Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
6. 4. 2017,
4.03

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,48

Natisni članek

okolica Ljubljane Gorenjska Komenda kitajska restavracija ocenili smo ocena gostilne

Četrtek, 6. 4. 2017, 4.03

6 let, 6 mesecev

Hong Kong 2: najboljša kitajska restavracija v Sloveniji?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,48
Ocena gostilne: Hong Kong 2 | Foto Miha First

Foto: Miha First

V Mostah pri Komendi je najprijaznejša kitajska restavracija tod okoli. Fuzija kitajskih specialitet in slovenskega gostinstva, bi lahko rekli.

Kitajskih restavracij običajno ne spremljamo podrobno, tokrat pa smo naredili izjemo, saj gre pri restavraciji v Mostah pri Komendi za eno redkih, ki je presegla običajno gostinsko raven, ki jo sicer nudijo tovrstni lokali.


Hong Kong 2

Moste 56C, 1218 Komenda

Telefon: 01 834 34 70


Pa še en razlog je bil. Po dolgem času se nas je za mizo zbralo pol ducata, kar je omogočilo natančen vpogled v hišne specialitete, ki so se vrtele na mizi.

Prtički niso papirnati, ampak so iz blaga - podrobnost, ki v marsikateri "običajni" slovenski gostilni manjka. | Foto: Miha First Prtički niso papirnati, ampak so iz blaga - podrobnost, ki v marsikateri "običajni" slovenski gostilni manjka. Foto: Miha First

Še prej nekaj o pijači. Hong Kong 2 ima solidno vinsko karto, še posebej, če vemo, da na kozarec ponujajo vsa slovenska vina, ki jih imajo, pa naj gre za ptujsko, briško ali Batičevo klet. Res, da smo skorajda ves večer pili Batičevo rebulo (26 evrov), na voljo pa je bil še merlot Bagueri, cviček iz krške in refošk iz koprske kleti ter radgonske penine. Jasno, ob tem so voljo tudi slivovo, ličijevo in mandarinino vino, nekaj sakejev, žganice iz bambusa, vrtnice, ginsenga … In če bi si želeli še več, imajo tudi kitajsko pivo in čaje.

Ocena gostilne: Hong Kong 2 | Foto: Miha First Foto: Miha First

Goste v prenovljenem, čistem in še vedno po kitajsko kičastem lokalu sprejme simpatična lastnica, ki rada govori in se šali, med ekipo, ki streže v lokalu, pa je ob njenem možu še nekaj drugih evropskih obrazov, ki smo jih pred leti spoznavali v ljubljanskih lokalih. Profesionalci, ki ob široki ponudbi vsega, kar dobite v drugih podobnih restavracijah, ponujajo še več. Devet toplih jedi, deset juh (tudi tista z morskim psom), osem solat, šest jedi s svinjino, osem z govedino, enajst s piščancem, sedem z raco, šest z raki, pet z ribami, šest z lignji, pet veganskih ...

Kislo-pekoča juha, večna uspešnica, je v Hong Kong 2 ena najboljših, kar smo jih poskusili. | Foto: Miha First Kislo-pekoča juha, večna uspešnica, je v Hong Kong 2 ena najboljših, kar smo jih poskusili. Foto: Miha First

Začeli smo z juhami, med katerimi je za najbolj okusno obveljala kislo-pekoča jajčna juha, čeprav ni bila preveč pekoča. Poskusili smo tudi juho s pekočo zelenjavo in fižolovimi rezanci ter juho z mesnimi žepki - wontoni.

Sledile so tople predjedi, pravzaprav spomladanski, no ja, veliki hongkonški zavitki, pa manjši zelenjavni zavitki, dimsum (soparjeni cmočki) s svinjino in dimsum z rakci, kumarična in celo zelena solata.

Cmočki, polnjeni z rakci in kuhani na pari | Foto: Miha First Cmočki, polnjeni z rakci in kuhani na pari Foto: Miha First

Zmes tistega, kar v naši deželi poznamo kot kitajsko kuhinjo, podložena s čistočo in slovensko prijaznostjo, se je nadaljevala s serijo raznovrstnih, skoraj preveč obilnih glavnih jedi. Brez pikantne račke z arašidi jasno ni šlo in zdi se, da je šlo za najboljšo jed večera, čeprav bi se naš edini vegetarijanec, ki je zavzel pražen brokoli z bambusom, težko strinjal s tem.

Če je le mogoče, si privoščite pojedino na veliki vrtljivi mizi. | Foto: Miha First Če je le mogoče, si privoščite pojedino na veliki vrtljivi mizi. Foto: Miha First

"Mravlje plezajo na drevo" seveda ni jed z mravljami, ampak nekakšni riževi rezanci po bolonjsko: pri mizi jih prelijejo z vročo omako z mletim mesom in rezanci se začnejo zvijati – od tod menda ime.

mravlje plezajo na drevo | Foto:

Na vrteči se mizi je bila tudi vražja govedina z različnimi vrstami zelenjave, svojo vlogo je imel piščanec z indijskimi oreščki, bliže vegetarijancu so bili riževi rezanci z zelenjavo (brez jajca) in samostanska pojedina s tofujem in zelenjavo. Ni povsem jasno, ali je bila količina pisane hrane tako prepričljiva ali so bile jedi dobre pripravljene, a treba je reči, da bi si takšen vrtiljak moral vsako leto privoščiti vsak jedec.

Zmagovalka večera oziroma jed, ki je najhitreje izginila: raca z arašidi | Foto: Miha First Zmagovalka večera oziroma jed, ki je najhitreje izginila: raca z arašidi Foto: Miha First

Kaj pa sladice? Še vedno ponujajo približno tisto, kar so pri sladicah začeli ponujati prve kitajske restavracije v Sloveniji: vse vrste ocvrtega sadja in kompotov. Naše omizje je šlo na pražene mandlje in na pražene indijske oreščke, ocvrli so nam banane in sladoled v tradicionalnem spektaklu z ognjem.

Še ena večna uspešnica - ocvrti sladoled v plamenih | Foto: Miha First Še ena večna uspešnica - ocvrti sladoled v plamenih Foto: Miha First

Večer, v katerem smo popili veliko Batičeve rebule in bolj malo azijskih tekočin, smo potem vendarle končali na Orientu in do konca šli pri žganju: riževo, bambusovo, vrtnično …

Povzetek

Kitajska restavracija med Kamnikom in Brnikom velja za eno najboljših pri nas, a zdi se, da bolj kot s kakšno neobičajno ponudbo prepriča s prijaznostjo, urejenostjo in čistočo. Jedi so seveda pripravljene natančno in če je le mogoče, jih poskusite več. Naj še omenimo, da imajo kar nekaj ponudbe za vegetarijance in vegane. Za manj kot 20 evrov na osebo se boste krepko potešili.

Vinska ponudba slovenskih vin je korektna, a ne preširoka. Veliko imajo azijskih sadnih nizkoalkoholnih napitkov in žganic, nekaj piva in čajev.

Ocena

Ocena gostilne: 3,5 | Foto:

 

 

Rubrika Ocenili smo ni plačana. Izbor restavracij je prepuščen uredništvu in ocenjevalcu Mihi Firstu, ki restavracije obiskuje nenapovedano.

Ne spreglejte