Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
5. 2. 2015,
10.58

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

sneg mraz

Četrtek, 5. 2. 2015, 10.58

8 let

Kako se obleči, ko zunaj vladata sneg in mraz

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Ob dnevih, ko v trenutku, ko prestopimo domači prag, na nas prežijo sneg in nizke temperature, je nujno, da se temu primerno tudi oblečemo in se tako zaščitimo pred mrazom.

Izbira primerne kombinacije oblačil za vremenske razmere, s kakršnimi se soočamo danes in se bomo soočali tudi jutri, ni nikakršna skrivnost, saj nam že pogled skozi okno sugerira, da vsaj tokrat izberemo kakšen kos oblačila več kot sicer.

Nekaj dodatnih trikov za uspešno kljubovanje mrazu, ki bodo prišli prav tudi vsem tistim, ki bodo danes, jutri ali v prihodnjih dneh poprijeli za lopato za odmetavanje snega, pa vam ponujamo tudi na tem mestu. V naslednjih nekaj odstavkih si torej preberite, kako se čim bolje pripraviti na sneg in mraz, ki na vas čakata zunaj. Oblecite vsaj eno plast oblačil več Plastenje oblačil je odlična rešitev za zimske vremenske pogoje, saj se lahko glede na razmere v danem trenutku odločimo, koliko plasti potrebujemo. Ko se tako denimo podamo ven na mraz, oblečemo več plasti vrhnjih oblačil, ki jih lahko nato, ko se vrnemo v topel objem doma ali pisarne, po plasteh slačimo in tako poskrbimo, da nas zunaj ne bo zeblo, hkrati pa nam na toplem ne bo prevroče.

Če pa se v zimsko snežno idilo odpravljamo za dlje časa, pa je pomembno paziti tudi na to, da so oblačila, ki jih nosimo, iz materialov, ki dihajo in tako prepuščajo vlago, ki je rezultat potenja ob telesnih naporih, kot je tudi odmetavanje snega. Ne pozabite na kapo, rokavice in šal! Ko izberete primerna vrhnja oblačila, pa nikakor ne smete pozabiti niti na toplo kapo, rokavice in šal. Nekatere znanstvene raziskave namreč kažejo na to, da kar 40 odstotkov telesne temperature izgubimo skozi kožo na vratu in glavi. Proti mrazu pa ni odporna niti naša koža na rokah, ki lahko, če ni primerno zaščitena, popoka, zato ne gre pozabiti niti na rokavice, še pred tem pa tudi na primerno kremo za roke, s katero bo koža dovolj navlažena.

Enako pomembna pa je tudi izbira pravih nogavic in obutve. Nogavice naj bodo čim višje, tako da bodo vaše noge pred vlago in mrazom zaščitile tudi na gležnjih, obutev pa prav tako višja, nepremočljiva in s podplatom, ki ne drsi, saj boste le tako lahko preprečili poškodbe, ki so posledica padcev na poledenelih površinah. Koža je vaš največji organ, zaščitite jo! Čeprav ste z več plastmi oblačil dodobra zakrili večino gole kože, pa bo na udaru zimskih temperatur in ledeno hladnega vetra še vedno vaš obraz. Tega zato ne pozabite navlažiti s kremo za obraz, s katero boste, tako kot s kremo za roke, preprečili poškodbe. Te, mimogrede, vplivajo tudi na hitrejše staranje kože.

Ob tem pa nikakor ne pozabite niti na ustnice, saj se te že tako hitro izsušijo, medtem ko veter in mraz ta proces še pospešita. Če jih, ko občutimo, da so suhe, podzavestno navlažimo kar z jezikom, jim s tem povzročimo več škode kot koristi, zato je priporočljivo, da imamo v zimskih vremenskih razmerah vsak trenutek pri sebi tudi balzam za ustnice, s katerim preprečimo prej omenjene neprijetnosti. Ne pozabite na pitje Ne glede na to, v katerem letnem času se nahajamo, pa nikakor ne smemo pozabiti na primerno hidracijo telesa. To še posebej velja pri fizičnih naporih, kot je odmetavanje snega. V ta namen si, preden se odpravite na sneg, pripravite čaj, ki vas bo grel tudi po nekaj deset minutah dela na snegu in mrazu.

Ne glede na to, kako mamljivo bi bilo ob tem srkniti katero izmed žganih pijač, pa se tem raje izogibajte, saj alkohol daje lažen občutek toplote, kar povzroči razširjanje žil, s tem pa, ne glede na to, kako toplo smo se oblekli, postanemo ranljivi za podhladitev.

Ne spreglejte