Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
30. 6. 2018,
13.04

Osveženo pred

5 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,53

Natisni članek

top gostilne ocena gostilne ocenili smo obala Slovenska Istra

Sobota, 30. 6. 2018, 13.04

5 let, 8 mesecev

Top gostilne 2018

Najboljše gostilne na Obali in v slovenski Istri

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,53
Portorož | Foto Klemen Korenjak

Foto: Klemen Korenjak

Na naši Obali in v slovenskem delu Istre je v pogonu kar nekaj novih lokalov, hkrati pa nekateri izgubljajo začetni elan.

Novi lastniki kupujejo hotele in restavracije, vse manj je lokalov, ki gosta ponižujejo z ocvrtimi lignji in pomfritom. V zadnjih mesecih sta Piran in Portorož bogatejša za dva zanimiva lokala z ustvarjalno kuhinjo, v Strunjanu pa smo jedli v prenovljeni gostilni, ki jo je menda takoj po našem obisku zavzela slovenska turistična veriga. Po drugi strani je treba priznati, da je le redkim slovenskim gostilnam zares uspelo v Istri. To, kar je na Hrvaškem donosen posel, je pri nas redkost.

Mimogrede, številke v oklepajih so lanske uvrstitve.

1. (1.) Sophia, Kempinski Palace (Portorož)

Hotel s petimi in pol zvezdicami je zamenjal lastnika, a se kakšne večje spremembe ob našem zadnjem snidenju še niso zgodile. Sobe so razkošne in nič drugače ni s sodobno kombinacijo lokalne in mednarodnih kuhinj. Sophia se pohvali z vrhunskimi sestavinami, vrhunsko postrežbo in s popolno vinsko karto. Degustacijski meni šestih jedi stane 85 evrov. Rezervacije so obvezne.

Trendi Restavracija Sophia: večerja v hotelu petih zvezdic in pol

2. (2.) Hiša Torkla (Korte)

Torkla, ki je v zadnjih letih postala prava institucija v slovenski Istri, je edini tovrstni slovenski lokal, ki konkurira hrvaškim čez mejo. Prenovljena in natančno urejena istrska konoba, pozimi s kaminom, poleti z razgledom. Lokalne sestavine in vina, ob domačih istrskih še nekaj iz drugih slovenskih vinskih področij in tujine. Posodobljena istrska kuhinja, ki vas bo stala okoli 35 evrov na osebo.

Trendi Hiša Torkla: istrska večerja ob odprtem ognju

3. (3.) Gostilna za Gradom (Koper)

Samosvoj mojster se s kuhinjo in duhovitimi predstavitvami trudi v eni od najbolj zanimivih morskih restavracij v deželi. Ustvarjalna kuhinja, ki temelji na svežem ulovu v slovenskem in hrvaškem morju, nekaj jedi pa je že kar legendarnih. V vsakem primeru ocvrtih lignjev nimajo in na žalost tudi vinske karte ne. Imajo le nekaj miz, zato je rezervacija nujna. 50 evrov na osebo.

Ocena gostilne: Za Gradom
Trendi Gostilna za Gradom: riba z imenom Woodstock

4. (-) Salina (Portorož)

Prestižna, moderna restavracija s kreativno kuhinjo in najprestižnejšimi surovinami (ostrige, kaviar, tartufi, zlato ...). To, kar je Portorož potreboval že nekaj let. Kopica izumov kuharskih mojstrov s pogledom na portoroško obalo. Ko bodo do konca izdelali vinsko karto, se bodo lahko pomerili z najboljšimi. Daljši meni vas bo stal 90, krajši pa 60 evrov.

Ocena gostilne: Salina
Trendi Restavracija Salina: morski ježki, zlato in kaviar

5. (-) Stara gostilna (Piran)

Še eno prijetno presenečenje na Obali je majhna gostilnica v starem mestnem jedru Pirana, ki se preizkuša s številnimi majhnimi izumi in zanimivim izborom posode. Mocarelo postrežejo na blazini, brancina na škatli s kadečimi se zelišči, japonski viski potegnejo iz steklenice s pipeto ... Sestavine so vrhunske, vinska ponudba solidna, a imejte na zalogi kakšnih 60 evrov na osebo.

6. (-) Primorka (Strunjan)

Še enkrat bomo ponovili: Ko smo jedli v Primorki, smo bili navdušeni. Tako nad enostavnimi sestavinami, ki potrebujejo le malo ustvarjalnosti, da postanejo izjemne, kot nad vinsko karto, ki ji daleč naokoli ni enake. Vprašanje pa je, ali bodo novi najemniki, ki so lokal na hitro prevzeli, razumeli, zakaj je v zadnjih letih Primorka postala dobra gostilna. Upajmo. Jedli smo za kakšnih 40 evrov po glavi.

Trendi Restavracija Primorka: skriti biser slovenske obale (zaprto)

7. (6.) Hotel Marina (Izola)

V hotelu Marina kuha mojster, ki poudarja izključno sledljive sestavine. Ribja restavracija, ki že pred vrati najavlja, kje in kaj so kupili, da bi zadovoljili razvajenega gosta. Pozneje, da bi bilo še bolj gotovo, mojster predstavi jedi pri vsaki mizi posebej. Vinska ponudba je zanimiva, cena menija obilnih petih jedi je okoli 30 evrov.

Trendi Hotel Marina: morje s podpisi ribičev

8. (8.) La Bottega Dei Sapori (Piran)

Italijanska postojanka na Tartinijevem trgu v Piranu se ne da, konec koncev imajo zunaj na tabli jedilnik v italijanščini. Še vedno, za razliko od številnih v okolici, strežejo morsko hrano z vplivi zelene Istre in se nočejo skomercializirati. Celo meso težko dobite na meniju. Imajo kar nekaj vin iz okolice, hkrati pa so jim blizu Brda. Jedli boste za kakšnih 35 evrov na osebo.

Trendi La Bottega Dei Sapori: piranska delavnica istrskih okusov

9. (7.) Capra (Koper)

V centru Kopra je Capra kljub vsem okoliškim poizkusom še vedno najboljša restavracija. Nastanjeni v spodnjem delu Hotela Koper pripravljajo moderne, ne nujno ustvarjalne jedi v velikih porcijah. Na prvem mestu je seveda morje, ki nekaj metrov stran pljuska ob obalo. Imajo vinsko karto, ki temelji na istrskih vinih in vinih nekaterih drugih slovenskih krajev. 35 evrov na osebo.

Ocena gostilne: Capra
Trendi Restavracija Capra: morsko kosilo na koprski promenadi

10. (9.) Gostilna pod Slavnikom (Podgorje)

Podeželska gostilna pod hribom, ki ima skoraj vse, kar imajo sosedje v Istri, a se namesto za skrivnostnega boškarina raje odloča za divjačino - tako pri glavnih jedeh kot pri testeninah. Imajo celo medveda, skoraj vedno pa jelena, srno, divjega pujsa. Z njoki, fuži, tartufi … Škoda, da ne ukrepajo glede notranje opreme in vinske ponudbe. 25 evrov na osebo.

Trendi Gostilna pod Slavnikom: medvedova pečenka pod goro nad morjem
Domačija Javornik
Trendi Slovenske gostilne z najlepšimi vrtovi, dvorišči in terasami
Novo mesto
Trendi Najboljše gostilne na Dolenjskem in v Posavju
Vipavska dolina, Zemono
Trendi Najboljše gostilne na Krasu, v Vipavski dolini in Brkinih
Maribor
Trendi Najboljše gostilne na Štajerskem in v Prekmurju
Gorenjska
Trendi Najboljše gostilne na Gorenjskem
hiša franko
Trendi Najboljše gostilne na Severnem Primorskem in Goriškem
Barje in Alpe
Trendi Najboljše gostilne v okolici Ljubljane
Ne spreglejte