Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Boštjan Boh

Ponedeljek,
3. 7. 2017,
20.16

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,70

1

Natisni članek

tenis Wimbledon

Ponedeljek, 3. 7. 2017, 20.16

6 let, 6 mesecev

Sportalov zakaj/Sportalov zato

Zakaj so teniški igralci in igralke v Wimbledonu oblečeni v belo?

Boštjan Boh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,70

1

Eugenie Bouchard | Foto Guliver/Getty Images

Foto: Guliver/Getty Images

Pravila oblačenja na teniškem turnirju v Wimbledonu so ena najbolj znanih v svetovnem športu. Tudi letos bodo morali najboljši teniški igralci brez izjeme igrati v beli športni opremi. Ste se kdaj vprašali, od kod izhaja to pravilo?

Teniški turnir v Wimbledonu velja za enega najstarejših, prav tako je poln togih pravil. Eno izmed njih je tudi, da morajo biti vsi igralci oblečeni v belo barvo. Še več, belo mora biti tudi spodnje perilo. Če nimajo belega spodnjega perila, morajo igrati brez njega. Pred dvema letoma je morala ena od domačih igralk igrati celo brez modrčka.

Da dekleta ne bi bila v zadregi

In od kod izhaja pravilo, ki se ga organizatorji turnirja tako strogo držijo? Pravilo naj bi veljalo že od leta 1800. Zelo neprimerno je bilo, če se je pri ženskah videl pot. | Foto: Guliverimage/Getty Images Zelo neprimerno je bilo, če se je pri ženskah videl pot. Foto: Guliverimage/Getty Images Takrat je bil tenis uglajen šport, ki so ga na družabnih srečanjih igrale predvsem ženske. Zelo neprimerno je bilo, če se je pri ženskah videl pot, ki je veliko bolj opazen na barvnih oblačilih. Da bi se izognile tej zadregi, so ženske nosile pretežno bele obleke. The All England Club je bil ustanovljen leta 1868, najprej kot klub za kriket, leta 1875 pa so začeli igrati še tenis.

Torej ta tradicija velja še od takrat. Pred kratkim so izdali nove smernice, po katerih so robovi oblačil lahko obarvani, vendar rob ne sme biti širši od enega centimetra. Belo mora biti tudi spodnje perilo.

Eugenie Bouchard je zaradi črnega modrčka dobila opozorilo glavne sodnice. | Foto: Eugenie Bouchard je zaradi črnega modrčka dobila opozorilo glavne sodnice.

Pred časom je zaradi črnega modrčka veliko prahu dvignila mlada Kanadčanka

Marsikateri od najboljših igralcev tenisa je že prišel navzkriž s pravili oblačenja v Wimbledonu, tudi eden najboljših igralcev vseh časov Roger Federer. Švicar je leta 2013 igral s teniškimi copati, ki so imeli oranžne podplate. Nekdanji ameriški igralec Andre Agassi je zaradi pravil oblačenja celo odpovedal nastop na sveti travi. Pred časom je veliko prahu dvignila Eugenie Bouchard. Mladi Kanadčanki se je izpod bele obleke videl črn modrček. To je opazila tudi glavna sodnica Louise Engzell, ki pa se je odločila, da Bouchardove ne bo kaznovala.

Še bolj bizaren je bil primer problematičnega Avstralca Nicka Kyrgiosa. Avstralska vzhajajoča zvezda je predlani na dvoboju z Milošem Raonićem na glavi nosil bel trak, ki je bil obarvan z vijoličasto in zeleno bravo. Pri vsej stvari je najbolj smešno to, da je imel ta trak uradno licenco Wimbledona. Kljub temu je glavni sodnik presodil, da je Kyrgios kršil pravila oblačenja.

Vidi se preveč

Lani so se težave pojavile že pred začetkom turnirja, a tokrat ne zaradi organizatorjev, ampak zaradi slabega kroja oblek. Določene igralke so se namreč pritoževale, da so pod pasom preveč razgaljene in da jih obleka moti pri igranju tenisa. Znamka Nike je vsem igralkam, ki jih sponzorira, sporočila, da lahko obleke zamenjajo v Wimbledonu.

Nekatere spremembe se vendarle dogajajo

Kljub temu pa v Wimbledonu niso odporni proti spremembam. Do leta 2003 je veljalo pravilo, da se morajo igralci pred dvobojem prikloniti častni loži. Vojvoda Kentski, tudi predsednik All England Cluba, se je odločil, da prekinejo to tradicijo, razen če v častni loži sedita kraljica Elizabeta II. ali prestolonaslednik princ Charles. Leta 2006 so uvedli tudi enake denarne nagrade za igralce in igralke. Čeprav je bela športna oprema moteča za marsikaterega igralca, se na določenih področjih torej le dogajajo spremembe.

Danes se igralci priklonijo le še v določenih primerih. | Foto: Danes se igralci priklonijo le še v določenih primerih.

Ne spreglejte