Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Boštjan Boh

Torek,
21. 6. 2016,
11.45

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,95

1

Natisni članek

Vesna Fabjan

Torek, 21. 6. 2016, 11.45

6 let, 6 mesecev

Vesna Fabjan: Vsega sem imela dovolj

Boštjan Boh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,95

1

Vesna Fabjan

Ena najboljših slovenskih tekačic na snegu Vesna Fabjan se je po številnih zapletih z vodstvom le vrnila k treningom. "Upam, da bo od zdaj naprej mir in da se bom lahko posvečala samo treningu," je povedala bronasta olimpijka iz Sočija.

Pred časom so se v vodstvu reprezentance pri smučarskih tekih odločili za zamenjavo glavnega trenerja. Marka Gracerja je na njegovem položaju zamenjal italijanski strokovnjak Stefano Sarraco. Precej pomislekov glede tega je imela Vesna Fabjan. Sama si je želela še naprej delati po starem programu oziroma z Markom Gracerjem. Stvar je na koncu prišla že tako daleč, da je Besničanka razmišljala celo o koncu kariere. Strasti so se pozneje umirile in Vesna je vendarle našla skupni jezik z vodstvom tekaške reprezentance.

Bronasta olimpijka bo še vedno delela po programu Marka Gracerja. | Foto: Bronasta olimpijka bo še vedno delela po programu Marka Gracerja.

Pred pomembno sezono ne želi eksperimentirati

Reprezentanca, ki je številčnejša kot v preteklih letih, je zadnji konec tedna že opravila prve skupne priprave v Ramsau. "Dogovorili smo se, kot sem si približno želela. Skupaj smo bili že na pripravah, vendar jaz še vedno delam po programu Marka (Gracerja, op. p.). Ključne stvari se razlikujejo. Italijanski trener ima precej drugačen način dela. Sama sem rekla, da pred tako pomembno sezono ne bom eksperimentirala, zato se v osnovi držim preverjenega programa iz prejšnjih sezon. Določene stvari naredimo skupaj, določene treninge pa naredim drugače kot preostali," je uvodoma povedala Vesna, ki pravi, da nima nič proti italijanskemu trenerju.

Drži se preverjenega programa. | Foto: Drži se preverjenega programa.

"Kot človek je v redu, ampak kot trener ima na določene stvari drugačen pogled. Kakšne ideje ima tudi on dobre. Povedala sem mu, kakšen je moj način dela in kako razmišljam. Pri tem me posluša in tudi on upošteva kakšno mojo stvar. Sodelujeva, ampak v osnovi se držim svojega programa."

Upa, da zadnji zapleti ne bodo pustili posledic

Vesna upa in si želi, da glede zadnjih zapletov ne bo čutila posledic v zimski sezoni, saj je maja zaradi vseh sestankov in pritiskov trenirala manj kot sicer. "Vsega sem imela že dovolj. Morala sem se malo umiriti in si vzeti nekaj časa za razmislek. Potem sem se hitro vrnila na trening ... Pravzaprav sem mislila, da bom imela na pripravah težave, a je bilo vse v redu. Osredotočena sem na svoje delo in se ne oziram naokrog," je v pogovoru razkrila Vesna. Pravi, da še vedno pridejo sestanki, kjer se mora ukvarjati s stvarmi, ki ne spadajo zraven. "Upam, da bo od zdaj naprej mir in da se bom lahko posvečala samo treningu."

Vesna Fabjan (desno) poudarja, da je zelo pomembno, da se v ekipi zelo dobro razumejo. | Foto: Vesna Fabjan (desno) poudarja, da je zelo pomembno, da se v ekipi zelo dobro razumejo.

Se v ekipi še tako dobro razumejo?

Tekaška reprezentanca je bila vedno videti homogena. Na novinarskih konferencah je bilo med reprezentanti čutiti pravo sproščenost. Je tako tudi danes? "O tem je še prehitro govoriti. Dejstvo je, da moramo biti več kot dvesto dni na leto skupaj. Seveda je najpomembnejša stvar to, da se dobro razumemo ... Letos je število tekmovalcev v ekipi veliko večje kot prej. Sama se počutim dobro in tudi spremljevalna ekipa je v redu. Vsak si ustvari okolje, v katerem se najbolje počuti, kar je najpomembnejše."

Servisna ekipa ostaja ista, a si v številčnejši slovenski reprezentanci želijo še kakšno dodatno pomoč. | Foto: Servisna ekipa ostaja ista, a si v številčnejši slovenski reprezentanci želijo še kakšno dodatno pomoč.

"Ne vem, kako se bo to rešilo do zime"

Tako tekmovalci kot trenerji so večkrat poudarjali, da je v ekipi zelo pomembna servisna ekipa. Fabjanova pravi, da brez dobrega servisa in kakovostnih smuči na tekmi nimaš nobenih možnosti. "Vsi gledamo na to, da bi v servisno ekipo dobili še koga. Glede na to, da nas bo zdaj na tekmah svetovnega pokala več, bi potrebovali še kakšnega dodatnega serviserja. Ne vem, kako se bo to rešilo do zime. V vsakem primeru pa potrebujemo kakovostne smuči in upam, da bomo tudi na tem področju naredili korak naprej," je še povedala 31-letna slovenska športnica.

Ne spreglejte