Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Boštjan Boh

Četrtek,
6. 10. 2016,
7.00

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,68

1

Natisni članek

Vesna Fabjan

Četrtek, 6. 10. 2016, 7.00

6 let, 7 mesecev

Vesna Fabjan: Skoraj vse se mi je zamerilo

Boštjan Boh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,68

1

Vesna Fabjan

Vesna Fabjan, slovenska tekačica na smučeh, je imela spomladi precej pestre mesece. Razmišljala je celo o tem, da bi smuči postavila v kot. Pozneje so s smučarsko zvezo našli skupni jezik, a kot danes pravi, takšnih stvari ne moreš pozabiti.

Bronasta olimpijka iz Sočija se že vneto pripravlja na novo sezono. Ravno zdaj je končala ledeniške priprave v Ramsau in kot pravi, je z do zdaj opravljenim delom zadovoljna. Za razliko od prejšnjih sezon, v letošnji sezoni večino treningov naredi ločeno od slovenske reprezentance, ki jo po novem vodi italijanski trener Stefano Sarraco. Vesna Fabjan ostaja zvesta prejšnjemu glavnemu trenerju Marku Gracerju.

Vesna je ravno zdaj končala ledeniške priprave v Ramsau. | Foto: Facebook Vesna je ravno zdaj končala ledeniške priprave v Ramsau. Foto: Facebook

Na treningih ji družbo večinoma dela Hrvatica

"Res je, večino treninga naredim posebej. So pa nekateri treningi (šprinti), ki jih naredimo skupaj. Še zmeraj se nam načrt treninga precej razlikuje … Za kakšen trening je dobro, da smo skupaj, ostalo pa imam drugače kot ostali. Verjamem v ta program, počutim se dobro in to je najbolj pomembno," nam je zaupala Fabjanova, ki pravi, da ima na treningih vseeno družbo.

"Veliko je zraven hrvaška tekmovalka Vedrana Malec, ki je že prejšnja leta trenirala z nami. Tudi ko sem na pripravah v Planici, je ona zraven. Če kdaj potrebujem kakšno primerjavo in nekoga za "fajtanje", so tam fantje iz kluba v Planici. Ekipa je zdaj manjša in se res lahko stoodstotno osredotočimo na trening in delamo v miru," je razkrila Besničanka, ki poudarja, da ji je trenutno najbolj pomembna kakovost dela in to, da se znotraj ekipe dobro počuti.

Čeprav 31-letna športnica večino trenira ločeno, se s strani krovne zveze ne čuti zapostavljeno. Kot pravi, si je ustvarila okolje, v katerem najbolje funkcionira. "Gledati moram nase. Meni je pomembno, da imam dobre pogoje."

"Tisti dan, tisto uro, minuto se mora vse iziti." | Foto: Sportida "Tisti dan, tisto uro, minuto se mora vse iziti." Foto: Sportida

Medalje se ne da kupiti v trgovini

Ena najboljših slovenskih tekačic še vedno verjame v načrt Marka Gracerja, ki ji je na OI v Sočiju prinesel bron. Ji bo ta program prinesel še kakšno medaljo na velikih tekmovanjih? "Mislim, da v nobenem primeru ne moreš napovedati medalje, čeprav si vrhunsko pripravljen. Toliko je dejavnikov, ki vplivajo na uspeh … Tisti dan, tisto uro, minuto se mora vse iziti. Delamo na tem, zato tudi vztrajam in sem polno motivirana. Cilji so visoko postavljeni, kaj in kako se bo vse skupaj odražalo na rezultatih, pa je nemogoče napovedati. Medalje se ne da kupiti v trgovino."

Še vedno ima hitrost Vesna Fabjan | Foto:

Na pripravljalnih tekmah na Norveškem je pokazala dobro formo. V Trondheimu je dosegla tretje mesto v šprintu, a bolj kot to jo je razveselil rezultat na 25-kilometrski preizkušnji, kjer je zasedla 11. mesto.

"Tam sem zelo dobro tekla. Tekli smo več kot eno uro in na koncu je bil še vzpon … Ugotovila sem, da imam kljub svojim letom še vedno hitrost. Bistvo vsega je hitrostna vzdržljivost, zato ker so danes šprinti daljši … Zima bo kmalu pokazala, kaj smo naredili."

Vesna Fabjan | Foto: Sportida Foto: Sportida

Ljudje ji pravijo, da je zdaj bolj sproščena

Vesna je imela v spomladanskih mesecih precej pestro obdobje, saj je želela še naprej sodelovati z Marko Gracerjem, a na smučarski zvezi so imeli drugačne načrte. Dirigentsko palico je v reprezentanci namreč prevzel Stefano Sarraco. Stvar je prišla že tako daleč, da je Fabjanova želela končati svojo športno kariero. Kot danes pravi, se takšne stvari težko pozabi. Bi ji bilo danes žal, če bi se odločila za konec?

"Težko rečem. Zagotovo je čez noč težko preklopiti na drug način življenja, glede na to, da si 20 let v športu. Je pa res, da če nimaš pravega motiva in želje, potem nima smisla. Skoraj vse se mi je zamerilo in v takšnem primeru nima smisla vztrajati, zato sem takrat tudi tako rekla. Potrebovala sem kar nekaj časa, da sem se vrnila in k sreči se mi to danes ne pozna. Najbolj sem se bala, da bo to vplivalo na pripravljalno obdobje. Tisti meseci so bili zares mučni. Ljudje mi pravijo, da sem zdaj bolj sproščena," je dodala Fabjanova.

Ne spreglejte