Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Branka Grbin

Ponedeljek,
25. 4. 2016,
4.02

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,23

2

Natisni članek

poroka svati svetovalka Lea Pisani

Ponedeljek, 25. 4. 2016, 4.02

6 let, 6 mesecev

Ste povabljeni na poroko? To so pravila oblačenja, ki jih ne smete kršiti.

Branka Grbin

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,23

2

Foto: Getty Images

Če ste letos povabljeni na kakšno poroko, se je pametno podučiti o pravilih oblačenja.

Še preden si začnete razbijati glavo in tuhtati, kaj obleči, v katero trgovino zaviti in čemu se izogniti, si preberite navodila svetovalke za kulturo oblačenja Lee Pisani. Njej lahko verjamete na besedo, saj se s tem preživlja.

Lea pravi, da so najboljša izbira obleke različnih krojev ali krilo v kombinaciji z zanimivo bluzo ali  majico, dopolnjeno s slovesnim suknjičem. "Lahko izberete svetel kostim, ki ne spominja na poslovnega," svetuje. Morda se zdijo ta navodila malce posplošena, zato pojdimo v detajle …

Katere barve niso sprejemljive? Na poročni dan je središču pozornosti nevesta, zato se izognite barvi poročne obleke. "Preverite tudi, kakšne so barve družic – tudi ta je neprimerna izbira. Pogosto je že poročno vabilo v barvi, ki bo zaznamovala poroko. Ta prav tako ni primerna za svatovska oblačila." Lea dodaja, da črna podnevi ni sprejemljiva, izogibajte pa se tudi rjavi, oranžni in sivi barvi, ki niso slovesne.

Lea pravi, da se morate pozanimati, kakšno barvo obleke bo imela nevesta in kakšno bodo nosile družice. Tem barvam se pri nakupu obleke izognite. (Foto: osebni arhiv) | Foto: Lea pravi, da se morate pozanimati, kakšno barvo obleke bo imela nevesta in kakšno bodo nosile družice. Tem barvam se pri nakupu obleke izognite. (Foto: osebni arhiv)

Odločen ne: izzivalna oblačila. "Vaša obleka naj ne bo izzivalna, ne glede na to, za kakšen tip poroke gre. Globoki dekolteji, zelo mini krila, tesno oprijeta oblačila, zelo svetlikajoče se obleke privlačijo moške poglede (in tudi poglede zavistnih žensk). Tako lahko nehote postanete najbolj opazovana oseba na poroki," opozarja svetovalka za oblačenje.

Obvezen kos: hlačne nogavice. Ker gre za slovesen dogodek, nikar ne pozabite na hlačne nogavice. Kaj pa, če boste obuli sandale? "Odprti sandali ne držijo stopala, zato v nogavicah polzi. Druga težava je šiv na prstih, ki se ga ne sme videti, obstajajo tudi nogavice brez šiva na prstih. Osebno se mi zdi, da so prsti, zaviti v nogavice v sandalih, neelegantni." Najboljša rešitev so zato elegantni zaprti salonarji, pravi Pisanijeva.

Ker so hlačne nogavice obvezne, si izberite zaprte salonarje. | Foto: Getty Images Ker so hlačne nogavice obvezne, si izberite zaprte salonarje. Foto: Getty Images

Kako izbrati kos, ki nas bo grel? Ko najdete popolno obleko, ki ima morda razgaljena ramena in celo hrbet, je dobro razmisliti še o kosu, ki vas bo grel, ko se bo dan prelevil v noč. Takšni dodatni kosi so vedno težavni, pravi sogovornica, ki pa ima vseeno nekaj zanimivih predlogov: "Bolero lahko opravo naredi bolj klasično. Moj nasvet so pašmina, plašček ali jopica, ki je za manj formalne poroke odlična izbira."

In še večna dilema: izbrati obleko, ki jo bomo lahko nosili še kam drugam? Velikokrat iščemo takšno obleko, ki bi jo lahko oblekli še za kakšno drugo priložnost, a Lea takšen pristop odsvetuje. "Moj nasvet je, da izberemo obleko samo za to priložnost. V prvem primeru se lahko zgodi, da z obleko nismo zadovoljni niti za posebno priložnost in jo potem ne nosimo niti za druge."

Ko kupujete obleko za na poroko, jo kupite samo za to priložnost. | Foto: Thinkstock Ko kupujete obleko za na poroko, jo kupite samo za to priložnost. Foto: Thinkstock

Lea je pred kratkim izdala tudi knjigo Ravni oblačenja/Dress Code, v kateri podrobneje opisuje pravila oblačenja, bralcu pa pomaga še z razpredelnico z osnovnimi informacijami o oblačilih in dodatkih za posamezno raven. Več o knjigi si preberite TUKAJ.

Pašmina, ki si jo preprosto ogrnete prek ramen, je eleganten kos, ki bo lepo dopolnil vašo obleko in vas hkrati grel. | Foto: Thinkstock Pašmina, ki si jo preprosto ogrnete prek ramen, je eleganten kos, ki bo lepo dopolnil vašo obleko in vas hkrati grel. Foto: Thinkstock

Še nekaj Leinih ultimativnih nasvetov za vse svate:

  1. Nikakor se ne oblecite v bela oblačila.

  2. Oblecite se lepo in slovesno ter hkrati upoštevajte raven oblačenja.

  3. Zelo oprijete seksi obleke niso primerne, tako oblečene vas bodo vsi opazovali. Ne pozabite: vi niste v središču dogodku.

  4. Živalski in sporočilni vzorci niso dobra izbira.

  5. Modrček bistveno vpliva na celotno silhueto, zato ga skrbno izberite.

  6. Kavbojke so ne glede na tip dogodka neprimerne. Primerne so le, če je to izrecna želja gostiteljev.

  7. Moški ne oblecite srajce s kratkimi rokavi.

  8. Črna od glave do pet je neprimerna.

  9. Materi ženina in neveste naj se dogovorita za slog obleke in izbor klobuka.

  10. Starši, upoštevajte želje mladoporočencev. Pozornost namenite tudi svoji podobi, naj bo  sodobna.

  11. Če je vabilu pripisano želeno oblačilo, to strogo upoštevajte.

  12. Če ste za poroko kupili nove čevlje, imejte s seboj še rezervne.

Ne spreglejte