Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Branka Grbin

Petek,
29. 6. 2018,
4.00

Osveženo pred

5 let, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,96

Natisni članek

Wimbledon moda pravila modna zapoved

Petek, 29. 6. 2018, 4.00

5 let, 10 mesecev

Modna pravila, ki veljajo za obiskovalce Wimbledona #foto

Branka Grbin

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,96
Wimbledon, zvezdniki | Foto Reuters

Foto: Reuters

Na Otoku se začenja že 132. teniški turnir Wimbledon, ki izstopa tudi zaradi strogih modnih zapovedi. Medtem ko pri tekmovalcih ni popuščanj, so pravila za obiskovalce malo bolj sproščena, a vseeno so nekateri kosi prepovedani ali pa vsaj nezaželeni.

Eugenie Bouchard
Sportal Zakaj so teniški igralci in igralke v Wimbledonu oblečeni v belo?

Strogo pravilo bele barve, ki mu morajo slediti vsi igralci, sega v 19. stoletje, ko je tenis veljal za uglajen šport, ki so ga na družabnih srečanjih igrale predvsem ženske. Takrat je bilo zelo neprimerno, če se je pri ženskah videl pot, ki je na barvnih oblačilih veliko bolj opazen, zato so nosile pretežno bele obleke.

To pravilo se je ohranilo od takrat, organizatorji pa pravijo, da velja tudi zato, ker zagotavlja, da igralci ne izstopajo z ničimer drugim, razen s svojo igro. V zadnjih letih je sicer le dobilo nekaj novih, bolj sproščenih smernic. Dandanes so robovi oblačil lahko obarvani, vendar ne smejo biti širši od enega centimetra.

Britanska teniška igralka Charlotte Sterry, oblečena v belo, med igro. Charlotte je bila zmagovalka turnirja v  Wimbledonu v letih 1895, 1896, 1898, 1901 in 1908.  | Foto: Getty Images Britanska teniška igralka Charlotte Sterry, oblečena v belo, med igro. Charlotte je bila zmagovalka turnirja v Wimbledonu v letih 1895, 1896, 1898, 1901 in 1908. Foto: Getty Images

Še vedno so strogi glede spodnjega perila, ki mora biti prav tako belo. Če igralci tega ne upoštevajo, se morajo preobleči ali pa sleči perilo in igrati brez njega. Lani so organizatorji tako prisilili Jurija Rodinova, da si je pred dvobojem preoblekel sive spodnjice, prav tako lani pa se je morala preobleči tudi Venus Williams, ki je hotela nastopiti z rožnatim modrčkom.

Belo pravilo so v preteklosti med drugim kršili še Roger Federer, ki je leta 2013 igral s teniškimi copati z oranžnimi podplati, Andre Agassi, ki je zaradi pravil oblačenja celo odpovedal nastop na sveti travi, ter Nick Kyrgios, ki je leta 2015 nosil bel trak, obarvan z vijoličasto in zeleno bravo.

Sportal Wimbledon: Zaradi sivih spodnjic je mladeniča poslala z igrišča #video
Sportal Najprej je bil kriv črn modrček, zdaj pa trak za na glavo

Na tribunah niso tako strogi

Veliko manj strogi so pri oblačilih obiskovalcev. Zanje sicer ne velja uradna modna zapoved, a so nekateri kosi prepovedani ali vsaj nezaželeni. Med te spadajo strgane hlače iz džinsa, športni brezrokavniki, umazane superge in (pre)kratke hlače.

Od obiskovalcev osrednjega igrišča pričakujejo, da se oblečejo elegantnejše, kot bi se za kakšne druge športne dogodke. Moški ponavadi tako nosijo obleke s kravatami ali brez, ženske pa poletne obleke. Modna zapoved je morda še najbolj podobna tistim za poletne poroke, le da ženske za ogled teniškega dvoboja lahko oblečejo tudi belo obleko.

Dovoljeni so tudi modni dodatki, kot so rute, sončna očala in pokrivala, ki so postali že nekakšna pika na i opravam obiskovalcev.

Sestra in brat Kate Middleton Pippa in James sta odličen primer dobre oprave za Wimbledon: zanjo poletna obleka, ki je primerna tudi za na poroko, zanj pa obleka s kravato. Oba sta dodala šik modna očala. | Foto: Getty Images Sestra in brat Kate Middleton Pippa in James sta odličen primer dobre oprave za Wimbledon: zanjo poletna obleka, ki je primerna tudi za na poroko, zanj pa obleka s kravato. Oba sta dodala šik modna očala. Foto: Getty Images

David Beckham tudi na Wimbledonu odlično upošteva modno pravilo. | Foto: Getty Images David Beckham tudi na Wimbledonu odlično upošteva modno pravilo. Foto: Getty Images

Kaj pa oblečejo zvezdniki?

Turnir Wimbledon je zelo priljubljen med zvezdniki, ki si vsako leto radi ogledajo dvoboje svojih najljubših igralcev.

Fotogalerija
1 / 15

Med velikimi oboževalci in rednimi obiskovalci turnirja so tudi člani kraljeve družine. V kraljevi loži tako vsako leto pričakujejo princa Williama, njegovo ženo Kate Middleton in njeno sestro Pippo, princa Harryja, v finalu pa tudi princa Charlesa, kraljico Elizabeto II. in njenega moža, princa Filipa.

Do leta 2003 je veljalo pravilo, da se morajo igralci pred dvobojem prikloniti častni loži, a so se odločili za prekinitev te tradicije, razen če v častni loži sedita kraljica Elizabeta II. ali prestolonaslednik, princ Charles.

Trendi Wimbledon: zaradi strogih pravil so tenisačice igrale brez modrčka
Ne spreglejte