Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
22. 9. 2017,
14.57

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,23

Natisni članek

HBO DKino Telekom Slovenije film televizija priporočila športni film športni filmi EuroBasket 2017

Petek, 22. 9. 2017, 14.57

6 let, 7 mesecev

TV-priporočila

Kakšen film bi si zaslužili zlati slovenski košarkarji? #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,23
TV-priporočila: Športni filmi

Slovenski košarkarji so z osvojitvijo naslova evropskih prvakov spisali navdihujočo zgodbo, vredno lastnega filma. Ker celovečerne upodobitve slovenske košarkarske pravljice še nekaj časa ne bomo dočakali, vam ponujamo nekaj športnih alternativ, po katerih bi se ta lahko zgledovala.


Preberite še:


Obujeni prvak (Resurrecting The Champ, 2007)

TV-priporočila: Športni filmi | Foto:

Obetaven športni novinar (Josh Hartnett) nekega dne pomaga brezdomcu z vzdevkom Prvak (Samuel L. Jackson) in odkrije, da gre za nekoč legendarnega boksarja, za katerega so vsi mislili, da je umrl. Bo to novinarska zgodba, ki jo je čakal vse življenje? Vse je odvisno od muhastega Prvaka. Film temelji na resničnih dogodkih.

V sredo, 27. 9., ob 8.45 na Planet PLUS.*

Postali bomo prvaki sveta (Bićemo prvaci sveta, 2015)

Športna komična drama Darka Bajića se osredotoča na zgodovino jugoslovanske košarke od leta 1947 do svetovnega prvenstva v Ljubljani leta 1970.

Takrat je jugoslovanska reprezentanca s kapetanom Ivom Daneuom, odličnim Krešimirjem Čosićem in pod vodstvom znamenitega selektorja Aleksandra Nikolića na nepozabni tekmi porazila ZDA in prvič osvojila naslov svetovnega prvaka.

V ponedeljek, 18. 9., ob 0.50 na Kanal A.*
Film je na voljo tudi v videoteki DKino in spletni videoteki DKino na www.tvin.si.

Iskanje Bobbyja Fischerja (Searching for Bobby Fischer, 1993)

TV-priporočila: Športni filmi | Foto:

Na resnični zgodbi osnovana drama Stevena Zailliana spremlja 7-letnega šahovskega genija Josha Waitzkina (Max Pomeranc) in posledice, ki jih ima njegova nadarjenost nanj in na njegovo družino.

Starši sina spodbujajo, ko pa ga pod svoje okrilje vzame hladnokrvni šahovski učitelj (Ben Kingsley), se dečkovo življenje spremeni v vrtinec tekmovalnosti in napetosti.

V soboto, 16. 9., ob 18.10 na Cinemax.* │ Film je na voljo tudi na HBO GO.

Rokoborec (The Wrestler, 2008)

Življenjska vloga Mickeyja Rourka v mojstrovini Darrena Aronofskega (Rekvijem za sanje, Črni labod) o ostarelem rokoborcu, ki se po srčnem napadu kljub strogim navodilom zdravnika in prošnjam vseh tistih, ki so mu prišli blizu, znova poda v ring.

Film je prejel zlatega beneškega leva in dva zlata globusa – za najboljšega igralca v drami in najboljšo filmsko pesem (Bruce Springsteen) –, ter bil nominiran za dva oskarja – za najboljšega glavnega igralca in najboljšo stransko igralko (Marisa Tomei).

V nedeljo, 17. 9., ob 16.55 na Planet 2.*

Bull Durham (1988)

TV-priporočila: Športni filmi | Foto:

Crash Davis (Kevin Costner), izkušeni igralec bejzbola, prispe v mali klub, da bi zresnil njihovo največjo zvezdo, divjega metalca Calvina "Nuka" LaLoosha (Tim Robbins), med dvojico pa se vmeša še oboževalka tega športa Annie (Susan Sarandon), katere hobi je zapeljevanje igralcev.

Na podlagi lastnih izkušenj, ki jih je pridobil v času, ko je profesionalno igral bejzbol, je režiser in scenarist Ron Sheltom (Driblerja pod košem) posnel enega najbolj hvaljenih filmov o baseballu vseh časov. Nominacija za oskarja za najboljši izvirni scenarij!

V nedeljo, 24. 9., ob 17.35 na AMC.

Polje sanj (Field of Dreams, 1989)

Ostajamo pri bejzbolu in velikemu ljubitelju tega športa Kevinu Costnerju. Oskarjevec v domišljijski športni drami Phila Aldena Robinsona upodablja Raya Kinsellija, kmeta iz Iowe, ki mu skrivnostni glas v njegovi glavi naroči, da naj sredi koruznega polja zgradi igrišče za bejzbol.

Še ena sodobna športna klasika je bila nominirana za tri oskarje, med drugim tudi za najboljši film leta. Po Polju sanj se podijo še James Earl Jones, Ray Liotta in Burt Lancaster, za katerega je bila to zadnja filmska vloga.

V nedeljo, 17. 9., ob 9.35 na TV 1000 in v petek, 22. 9., ob 18.05 na FOX Movies.*

Orel Eddie (Eddie the Eagle, 2016)

TV-priporočila: Športni filmi | Foto:

Film, posnet po resnični navdihujoči zgodbi, spremlja športno pot Britanca Eddieja Edwardsa – smučarskega skakalca, ki je z udeležbo na olimpijskih igrah v Calgaryju leta 1988 osvojil srca športnih navijačev po vsem svetu.

Mladega športnika, ki ni nikoli nehal verjeti vase – tudi tedaj, ko se mu je posmehovala vsa država –, je upodobil zvezdnik filmov Kingsman Taron Egerton, njegovega uporniškega trenerja (lik je bil ustvarjen posebej za film) pa je odigral Hugh Jackman.

V petek, 22. 9., ob 16.10 na HBO.* │ Film je na voljo tudi na HBO On Demand in HBO GO.

Razburljiv biografski film oskarjevca Rona Howarda (Čudoviti um) o legendarnem rivalstvu med voznikoma formule 1 Nikijem Laudo (Daniel Brühl) in Jamesom Huntom (Chris Hemsworth).

Film nam predstavi njuni zasebni življenji in njune spopade tako na dirkalnih stezah kot zunaj njih ter spremlja, kako sta se gnala prek meja lastnih fizičnih in psihičnih zmogljivosti v športu, ki ne pozna bližnjic do zmage in v katerem ni prostora za napake.

V soboto, 23. 9., ob 20.10 na HRT 1.**
Film je na voljo tudi v videoteki DKino in spletni videoteki DKino na www.tvin.si.

Ne pozabite velikanov (Remember The Titans, 2001)

TV-priporočila: Športni filmi | Foto:

Športna drama prinaša osupljivo in navdihujočo zgodbo o mestu v ameriški Virginiji, razklanem zaradi rasnih predsodkov, ter dveh možeh, ki sta jih uspela premagati.

Leta 1971 temnopolti novinec Herman Boon (Denzel Washington) postane trener srednješolskega nogometnega moštva, s čimer si prilasti mesto, ki naj bi pripadalo izkušenemu belopoltemu trenerju Billu Yoastu (Will Paton).

Medtem ko se država spopada z vse pogostejšimi težavami rasne integracije, oba moža sčasoma presežeta vzajemno nezaupanje in začneta spoštovati drug drugega, hkrati pa skupino jeznih mladeničev oblikujeta v dinamično in zmagovito moštvo.

V petek, 22. 9., ob 22.15 in v soboto, 23. 9., ob 13.55 na FOX Movies.*

Petkove nočne luči (Friday Night Lights, 2004)

Film, ki ga je Peter Berg (Bostonski heroji) posnel po resnični zgodbi iz leta 1988, govori o gospodarsko iztrošenem mestu Odessa v Teksasu in junaškem boju tamkajšnje srednješolske nogometne reprezentance za naslov državnih prvakov.

Toda medtem ko se njihov trener (Billy Bob Thornton) trudi, da bi svoje varovance popeljal do zmage, se najstniški športniki spopadajo z osebnimi težavami in dejstvom, da jih v zakotnem mestecu ne čaka prav nič svetla prihodnost, zaradi česar jim želja po zmagi predstavlja še toliko večje breme.

V ponedeljek, 18. 9., ob 6.35 na TV 1000.*

TV-priporočila: Športni filmi | Foto:

Še ena športna drama s Kevinom Costnerjem v glavni vlogi, le da ta ne pripoveduje o bejzbolu, temveč o ameriškem nogometu. V filmu režiserja Izganjalcev duhov Ivana Reitmana oskarjevec igra menedžerja moštva v ligi NFL, ki se znajde pred najpomembnejšim dnevom svojega življenja.

Sonny se mora odločiti, katerega igralca bo izbral za prihodnjo sezono. Hkrati poskuša obvladovati novega trenerja, ki se vpleta v njegov posel, za povrhu vsega pa se spopada še z dejstvom, da je njegovo dekle (Jennifer Garner) noseče.

V petek, 22. 9., ob 16.55 na CineStar TV Premiere 2. │ Film je na voljo tudi v videoteki DKino.

Kraljica iz Katwa (Queen Of Katwe, 2016)

Resnična zgodba o Phioni Mutesi (Madina Nalwanga), deklici iz Ugande, ki se s podporo družine in skupnosti poda na lov za svojimi sanjami – postati mednarodna prvakinja v šahu.

Film, ki temelji na istoimenski knjižni uspešnici Toma Crothersa in v katerem igra oskarjevka Lupita Nyong'o (12 let suženj), je režirala priznana filmska ustvarjalka Mira Nair (Monsunska poroka).

V torek, 19. 9., ob 10.40 na HBO.* │ Film je na voljo tudi na HBO On Demand in HBO GO.

Šaolinski nogomet (Shaolin Soccer, 2001)

TV-priporočila: Športni filmi | Foto:

Akcijska športna komedija Stephena Chowa o mojstru šaolinske šole kung fuja, čigar "jeklena brca" pritegne pozornost nogometnega trenerja. Moža združita nekdanje Šaolinske brate in ustanovita zmagovito moštvo.

To se zdi nepremagljivo, dokler se ne prebije v finale pomembnega državnega turnirja, kjer se mora za pokal pomeriti s smrtonosno ekipo zlobnih nasprotnikov.

V ponedeljek, 18. 9., ob 6. uri na FOX Movies.*
Film je pod naslovom Kung fu nogomet na voljo tudi na HBO GO.

Tekač (Race, 2016)

Film o življenju Jesseja Owensa (Stephan James), slavnega ameriškega športnika, ki se je v zgodovino zapisal po zaslugi štirikratnega zmagoslavja na olimpijskih igrah v Berlinu leta 1936.

Hitler je nameraval te izkoristiti za promocijo nacističnega režima in prikaz prevlade arijske rase nad drugimi, a mu je načrte prekrižal Afroameričan, ki je s svojimi dosežki zasenčil vse nemške športnike.

V nedeljo, 24. 9., ob 21. uri na CineStar TV Premiere 2.

Košarkarjev dnevnik (The Basketball Diaries, 1995)

TV-priporočila: Športni filmi | Foto:

Filmska upodobitev istoimenskih spominov Jima Carrolla z Leonardom DiCapriom v vlogi perspektivnega zvezdnika srednješolskega košarkarskega moštva, ki začne izgubljati nadzor nad svojim življenjem, potem ko s prijatelji zabrede v svet mamil in kriminala.

Košarkarjev dnevnik resda ni športen film v pravem pomenu besede. V izbor smo ga vključili zato, ker bo Carrollova zgodba mladim športnim upom pokazala, kaj se lahko zgodi, če bodo sprejemali nespametne življenje odločitve.

Bolje žoga kot pa droga. Če že nam ne verjamete, vprašajte Gorana Dragića, Luko Dončića, Igorja Kokoškova ter druge zlate junake in kreatorje slovenske košarkarske pravljice.

V četrtek, 21. 9., ob 1.50 na TV 1000.*

Film, ki smo ga iskali, a ga nismo zasledili

Sanje pod košem (Hoop Dreams, 1994)

Leta 1986 so filmski ustvarjalci Steve James, Frederick Marx in Peter Gilbert začeli snemati 30-minutni dokumentarec o dveh temnopoltih srednješolcih iz Chicaga, ki si želita postati profesionalna košarkarja. Film so nameravali posneti v treh tednih in ga predvajati na ameriški javni televiziji PBS.

Po osmih letih in več kot 250 urah posnetega materiala je občinstvo filmskega festivala Sundance vendarle ugledalo sad njihovega dela. Rezultat? Skoraj triurni dokumentarec, ki ga je sloviti ameriški kritik Roger Ebert označil za najboljši film 90. let prejšnjega stoletja (sledijo mu Šund, Dobri fantje in Fargo).

Sanje pod košem zaradi načina glasovanja Akademije niso bile nominirane za oskarja v kategoriji najboljšega dokumentarca, se je pa film za to nagrado potegoval v kategoriji najboljše montaže.

Pravila glasovanja so še isto leto spremenili, kar pa še zdaleč ni edini razlog, da štejemo Sanje pod košem za enega najbolj vplivnih in najboljših filmov vseh časov.

Ker filma Sanje pod košem v teh dneh nismo zasledili na malih zaslonih, vsem, ki bi si ga želeli ogledati, svetujemo, da spremljate TV-spored na Siol.net, pri iskanju pa si lahko pomagate tudi z brezplačno aplikacijo Telekoma Slovenije Daljinec+.



Programska mesta na televiziji Telekoma Slovenije

PROGRAM: PROGRAMSKO MESTO: OGLED NAZAJ?*
Videoteka DKINO 5  
Planet TV │Planet HD 3│13 DA
Planet 2 │Planet 2 HD 22│24 DA
Planet PLUS │ Planet PLUS HD 21│23 DA
HBO │ HBO 2 │ HBO 3 6 in 201 │ 204 │ 206 DA
HBO OD │ HBO GO 203 │240  
CineStar TV Premiere 2 227 NE
Cinemax │ Cinemax 2 208 │ 209 DA
Kanal A 8 DA
FOX Movies 216 DA
TV 1000 218 DA
AMC 232 NE
HRT 1** 705 DA

*Možnost sedemdnevnega ogleda za nazaj velja za linearne programe.

**Program nima slovenskih podnapisov.


Ne spreglejte