Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
25. 10. 2018,
4.02

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,20

Natisni članek

Slovenska Istra obala ocenili smo ocena gostilne

Četrtek, 25. 10. 2018, 4.02

5 let, 6 mesecev

Restavracija Kamin: najlepši razgled na slovenski obali

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,20
Ocena gostilne: Kamin | Foto Miha First

Foto: Miha First

V zadnjem letu ali dveh so na naši obali odprli nekaj lokalov, ki se lahko merijo s konkurenco v hrvaški Istri.

Prenovljena restavracija Kamin na Belvederu nad Izolo ima ob zanimivi ponudbi jedi še veliko konkurenčno prednost - imajo enega najlepših razgledov na našo Obalo. Predvsem na Izolo, ki se je na enega od zadnjih toplih jesenskih dni kopala v soncu.


Restavracija Kamin

Dobrava 1a, 6310 Izola

Telefon: 05 660 56 66


Kot smo omenili, se je na slovenski obali v zadnjem času pojavilo več novih gostiln in restavracij, ki poskušajo nekoč tipično ponudbo kalamarov in pomfrita posodobiti. Portoroška Salina, piranska Stara gostilna, koprski Okus in tudi Kamin nad Izolo so med tistimi, ki imajo kaj ponuditi, ob solidnem vinskem izboru tudi ustvarjalno hrano, ki jo zabelijo z vrhunskim oljčnim oljem.

Ocena gostilne: Kamin | Foto: Miha First Foto: Miha First

Hoteli Belvedere, pod okrilje katerih spada Kamin, imajo na primer na pobočju, ki se pod teraso spušča do morja, svoj oljčni nasad. Sredi oktobra so v steklenice že natočili mlado, letošnje olje, zraven za primerjavo dodali še lanskega, za tiste, ki imajo radi oljčna olja s priokusi, pa je Lisjak prispeval olje s česnom.

Portorož
Trendi Najboljše gostilne na Obali in v slovenski Istri
Domačija Javornik
Trendi Slovenske gostilne z najlepšimi vrtovi, dvorišči in terasami

Ponudba vina je natančna, a ne preširoko zastavljena, ob šampanjcih je v veliki večini na voljo istrska klasika malvazij, refoškov in rdečih zvrsti, po drugi strani pa se zdi jedilni list skoraj premalo ambiciozen, še posebej njegov mesni del.

Ocena gostilne: Kamin | Foto: Miha First Foto: Miha First

Ker je bilo na sončni terasi kljub datumu res toplo, smo za začetek odprli polovično steklenico šampanjca Veuve Clicquot, iz kuhinje pa so pozdravili s piščančjo pašteto s tartufi, popečenim hišnim krompirjevim kruhom in oljčno tapenado. Mimogrede, v hiši ob krompirjevem pečejo tudi ajdov kruh, oba sta bila nadpovprečna.

Morski tris: brancinov karpačo, ladinke in škampova repka | Foto: Miha First Morski tris: brancinov karpačo, ladinke in škampova repka Foto: Miha First

Nobenega dvoma ni, da pri Kaminu poskušajo izkoriščati svoje oljčno olje in tudi pri prvih jedeh je bilo tako. Tris surovih jadranskih prebivalcev je obsegal škampe, dondole (ladinke) in brancinov karpačo, brez potrebe podložen z rukolo.

Vseeno dobro zamišljen uvod, prav tako kot zelenjavni "burger". Ta za razliko od ponudbe v prestolnici ni bil poskus kopiranja mesnega izvirnika, ampak hladna, lepo osvežilna zloženka popečenih jajčevcev in bučk, med katere so nadevali humus, kot priloga pa so nastopali okisan krompirjev pire, popečeni trakovi paprike in olive.

Zelenjavni "burger" | Foto: Miha First Zelenjavni "burger" Foto: Miha First

Na toplem soncu je šampanjca hitro zmanjkalo in na mizi sta ga zamenjali malvaziji, ki sta bili v ponudbi vin na kozarec - ena iz kleti Zaro, druga iz kleti Rojac. Poceni, lokalni in ne preveč zahtevni vini sta se družili z obilnimi porcijami juh. Za dnevno so skuhali gosto koromačevo, za specialiteto pa velja škampova juha - ne kremna, kot smo je vajeni, ampak bistra škampova jušna osnova, v katero nadrobijo kuhane repke škampov.

Ocena gostilne: Kamin | Foto: Miha First Foto: Miha First

Kozarce malvazije s podpisom Rojac smo še enkrat napolnili in se lotili glavnih jedi. Orado (za slabega pol kilograma smo odšteli 20 evrov) so na žaru ravno prav popekli, jo pri mizi solidno očistili ter pristavili žlico blitve z vzorcem krompirja.

Orada z žara | Foto: Miha First Orada z žara Foto: Miha First

Lahka in učinkovita jed, ki sta ji na drugi strani parirala kraka hobotnice na popečeni polenti, ki jo pospremijo s hrustljavim pršutom in sušenimi paradižniki. Na jedilniku jo sicer ponujajo kot toplo predjed, a ni dvoma, da lahko brez težav nastopa tudi kot glavna jed, pa še cena 13 evrov je prav prijazna.

Hobotnica s popečeno polento, hrustljavim pršutom in sušenimi paradižniki | Foto: Miha First Hobotnica s popečeno polento, hrustljavim pršutom in sušenimi paradižniki Foto: Miha First

Izvrstni hrani, predvsem glavnim jedem, ki jih strežejo na terasi z izjemnim razgledom, pa vseeno ni uspelo skriti odnosa osebja. Korektno, a premalo osebno, predvsem pa je vse skupaj teklo prepočasi - morda tudi zato, ker so na prostorni terasi tisti dan prirejali tudi poroko (ali celo dve). Mimogrede, v hiši imajo tudi sommeliera, a njegovega vpliva pri mizah niti ni bilo opaziti.

Ocena gostilne: Kamin | Foto: Miha First Foto: Miha First

Kakorkoli, pri Kaminu trdijo, da imajo najboljše sladice na Obali, še posebej so ponosni na čokoladno torto s slano karamelo. Ni ji kaj očitati, razen da je bila nekoliko preobilna, a še boljši je bil lešnikov sufle z angleško kremo. Sploh, ko smo ga poplaknili s sauvignonovo različico grape Nonino.

Čokoladna torta s slano karamelo | Foto: Miha First Čokoladna torta s slano karamelo Foto: Miha First

Povzetek

Restavracija z razgledom, ki se lahko pohvali s hišnim oljčnim oljem in zmagovalnimi sladicami, sicer pa v kuhinji temelji bolj na morju kot notranjosti Istre. Konkretno boste jedli za kakšnih 30 evrov na osebo.

Na natančno izbranem vinskem seznamu je nekaj šampanjcev in penin, največ pa je, logično, okoliških vinarjev - Gordia, Korenika&Moškon, Zaro, Rojac, Pucer, koprska klet, Santomas ... Z drugih koncev je največ herojev iz Goriških brd in Vipavske doline, najde se celo peščica štajerskih in italijanskih vin. Cene na vinski karti so rahlo nad povprečjem.

Ocena

Ocena gostilne: 3,5 | Foto:

 

 

Rubrika Ocenili smo ni plačana. Izbor restavracij je prepuščen uredništvu in ocenjevalcu Mihi Firstu, ki restavracije obiskuje nenapovedano.

Ne spreglejte