Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
24. 10. 2017,
7.00

Osveženo pred

2 meseca, 3 tedne

Vsebino omogoča Kanal AMC

Foto: Kanal AMC

Natisni članek

advertorial Better Call Saul Humans Into the Badlands Halt and Catch Fire Fear the Walking Dead Fargo Preacher AMC

Torek, 24. 10. 2017, 7.00

2 meseca, 3 tedne

Slovenci imajo najraje Pridigarja, najmanj pa ljudem podobne robote

Vsebino omogoča Kanal AMC

Foto: Kanal AMC

Medtem ko se je slovenski narod odločal, kdo naj prihodnjih pet let predstavlja našo državo, so se lahko ljubitelji serij na kanalu AMC odločali za najljubšo nanizanko iz omenjene TV-hiše. Izbira je bila boljša kot na volitvah, rezultati pa enako predvidljivi.


Sašo Braz | Foto:

 

 

 

 

Avtor recenzije je bloger, pisec in prevajalec Sašo Braz.


preacher | Foto:

Bralci ste svoj glas namenili naslednjim serijam:

  • 25% Preacher
  • 20% Better Call Saul
  • 15% Fear the Walking Dead
  • 13% Halt and Catch Fire
  • 10% Into the Badlands
  • 13% Fargo
  • 3% Humans

Na prvem mestu nagradne ankete na Siolu je pričakovano pristal Preacher, kar samo potrjuje tezo iz članka pred nekaj tedni, da so pridigarjeve dogodivščine najboljše, kar nam TV ponuja zadnje čase. S tem se strinja tretjina vprašanih.

Sledi mu Better Call Saul, sestrska nanizanka Breaking Bad. Za to je glasoval vsak peti gledalec. Tudi to ni presenečenje, saj ustvarjalci že tri sezone uspešno vijugajo med gangsterskimi in pravniškimi zgodbami.

Na tretjem in četrtem mestu sta Fear the Walking Dead in Halt and Catch Fire. Prva nanizanka dokazuje, da Slovenci še zdaleč nismo siti živih mrtvecev, ki jih hočejo živi spremeniti v mrtve mrtvece. Halt and Catch Fire pa kaže na to, da smo žejni zgodb iz resničnega življenja in da je med nami ogromno "geekov".

Pravo presenečenje v anketi je Fargo, ki so ga prehitele vse serije, razen Humans. Za črno komedijo, v kateri Ewan McGregor igra dvojčka, se je odločilo le osem odstotkov vprašanih. Mogoče so za to kriva visoka pričakovanja, ki izvirajo iz odličnih prvih dveh sezon. A glede na to, da je tudi tretja sezona močna, me rezultat preseneča.

Into the Badlands AMC | Foto:

Malo bolje od Farga se je odrezala serija Into the Badlands, ki je prepričala desetino gledalcev, najslabše pa se je odrezala serija Humans (zgolj dvoodstotna podpore). Mogoče je tako slabo ocenjena zato, ker je prišla na spored šele 11. oktobra. Morda pa Slovenci nismo preveč navdušeni nad idejo robotov, ki so nam srhljivo podobni.

Rezultati ankete nam morda povedo več o slovenskih gledalcih kot o serijah samih. Hitro potovanje po TV-kanalih nam razkrije morje podpovprečnih vsebin: resničnostne oddaje, ki so zamaskirane v dokumentarce, ponovitve starih nanizank, policijske proceduralke, narejene po istem kopitu, mlačne in osladne serije domače produkcije ter dobre stare limonade iz Južne Amerike ali Turčije.

Ni čudno, da smo Slovenci lačni izvirnih in drznih vsebin. Preacher to gotovo je, pa da ne bom ponavljal hvalnic iz članka, posvečenega le njemu: mešanica magičnega realizma, grafičnega nasilja, in fantastičnih likov je očitno koktajl, ki bi ga Slovenci naročili večkrat.

Better Call Saul AMC | Foto:

Po drugi strani priljubljenost serije Better Call Saul kaže na več stvari: to, da lahko "spin-off" stopi v velike čevlje izvirnika (in Breaking Bad je imel presneto ogromne noge), da ljudje pogrešajo Breaking Bad in njegove like (ter verjetno čakajo, da nam pokažejo glavne like iz preteklosti in prihodnosti), ne nazadnje pa je priljubljenost te serije pokazatelj, da je lahko nanizanka, v kateri nastopajo pravniki, še vedno sveža in razburljiva, če je dobro posneta in zastavljena zunaj ustaljenih okvirov.

Zanimivo je tudi, da je tako priljubljena Halt and Catch Fire – edina med izbranimi serijami, ki se opira na določeno desetletje prejšnjega stoletja. Gledalci mogoče pogrešajo serijo Mad Men, ki se prav tako dogaja v času pomembnih premikov in se osredotoča na dinamiko med sodelavci.

Iz rezultatov ankete je, če strnemo, jasno nekaj: drzne in izvirne ideje bodo med našimi gledalci vedno našle mesto. Domača produkcija se skoraj zagotovo še dolgo ne bo premaknila iz okvirov preverjenega in udobnega, a nič za to. Na drugi strani Atlantika zlata doba televizije še vedno traja.

 

Ne spreglejte