Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
28. 12. 2007,
7.52

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Petek, 28. 12. 2007, 7.52

8 let

Kraljevski jedilnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Za praznike se spodobi, da miza ni le polna. Taka je namreč lahko vsak dan. Za te redke trenutke mora biti tudi obložitev mize nekaj posebnega, nenavadnega, obilnega.

Nekaj presežnega, posebnega in nevsakdanjega. Spodobi se, da sebe in svoje bližnje razvajate kot v najboljši gostilni. Ponudite jim nekaj kraljevskega, pa vendarle preprostega z vidika priprave.

Motovilec v solati s krompirjem in jajci

Sestavine: - 45 dag motovilca - 25 dag krompirja - 4 jajca - 5 dag prekajene slanine - 1 čebula - 3 dag masla - 2 dl jušne osnove - 4 šalotke - sol, poper - balzamični kis - 3 žlice na grobo mletih orehov

Jušno osnovo damo v skledo in jo segrejemo. Šalotko očistimo in drobno narežemo ter dodamo k omaki. Na hitro prevremo, solimo in popramo. Omaki postopoma dodajamo kis in olje ter dobro premešamo. Odstavimo z ognja ter ohladimo. Motovilec očistimo. Krompir operemo in ga skuhamo z lupino vred. Jajca prav tako skuhamo in olupimo. Slanino narežemo na drobne rezance. Čebulo očistimo, jo narežemo na lističe in prepražimo na maslu. Krompir olupimo in še toplega pretlačimo skozi pasirko in ga razdelimo na štiri enake dele. Olupljena jajca dobro sesekljamo. Motovilec damo v marinado in ga pazljivo zmešamo. Solato damo na začinjen krompirjev pire. Potresemo s slanino in jajci ter okrasimo s čebulnimi kolobarji. Ponudimo kot prvo predjed.

Omleta s tunino in grahom Sestavine: - 20 dag graha - 1 mala konzerva tunine - 2 čebuli - 5 dag masla - 8 jajc - sol, poper - 3 paradižniki - sesekljan peteršilj

Grah povremo v malo slani vodi. Tuno dobro odcedimo in jo z vilicami pretlačimo. Čebulo očistimo in sesekljamo ter jo na maslu prepražimo. Jajca posebej v skledi ubijemo in jih nekoliko stepemo, vendar ne preveč. Solimo in popramo ter vlijemo v ponev, nato pa dodamo grah in tunino. Pečemo pri nizki temperaturi pokrito okoli 10 minut. Omleto odkrijemo in pečemo še pet minut. Medtem paradižnike operemo, narežemo na večje kocke in jih potresemo po omleti. Omleto potresemo s sesekljanim peteršiljem in ponudimo kot drugo predjed.

Svinjska ribica v testu Sestavine: - 40 dag svinjske ribice - nekaj jušne zelenjave - vejica majarona, šatraj - paket listnatega testa - sol, poper

Svinjsko ribico na sredini razrežemo in jo razgrnemo, začinimo, vanjo zavijemo poljubno raznovrstno jušno zelenjavo, ki jo pred tem blanširamo. Tako narejeno rulado na hitro na maščobi opečemo, premažemo z zelišči in ohlajeno zavijemo v masleno listnato testo. Pečemo pri temperaturi 160°C približno 25 minut. Rulado prelijemo s poljubno omako. Poleg ponudimo krompirjeve svaljke.

Mandljeva strjenka

Sestavine: - 5 dag mandljev - 5 dag sladkorja - sok 1/2 limone - 3 dag masla - 6 dag marcipana - 5 jajc - 3 dag sladkorja v prahu - 1/2 l sladke smetane

Mandlje v ponvi prepražimo in na njih karameliziramo sladkor ter dodamo sok limone. Pustimo, da se karamel ohladi. Zavijemo ga v platneno krpo in z lesenim kladivcem grobo zdrobimo. Posebej v ponvi segrejemo maslo in raztopimo marcipan. 3 rumenjake in dve celi jajci penasto vmešamo, dodamo raztopljeni marcipan, zdrobljeni karamel in sladkor v prahu. Dobro premešamo in vmešamo še stepeno sladko smetano. Zmes vlijemo v modele, pomaščene z oljem ter damo v zmrzovalnik za nekaj ur. Strjenko razrežemo na primerne kose, položimo na ohlajene krožnike ter obložimo s sadjem.

Vir: Janez Štrukelj, Jedilniki za vsakogar, 2006

Ne spreglejte