Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Boštjan Boh

Torek,
24. 5. 2016,
17.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,45

4

Natisni članek

Vesna Fabjan tek na smučeh

Torek, 24. 5. 2016, 17.00

6 let, 6 mesecev

Vesna Fabjan razmišlja o koncu kariere. Kaj jo je najbolj zmotilo?

Boštjan Boh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,45

4

Vesna Fabjan

V zadnjem času med vodstvom panoge za tek na smučeh in smučarji tekači vre. Predvsem je v ospredje stopila Vesna Fabjan, ki je v preteklosti že večkrat poudarila, da se ne strinja z novimi kadrovskimi spremembami.

Vesna Fabjan je že pred časom povedala, da želi tudi v prihodnje trenirati z zdaj že nekdanjim trenerjem Markom Gracerjem. Vodstvo panoge je ni uslišalo, ampak so na mesto glavnega trenerja postavili Italijana Stefana Saracca. Stvar je prišla tako daleč, da bronasta tekačica iz olimpijskih iger v Sočiju razmišlja o koncu kariere.

V zadnjih dneh je bilo za Fabjanovo veliko dolgih in napornih pogovorov ter, kot pravi Besničanka, tudi zelo malo prespanih noči. Z vodstvom so sicer uspeli najti določene kompromise, a teorija je eno, praksa pa drugo. "V prvi fazi potrebujem tudi jaz nekaj dni, da vse skupaj malo premislim. Bilo so neki kompromisi, ampak kako bo konkretno videti, se ne ve. Glavni trener v vsakem primeru postaja Italijan, ki ga trenutno ni zraven. Do začetka prihodnjega tedna naj bi prišel, kar pomeni še nadaljnje sestanke," nam je uvodoma povedala Fabjanova, ki jo skrbi, kakšne bodo sploh možnosti dogovarjanja znotraj ekipe.

Pri svojih stališčih ostaja neomajna. | Foto: Pri svojih stališčih ostaja neomajna.

Kaj jo je najbolj zmotilo?

"Še vedno so odprta ključna vprašanja. Najbolj me je zmotilo, da so mnenja nekaterih bolj pomembna kot moja. V prvi vrsti si želim nemoteno delati naprej, je pa dejstvo, da če bo tako … že pred tem sem rekla, da v tem primeru končam kariero. Naj razjasnim zakaj. V teh dnevih sem namreč dobila vprašanja, zakaj tako ostro nastopam. Tako kot sem že rekla, določena mnenja so bila več vredna kot moja oziroma so jih bolj upoštevali. Mislim, da bi bilo prav, da se v določenih zadevah posluša tudi mene. Zato sem se malo bolj ostro postavila in za tem še vedno stojim," je neomajna 31-letna izkušena športnica.

Glavni trener slovenske ekipe bo Stefano Saracco. | Foto: Glavni trener slovenske ekipe bo Stefano Saracco.

Predsednik odbora: Ekipa je potrebovala spremembe

Za prevetritve v tekaških krogih se je odločil nov predsednik odbora Simon Jan. Ta je v ekipo pripeljal italijanskega trenerja Stefana Saracca, ki je pred leti delal z italijanskimi šprinterji, med njimi je bil tudi Federico Pellegrini. Ta je letos osvojil mali kristalni globus v šprinterskem seštevku za svetovni pokal.

Jan priznava, da je cena za tujega trenerja nekoliko višja kot za domačega, vendar nameravajo pridobiti nekaj novih sponzorjev. "Vidik odbora in tudi moj je bil, da ekipa potrebuje spremembe. O vzrokih bi bilo malo prehitro govoriti. Mnenja sem, da je večji del ekipe potreboval spremembe in zato smo se za to odločili. Obenem razmišljamo tudi na ta način, da moram moškemu teku dati priložnost. Zadaj imamo moški pogon, ki v zadnjih letih zaradi finančnih težav ni bil podprt," nam je uvodoma povedal Jan in dodal: "Nameravamo povečati ekipo. Sprva smo se pogovarjali o dveh mešanih ekipah za trening. Zdaj bomo pa videli … To se bodo zmenili trenerji med seboj, kar je najbolje. Sam se v stroko ne bi rad vpletal. Ekipa pa bo morala biti čim bolj celovita," nam je še povedal Jan.

"Če ne bo imela sveže želje za vrhunski rezultat in če v teh ponujenih razmerah ne bo videla možnosti za velik rezultat, potem nima smisla." | Foto: "Če ne bo imela sveže želje za vrhunski rezultat in če v teh ponujenih razmerah ne bo videla možnosti za velik rezultat, potem nima smisla."

Vesna je potisnjena v kot

Postavlja se vprašanje, v kakšni vlogi bo zdaj že nekdanji trener Marko Gracer. Ta naj bi v prihodnjih dneh dobil novo pogodbo, po kateri naj bi bil vodja panoge. Po besedah Gracerja do dogovora še ni prišlo. "Čakam na osnutek pogodbe, da bom lahko videl, kako naj bi bilo videti moje delo. To je ena zadeva. Druga pa je, da smo Vesni dali nekaj miru, da se odloči, ali ima še smisel nadaljevati kariero. Če ne bo imela sveže želje za vrhunski rezultat in če v teh ponujenih razmerah ne bo videla možnosti za velik rezultat, potem nima smisla. Jaz upam, da bo zbrala to energijo in se odločila, da vendarle nadaljuje. Je pa trenutno res potisnjena v kot in v takem trenutku še zdaleč športniku ni lahko," je povedal Gracer.

Ne spreglejte