Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Branka Grbin

Nedelja,
16. 7. 2017,
14.23

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,80

3

Natisni članek

poroka poletje Petra Starbek poročni dan

Nedelja, 16. 7. 2017, 14.23

6 let, 7 mesecev

Pet napak pri poletnih porokah, ki jezijo svate

Branka Grbin

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,80

3

poroka | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Poletna poroka na prostem se sliši sanjsko, ravno zato mnogi ne pomislijo na malenkosti, ki bi lahko kvarile ta lep dogodek. Načrtovalka porok zato svetuje, kako se tem izogniti.

Prijeten poletni vetrič, vroče sonce, lepa lokacija in lahkotne, a elegantne obleke ... Lahko je čudovito, vendar je treba poskrbeti tudi za nekatere malenkosti, ki kasneje, ko močno motijo svate, niso več tako majhne.

Petra Starbek, naša priznana organizatorka porok, ki je skrbela tudi za popoln dan rokometašev Mateja Gabra in Marka Bezjaka, košarkarja Jake Klobučarja, pevke Daše Gradišek, plesalca Andreja Škufce in drugih, je potrdila, da so naslednje napake precej pogoste tudi pri naših poletnih porokah.

poroka | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Strog kodeks oblačenja

Velja predvsem za moško oblačenje. Če je smoking ali obleka obvezna, se zdi skoraj kruto stati v takšni opravi na poletni vročini. Ni samo neprijetno, ampak lahko tudi kvari videz, potni madeži so namreč skoraj neizogibni. Na vabilu raje zapišite, da je smoking zaželen, a ne nujen.

Petrin nasvet:

"V teh vročinskih dneh nikar ne zahtevajte določenih oblačil od svatov. Zavedati se morate, da je vročina ena izmed težav, ki nam lahko še kako ponagaja in povzroči dehidracijo. Če se že odločite za pravila oblačenja, izberite zgolj barvo, ne 'black tie'. Sama v teh dneh ženinom svetujem, naj ne nosijo kravate ali metuljčka, če na to niso navajeni. Na poroki ni zaželeno, da je ženin nervozen in si vsakih pet min popravljal ovratnik."

"Nevestam priporočam, da si izberejo lahkotno obleko. Če si je nevesta obleko izbrala v zimskih dneh in je zato tesna in večplastna, ji svetujem, da si noge pod steznikom napudra z otroškim pudrom, ki vpije pot. Dame, imejte pripravljeno še eno obleko, v katero se boste preoblekle kasneje, saj jo boste še kako potrebovale. Poročno obleko imejte na sebi le za vse uradne fotografije (prvi ples, met šopka, podvezica). Temu boste tudi prilagodile svoj poročni načrt. Bistvo poroke je, da uživate v njej, ne da trpite in ste na robu živčnega zloma zaradi vročine. Priča naj ima za vas pripravljena senčnik in pahljačo. Če vam finance dopuščajo, pahljačo priskrbite še vsem damam na poroki. Zelo vam bodo hvaležne."

poroka | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Obred sredi dneva

Ko je sonce visoko na nebu in je njegova moč na vrhuncu, res ni prijetno stati zunaj. Niti pod šotorom, saj se ta lahko zelo segreje. Svatje bodo potni, navsezadnje pa tudi vi v prelepi poročni obleki. Če si želite obreda sredi dneva, naj ta poteka v notranjem, prijetno ohlajenem prostoru.

Petrin nasvet:

"Pri obisku pri matičarju bodite pozorni, da si ne izberete ure obreda v najhujši vročini. Res je, da vsi matičarji niso enako prijazni, a poskušajte se dogovoriti za termin po 16. uri, pa še ta je včasih neznosen. Svatje ne bodo stali na vročini, ampak bodo iskali senco. V teh primerih pripravite senčnike, pahljače, veliko vode. Nekaj dni prej se sprehodite do lokacije obreda in poglejte, kje bo v času vajinega obreda senca. Če je mogoče, se poskušajte dogovoriti, da obred postavijo malo bolj v senco. Verjemite, tudi matičarjem bo to všeč."

poroka | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Neupoštevanje komarjev in drugega mrčesa

Če poroka poteka ob vodi, je prisotnost komarjev in drugega mrčesa skorajda neizogibna. Da bi se jim izognili oziroma da se bodo oni izognili vam, na mize namestite sveče za odganjanje mrčesa, luči naj imajo enako moč, za dodaten uspeh pa imejte za svate na razpolago razpršila proti komarjem.

Petrin nasvet:

"Sama postavljam svečke z vonjem sivke in limone, da odganjamo komarje. V toaletnih prostorih imejte pršilo za odganjanje komarjev. Če je lokacija ob vodi, vam to še kako svetujem."

Petra Starbek se z organizacijo porok ukvarja že več kot desetletje. | Foto: JS Oblikovanje Petra Starbek se z organizacijo porok ukvarja že več kot desetletje. Foto: JS Oblikovanje

Čakanje z osvežitvijo do konca obreda

Kadar je poroka na prostem, je pametno, da so osvežilni napitki na voljo ves čas, predvsem voda. Do konca obreda čakajte le z alkoholno pijačo, brezalkoholna osvežitev pa naj bo na dosegu rok že od samega prihoda svatov.

Petrin nasvet:

"Voda naj bo dostopna vedno in povsod. Pripravite priljubljene vrče z limonado, domačim sokom itd. Še ena težava pri poletnih porokah, če so zunaj: pokrivajte kozarce, saj lahko hitro v njih zaide osa ali kaj drugega, ali pa pijačo vedno popijte do konca. Za otroke kupite kozarce s slamico. Naj imajo zaprte kozarčke, da ne bo težav."

poroka | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Prelahka hrana

Seveda, lubenica in melona sta odlični za osvežitev, a ne pozabite ponuditi še "prave" hrane, nečesa, kar bo nasitilo svate in poskrbelo, da jih alkohol ne bo preveč omamil.

Petrin nasvet:

"Na sprejemu ponudite veliko sadja in kanapeje z lahkimi sestavinami. Pri sami večerji se izogibajte težki hrani, ki bi svatom lahko povzročila težave. Če vam morda ostane kakšen evro in bi radi pripravili nekaj, kar bi svatom olajšalo preživeti čas na vročini, predlagam stojnico s sladoledom, kotiček v senci, da se lahko starejši odpočijejo, kotiček z vodo, svatom kupite sončna očala (lahko na AliExpressu ali eBayu), v toaletah pa ponudite še sončne kreme in kakšne tablete proti glavobolom."


Preberite še:


Save

Save

Ne spreglejte