Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Boštjan Boh

Četrtek,
29. 9. 2016,
4.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,60

Natisni članek

tek na smučeh Katja Višnar

Četrtek, 29. 9. 2016, 4.00

6 let, 6 mesecev

Imela je srečo, da je našla varuško #video

Boštjan Boh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,60
Katja Višnar | Foto Facebook

Foto: Facebook

Do začetka sezone smučarjev tekačev sta še dva meseca, glavna tekma bo svetovno prvenstvo v Lahtiju. Ljubitelji tega zimskega športa bodo zagotovo z zanimanjem spremljali Katjo Višnar, slovensko tekačico, ki se vrača po porodu.

Višnarjeva je zaradi materinstva lansko sezono izpustila, a to ne pomeni, da bo imela v letošnji nižje cilje. Katja nam je pred časom zaupala, da je bila že 14 dni po porodu na smučeh, in s tem dala vedeti, da v teku na smučeh še ni rekla zadnje. Zdaj odšteva dneve do začetka letošnje sezone, prva tekma svetovnega pokala bo v finskem Kussamu. Prav začetek svetovnega pokala jo spominja na Ludviga, njenega prvorojenca.

"Ludvig je rojen ravno 24. novembra, 25. novembra pa se začne svetovni pokal v Kussamu. Zdaj si vedno tako odštevam (smeh)," nam je uvodoma povedala Višnarjeva, ki je zadovoljna s treningi, opravljenimi do zdaj.

Podnevi gre spat z Ludvigom Sin Ludvig je z njo povsod, tudi na tekmah. | Foto: Facebook Sin Ludvig je z njo povsod, tudi na tekmah. Foto: Facebook

"Kaj naj rečem, zdaj so se začeli težki jesenski treningi in sem kar zadovoljna glede na to, da sem poleti dobro trenirala. Zdaj dobivam potrditev, da sem na pravi poti. Manjka mi spanca, tako da sem kar utrujena. Še zmeraj se ubadam z nespečnostjo, tako da grem podnevi z Ludvigom spat in nadoknadim vse skupaj. Sicer ima Ludvig dober bioritem, ampak pri otroku nikoli ne moraš načrtovati, kako bo naslednjo noč," nam je povedala 32-letna Blejka, ki ima vseskozi ob sebi varuško.

"Imam eno in isto varuško in tudi za vrtec smo odločili, da ga ne bo obiskoval. Janja (varuška) je vseskozi z nami. Ima že kar nekaj izkušenj in že pred tem je delala v tujini. Imela sem srečo, da sem našla varuško, ki ima izkušnje, je navajena potovati in dovolj dobro pozna šport. Zadeve so utečene."

Zadnja leta je Katja razpeta med Norveško in Slovenijo. Iz Norveške namreč prihaja njen zaročenec Ola Vigen Hattestad, ki je tudi sam zelo uspešen tekač na smučeh. Danes priznava, da ji na treningu včasih manjka družba slovenskih deklet. "Še dobro, da imam Ola. On mi veliko pomaga, ker sem nekoliko več sama kot prejšnja leta. Sicer imam tukaj tudi norveške tekmovalke in grem kdaj na trening tudi z njimi."

Po mnenju Višnarjeve ima Stefano Sarraco nekaj dobrih idej za treninge. | Foto: Po mnenju Višnarjeve ima Stefano Sarraco nekaj dobrih idej za treninge.

Italijanski trener ima dobre zamisli

Na začetku pripravljalnega obdobja so se v slovenski reprezentanci zgodile nekatere spremembe. Mesto glavnega trenerja je prevzel Italijan Stefano Sarraco (ta je zamenjal Marka Gracerja, op. p.) in delajo nekoliko drugače. Višnarjeva večinoma dela po svojem programu, na pripravah slovenske reprezentance pa se drži programa italijanskega trenerja.

"Novi trener je ima kar nekaj dobrih zamisli, tako sem v svoj program vključila več kratkih šprintov. Bolj krepim moč, ker je na letošnjem svetovnem prvenstvu na sporedu šprint v prosti tehniki. Vse skupaj prilagajam, na pripravah pa ničesar ne spreminjam in delam po njegovem programu, tako da smo s puncami čim več skupaj."

Katja Višnar | Foto: Vid Ponikvar Foto: Vid Ponikvar

Nima sreče

Čeprav Višnarjeva bolj blesti v klasični tehniki, si želi vrhunskih rezultatov tudi v prosti tehniki, kjer je najbolj domača njena reprezentančna kolegica Vesna Fabjan. "V šprintu pri prosti tehniki je več zapletov, zato sama večkrat rečem, da v prosti tehniki nimam sreče, čeprav sem že bila tudi na stopničkah. Ravno pred dvema letoma sem v Lahtiju osvojila medaljo. V prosti tehniki sem bila močna in tudi zdaj se ukvarjam s tem, da bom prišla v finale. Veliko imam v mislih tudi Pjongčang (olimpijske igre 2018), kjer bo šprint v klasiki. To je nekako moj glavni cilj, vendar je najprej na sporedu Lahti in naredila bom vse, da bom tam dobra," se je Višnarjeva še ozrla v prihodnost.

"To je noro"

V poletnih mesecih na Norveškem prirejajo tekme na rolkah. V Sandnesu se je uvrstila v finale in na koncu zasedla peto mesto. Po besedah naše sogovornice so tovrstne tekme na Norveškem pravi spektakel. "To je noro. Televizija prenaša vse tekme, položijo nov asfalt, sredi mesta postavijo tudi strelišče. To je res velik spektakel, ki traja ves teden. Težko si je predstavljati. Veliko tekmovalcev pride iz tujine, tako da je tudi konkurenca močna."

Ne spreglejte