrbeti, da vam dež ne bo pokvaril poročnega dne

Branka Grbin

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,75
poroka | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Predvsem pri organizaciji poletnih porok pari večinoma stavijo na sonce in vse prevečkrat pozabijo, da se lahko zgodi nepričakovan poletni dež. Kako ostati miren in organiziran, da dežne kaplje ne bi pokvarile nepozabnega dne?

Pri organizaciji poroke lahko vplivate na vse, le na vreme ne. A še vedno je dež ena od najpogostejših stvari, ki spravljajo v stres marsikatero nevesto, razlaga organizatorka porok Petra Starbek.

Dež lahko namreč pokvari vse, če je civilni obred s pogostitvijo na prostem, zato je zelo pomembno, da imate pripravljen plan B. "Naj vas potolažim, da niste sami. Veliko nevest se spopada s tem in doživlja nočne more glede dežja. Dež je eden največjih strahov in priznam, tudi moj je bil, a se mu nisem mogla čisto izogniti."

Petra se z organizacijo porok ukvarja že več kot desetletje, njeno znanje in veščine pa so z vsakim letom bolj zaželene in iskane, saj se tudi pri nas vse bolj uveljavlja trend najema poročne načrtovalke.

Tudi Petri se je zgodilo, da se je na njen poročni dan ulilo, a dež se je izkazal za čudovit dodatek, ki je še izboljšal spomine.

Dež Petri ni pokvaril poroke, temveč jo je še polepšal, pravi. | Foto: Ana Gregorič Photography Dež Petri ni pokvaril poroke, temveč jo je še polepšal, pravi. Foto: Ana Gregorič Photography

Iz prve roke zato deli nasvete, kako si pripraviti plan B in dež na poročni dan obrniti sebi v prid:

Upoštevajte matičarja. Petra opozarja, da so njegove zahteve lahko nemalokrat drugačne od vaših želja, zato svetuje, da ste strogi in dosledni. "Vse se da, če se hoče, se velikokrat glasi moj moto. Tudi matičarji včasih ne vedo, kaj lahko potrdijo, zato jim dajte možnost, da se pozanimajo." Ob tem razlaga, da so nekateri matičarji precej neprilagodljivi in sprva zahtevajo, da ena lokacija ponuja obe možnosti - poroko znotraj in zunaj. "Neprilagodljivi so, če prosite za dve lokaciji v primeru dežja. Na dan poroke se dogovorite, da matičarja pokličete in mu sporočite, kje bo poroka v primeru dežja oziroma nestabilnega vremena."

Že ob rezervaciji lokacije preverite svoje možnosti. To je pomembno predvsem zato, ker morate imeti soglasje lastnika, lahko pa se pojavi kakšna druga ovira, če gre za nenadno spremembo lokacije. "Dober plan B naj ima tudi podatke glede prevozov svatov, če dežuje, ali pa se dogovorite za postavitev šotora. Seveda je to odvisno tudi od vaše finančne zmogljivosti."

Tančica postane zaščita pred kapljami ... | Foto: Pixabay Tančica postane zaščita pred kapljami ... Foto: Pixabay

Zaupajte ponudnikom. Gostinci in vodje posestva vedo, kako ravnati v primeru dežja, in vam bodo znali svetovati ter vas pomirili, pravi Petra. "Ponudniki se ne bodo prvič srečali z dežjem. Naj vas rešujejo njihove izkušnje in njihova pripravljenost na dež. Tudi fotograf bo imel nekaj svojih idej, če bo deževalo. Prepustite se mu."

Sprejemajte hitre odločitve. Ko začne nebo groziti s padavinami, so pomembne hitre odločitve, še razlaga organizatorka. "V primeru poročne večerje na prostem se dogovorite, kdo bo prevzel odgovornost glede odločitve, ali boste zunaj ali notri. Tudi če se boste odločili za notranjo poroko, ker bo vreme zelo nestabilno, na koncu pa bo šlo zgolj za ploho, ste se odločili pravilno. Zabava na prostem bi bila sicer polna mušic, komarjev ali še česa drugega. Vaša odločitev mora biti trdna in jo morate zagovarjati. Če ste se tako odločili, potem naj tako tudi ostane."

Dober fotograf bo tudi v dežju naredil odlične fotografije. | Foto: Pixabay Dober fotograf bo tudi v dežju naredil odlične fotografije. Foto: Pixabay

Pripravite hitre rešitve. Če sumite, da bo deževalo, a si želite poroko še vedno izvesti na izbrani lokaciji, predhodno kupite lepe bele dežnike in pripravite kotiček, kjer boste počakali z matičarjem. Seveda ga že prej vprašajte, ali lahko v primeru hudega naliva obred prestavi za 15 minut, svetuje Petra. "Če ste pripravljeni na dež in svatom ponudite dežnike ali kaj drugega, se bo njihova živčnost umirila in vi boste sijali."

Uživajte v dežju. Bolje, kot da se pritožujete nad dežjem, je, da ga izkoriste sebi v prid, dodaja Petra. "Resno mislim. Sama sem bila na svoj poročni dan mokra do kolen. Obleka se mi je lepila na noge, komaj sem hodila ... A na mojem obrazu je bil širok nasmeh. Nisem dovolila, da bi mi dež uničil dan. Bodite nasmejani in preprosto zaplešite v dežju, povem vam, da bodo fotografije fantastične. Če zdaj spomnim na svojo poroko, sem hvaležna, da sem se odločila za nasmeh. Tako so spomini še zdaj lepi."

Opomnite se, da so fotografije, posnete v dežju, lahko odlične. Kot je na lastni koži izkusila Petra, je lahko dež čaroben dodatek k poroki, ki ste si ga ves čas želeli. "Prepustite se in uživajte. Naj bo fotografiranje v dežju zabavna dogodivščina, ki se je boste še dolgo spominjali. Nekaterim fotografom je fotografiranje v dežju še bolj zanimivo, saj se lahko igrajo in nimajo težav s sencami."

Tudi težki in sivi oblaki lahko ustvarijo neverjetno kuliso. | Foto: Thinkstock Tudi težki in sivi oblaki lahko ustvarijo neverjetno kuliso. Foto: Thinkstock

Zbrana Petrina dejstva o porokah z dežjem:

  1. Fotografije bodo fantastične.
  2. Večkrat se boste objemali.
  3. Rože bodo dlje zdržale.
  4. Na poročni dan se bodo zgodile zanimive prigode.
  5. Lahko imate mavrico.
  6. Ne boste kihali zaradi različnih cvetnih alergij.
  7. Dež na poročni dan pomeni bogastvo (finančno ali pri otrocih).

"Nikakor ne morate vplivati na vreme, lahko pa vplivate na svoje počutje in počutje svatov. Bodite nasmejani, zaljubljeni in se ne obremenjujte z dežjem. To je vaš poročni dan in naj vas niti vreme pri tem ne ovira. Se boste pa več objemali."

Save

Ne spreglejte