Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
23. 4. 2024,
6.05

Osveženo pred

1 teden, 3 dni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,37

Natisni članek

Slovenija vreme padavine sneg

Torek, 23. 4. 2024, 6.05

1 teden, 3 dni

Zimske razmere, meja sneženja vse do nižin. Na cestah težave zaradi vetra. #video #foto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,37

"Med drugim sneži v Bohinju, kjer je zapadlo dobrih deset centimetrov snega," so zjutraj objavili na portalu Meteoinfo Slovenija, potem ko se je meja sneženja ponoči, kot so napovedovali, ponekod spustila vse do nižin. Sneg je pobelil tudi kraje, ki ležijo na zgolj dobrih 300 metrih nadmorske višine. Zvečer in ponoči se bodo padavine prehodno okrepile, meja sneženja se bo spuščala. Na Rogli bi lahko do četrtka zapadlo več kot pol metra snega. Ponekod na severu Slovenije, nad 1.000 metri nadmorske višine, bo do srede dopoldan skupno zapadlo od 50 do 100 centimetrov snega. Največ ga gre pričakovati po vrhovih Pohorja. Zgornji video je posnel Gregor Božič v Bistrici ob Dravi. 

Največ snega gre pričakovati po vrhovih Pohorja, so sporočili na Meteoinfo Slovenija.

Že zvečer so se padavine krepile in širile nad vso državo. V višjih legah nad tisoč metri nadmorske višine je zapadlo od 20 do 40 centimetrov snega, na merilni postaji Zgornja Kapla v Občini Podvelka na Koroškem pa je zapadlo 17 centimetrov snega. 

Jezersko je zavito v snežno odejo, zjutraj je bilo tudi precej vetrovno:

Ponoči je največ snega zapadlo v višje ležečih predelih po državi. V Bohinjski Češnjici je tako na okoli 600 metrih nadmorske višine zapadlo 11 centimetrov snega, na Zadlogu je višina snežne odeje 14 centimetrov, prav toliko na Bukovskem Vrhu, je za STA danes povedala Veronika Hladnik Zakotnik z Arsa. Ponekod imajo snegolom.

Jezersko | Foto: David Florjančič / Meteoinfo Slovenija Jezersko Foto: David Florjančič / Meteoinfo Slovenija

Jezersko | Foto: David Florjančič / Meteoinfo Slovenija Jezersko Foto: David Florjančič / Meteoinfo Slovenija

Poleg Bohinja, kjer imajo desetcentimetrsko snežno odejo, "velja izpostaviti še območje med Mariborom in Dravogradom, kjer so lokalno prejeli kar nekaj centimetrov snega tudi v krajih, ki ležijo na zgolj dobrih 300 metrih nadmorske višine. Drugod po Sloveniji se meja sneženja zaradi manjše intenzitete padavin večinoma ni spustila tako nizko. Ker je bilo padavin v večjem delu države manj od pričakovanj, je temu primerno skromnejša tudi snežna odeja v višjih legah", so še sporočili na Meteoinfo Slovenija.

Jezersko | Foto: Meteoinfo Slovenija Jezersko Foto: Meteoinfo Slovenija

Opozorilo pred burjo na primorski avtocesti | Foto: Meteoinfo Slovenija Opozorilo pred burjo na primorski avtocesti Foto: Meteoinfo Slovenija

Rateče | Foto: DRSI Rateče Foto: DRSI

Po podatkih Arsa je v Zadlogu nad Idrijo zapadlo 14, v Logarski dolini devet, na Jezerskem pa sedem centimetrov snega.

Na Jezerskem so na delu snežni plugi:

Le centimeter snega medtem beležijo v Babnem Polju.

Na cestah nekaj težav zaradi vetra

Zaradi burje je na vipavski hitri cesti med Nanosom in Selom prepovedan promet za počitniške prikolice, hladilnike in vozila s ponjavami do osem ton. Na cestah v višjih predelih se sneg oprijema cestišč, v tem primeru je obvezna zimska oprema.

Tako je bilo ponoči na primorski avtocesti med Uncem in Postojno: 

Zaradi podrtega drevja je bila zaprta cesta Maribor–Dravograd med hidroelektrarno in Lovrenškim mostom.

Verige so obvezne na cesti čez prelaz Vršič in na avstrijski strani prelaza Ljubelj, opozarja prometnoinformacijski center.

Ljubelj | Foto: DRSI Ljubelj Foto: DRSI

Nizke temperature bodo vztrajale do petka 

Danes bo večinoma oblačno z občasnimi padavinami. Meja sneženja se bo čez dan dvignila na nadmorsko višino okoli 900 metrov. Ponekod bo pihal severovzhodni veter, na Primorskem šibka do zmerna burja. Najvišje dnevne temperature bodo od tri do devet, na Primorskem od 11 do 15 stopinj Celzija. 

Zvečer in ponoči se bodo padavine prehodno okrepile, meja sneženja se bo spuščala. Najnižje jutranje temperature bodo od nič do pet stopinj Celzija. 

V sredo bo sprva oblačno s krajevnimi padavinami. Meja sneženja bo na nadmorski višini okoli 700 metrov. Popoldne se bo oblačnost trgala, nastale bodo posamezne plohe. Najvišje dnevne temperature bodo od šest do 11, v Zgornjesavski dolini okoli štiri, na Primorskem do 15 stopinj Celzija. 

V četrtek bo spremenljivo oblačno z občasnimi padavinami. V petek bo delno jasno s spremenljivo oblačnostjo. Na zahodu bo občasno lahko rahlo deževalo. Zapihal bo jugozahodnik. Spet bo nekoliko topleje, napovedujejo na Arsu. V petek bo temperatura okoli 15 stopinj Celzija, od sobote pa se bodo temperature gibale med 20 in 25 stopinjami Celzija, je še napovedala dežurna meteorologinja Hladnik Zakotnikova.

Rogla lahko pričakuje debelo snežno odejo

Po pisanju vremenskega portala Neurje.si lahko sneženje znova pričakujejo zlasti po nižinah Notranjske, Dolenjske in Štajerske. Ob tem dodajajo, da bi lahko Rogla do četrtka prejela obilno snežno pošiljko, saj lahko pade več kot pol metra snega, kar je več, kot ga je zapadlo pozimi. Izdatna snežna odeja bo po njihovih navedbah prekrila ves severni del države, kjer bodo padavine najintenzivnejše.

Sneg sneženje Ljubljana
Novice Ob približevanju ciklona se bo krepila burja, ki lahko doseže 100 km/h, sneg bo zapadel do nižin
Sneg v Celju
Novice Sneg vse do nižin. Zapade ga lahko tudi do 20 centimetrov
Sneg v Celju
Novice Vreme: nižine bo spet pobelil sneg
Vreme
Novice Vreme: koliko časa bo vztrajal mraz?
Ne spreglejte