Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
23. 8. 2016,
11.28

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,50

1

Natisni članek

Istra Dejan Židan teran vino

Torek, 23. 8. 2016, 11.28

6 let, 7 mesecev

"Slovenija je blizu končne zmage v boju za teran"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,50

1

teran | Foto STA

Foto: STA

Vinarji v hrvaški Istri za svoj pridelek imena teran ne morejo uporabljati, je neomajno slovensko stališče znova poudaril kmetijski minister Dejan Židan in dodal, da ima Slovenija pri tem v Evropi široko podporo.

Slovenija je blizu končne zmage v boju za teran, je ob robu sejma Agra v Gornji Radgoni dejal kmetijski minister Dejan Židan. Po njegovih besedah Slovenijo pri njenih prizadevanjih podpirata tako koalicija držav, med katerimi so Francija, Španija, Italija, Avstrija in Madžarska, kot Evropska komisija, zato postopkov, da bi ime teran uporabljali tudi za vino na območju hrvaške Istre, trenutno ni.

Vino, ki ga je v Sloveniji prepovedano omenjati

"Omenjene države so nas podprle in tudi Evropska komisija je ugotovila, da to, kar je nameravala Hrvaška, da bi torej nekomu drugemu dovolili še nekaj, kar je izvorna pravica slovenskih vinogradnikov na Krasu, preprosto ne gre. V tem trenutku ni več nobenih tovrstnih postopkov," je povedal Židan. Hrvaško mnenje sicer še vedno ostaja drugačno.

Teran je lahko iz Italije, ne pa s Hrvaške

Židan pravi, da želijo njihovi predstavniki ob vsakem srečanju odpreti razpravo o teranu. "Ampak mi vedno znova povemo isto stališče, torej da je teran zgodba, ki je slovenska, da je definicija tega vina zelo preprosta, rasti mora na kraški planoti, ki je specifična, in to je pogoj za to vino."

"Definicija tega vina je zelo preprosta, rasti mora na kraški planoti." | Foto: Thinkstock "Definicija tega vina je zelo preprosta, rasti mora na kraški planoti." Foto: Thinkstock

Zato je mogoče pridelati teran samo v Sloveniji in na nekaj hektarjih kraške planote tudi v Italiji, pri čemer bomo z umnim dogovorom uspeli to območje razširiti tudi na to državo, kjer ga večinoma pridelujejo celo pripadniki slovenske manjšine," je povedal Židan.

Oster boj slovenskih vinogradnikov

Po njegovem je Slovenija to dosegla samo zaradi izjemnih naporov ne samo ministrstva, pač pa tudi drugih, zlasti slovenskih vinogradnikov s Krasa, ki so dejansko branili svoj teran. Sam pa si želi, da bi tako samozavestno in odločno držo Slovenija kazala tudi pri drugih pomembnih stvareh.

Ne spreglejte