Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Branka Grbin

Sobota,
24. 2. 2018,
20.02

Osveženo pred

6 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,50

23

Natisni članek

Lea Sirk Evrovizija Pesem Evrovizije EMA 2018

Sobota, 24. 2. 2018, 20.02

6 let, 2 meseca

Zmagovalka Eme 2018 je Lea Sirk!

Branka Grbin

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,50

23

Ema 2018 | Foto Mediaspeed

Foto: Mediaspeed

Zmagovalka Eme 2018 je Lea Sirk, ki je v finalu premagala sedem preostalih izvajalcev. V Lizboni nas bo v drugem predizboru zastopala 10. maja.

Lea Sirk je zmagala s pesmijo Hvala, ne! in bila ena od šestih izvajalcev, ki so pesem na letošnji Emi zapeli v slovenščini. "Letos me ni bilo ničesar strah in mislim, da se je to poznalo," je povedala ob zmagi. Na odru Eme je prvič namreč stala že pred devetimi leti.

Za zmagovalko so jo izbrale strokovne žirije, medtem ko so gledalci, tako kot lani, največ glasov namenili BQL s pesmijo Promise.

Lea bo Slovenijo v Lizboni predstavila na drugem predizboru 10. maja na 63. tekmovanju za pesem Evrovizije. Če ji uspe priti v finale, bo zapela še enkrat, dva dni pozneje.

Gledalci in žirija so izbirali še med Indigom s pesmijo Vesna, Ino Shai s pesmijo Glow, Marino Martensson s pesmijo Blizu, Laro Kadis s pesmijo Zdaj sem tu, Proper s pesmijo Ukraden cvet ter Nuško Drašček s pesmijo Ne zapusti me zdaj.

Ema 2018: Finalisti, kot jih še niste slišali #video

Video: Radio 1


Fotogalerija
1 / 8

Odločali so gledalci in kar šest žirij

Zmagovalca so tako kot v predizborih izbirali gledalci in žirija z enakovrednimi glasovi. Ljudstvo je prispevalo 50 odstotkov glasov, žirije pa preostalih 50. Žirij je bilo tokrat več, kar šest, sestavljalo pa jih je po pet članov.

Razdeljene so bile po različnih sklopih, in sicer: žirija glasbenih izvajalcev (pevci in drugi izvajalci), žirija glasbenih ustvarjalcev in producentov (avtorji glasbe, besedil, aranžmajev), radijska žirija (radijski uredniki, novinarji, voditelji), televizijska žirija (uredniki, voditelji, režiserji, koreografi, oblikovalci celostne podobe), žirija oboževalcev pesmi Evrovizije (člani uradnega kluba oboževalcev pesmi Evrovizije, OGAE Slovenija) in mednarodna žirija (glasbeni izvajalci in ustvarjalci, televizijski in radijski ustvarjalci, novinarji, predstavniki založb/založniki).

Poleg osmih finalistov so na oder Eme 2018 stopili tudi trije glasbeni gostje, in sicer zmagovalec lanskega izbora Omar Naber, zmagovalka Eme leta 2011 Amaya in voditeljica večera Raiven.

Finale sta vodila Vid Valič in pevka Raiven. | Foto: Mediaspeed Finale sta vodila Vid Valič in pevka Raiven. Foto: Mediaspeed

V Lizboni bo nastopilo 43 držav

Portugalska bo 63. izbor za pesem Evrovizije gostila po zmagi Salvadorja Sobrala s skladbo Amar Pelos Dois. V Lizboni bo nastopilo 43 držav, od tega se jih bo 37 razporedilo v prvi in drugi predizbor, saj ima velikih pet (Nemčija, Francija, Italija, Velika Britanija in Španija ter gostiteljica Portugalska) že zagotovljeno mesto v finalu.

Letos na izboru med drugim ne bomo slišali Bosne in Hercegovine, Turčije, Slovaške in Andore. Razlogi za neudeležbo so pri večini finančne narave.

Lani je Slovenijo v Kijevu zastopal Omar Naber s pesmijo On My Way, a je ostal brez finala.

Ne spreglejte