Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Boštjan Boh

Petek,
30. 12. 2016,
11.55

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,20

Natisni članek

svetovni pokal tek na smučeh Vesna Fabjan

Petek, 30. 12. 2016, 11.55

6 let, 6 mesecev

Vesna Fabjan: Bila sem kar precej jezna in razočarana

Boštjan Boh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,20
Vesna Fabjan

Za smučarje tekače se v soboto začenja Tour de Ski, kjer bo na določenih tekmah nastopila tudi Vesna Fabjan, ki ji ni niti malo žal, da je šla svojo pot. Sezona se zanjo ni začela po načrtih, a upa, da bo kmalu prišla tekma, ko se ji bo vse izšlo.

Vesna Fabjan na letošnjih tekmah svetovnega pokala ni blestela. Tretja z olimpijskih iger v Sočiju se je le enkrat uvrstila med dobitnice točk svetovnega pokala, potem ko je v Davosu zasedla 18. mesto. Vesna nam je v pogovoru zaupala, da je imela precej smole s pripravo smuči, tudi na zadnji tekmi v Davosu, kjer je dosegla najboljšo uvrstitev.

Smuči niso šle tako, kot bi morale

"Fantje so poskušali smučke narediti hitre, vendar so strukturo vrezali preveč globoko. Smuči niso šle tako, kot bi morale, in to tekmovalec to takoj začuti. Glede na vse skupaj je bilo tisto 18. mesto še kar v redu. To ni rezultat, ki bi me zadovoljil. Bila sem kar precej jezna in razočarana. To je šport, kjer je vključenih veliko stvari. S serviserji smo se pogovorili, strukturo smuči mi je na novo izdelal proizvajalec smuči, upam, da bodo spet hitre."

Besničanka je prepričana, da na tekmah ni pokazala tistega, česar je sposobna. Kot svetlo točko vidi nastop na treh tekmah celinskega pokala, kjer je dobila potrditev, da je dobro pripravljena, zato v prihodnost gleda z optimizmom. "Želim si, da bo prišla tekma, ko se bo vse izšlo in bom imela kanček sreče, ki je do zdaj nisem imela. Verjamem, da sem sposobna več kot 18. mesto v Davosu."

Za Vesno Fabjan je letošnji glavni cilj svetovno prvenstvo v Lahtiju. | Foto: Facebook Za Vesno Fabjan je letošnji glavni cilj svetovno prvenstvo v Lahtiju. Foto: Facebook

Ne namerava se izčrpavati

Letos bo na Tour de Skiju nastopila le na določenih tekmah. Kot pravi, bi rada moči privarčevala za tekme, na katerih se lahko zavihti najvišje. Zanjo bo najpomembnejša prva tekma, ko bo na sporedu šprint v prosti tehniki. Naslednji dan jo čaka še tekma na pet kilometrov v klasiki s skupnim štartom. "Eden izmed načrtov je, da se po tem vrnem domov in se udeležim tekem celinskega pokala v Planici, kjer bodo šprint in dve tekmi v distanci. Kmalu zatem prihaja pomemben šprinterski konec tedna v Toblachu. Ta bo pomembnejši, kot pa da sem na Tour de Ski, kjer bi se izčrpavala. Tako kot že zadnjih nekaj let bo poudarek na posameznih etapah," je povedala 31-letna tekmovalka, za katero je letošnji glavni cilj svetovno prvenstvo v Lahtiju.

"Dejansko nas je tako malo, da bi morali stopiti vsi skupaj in si pomagati med seboj." | Foto: Sportida "Dejansko nas je tako malo, da bi morali stopiti vsi skupaj in si pomagati med seboj." Foto: Sportida

Niti malo ji ni žal

Pa lanskih zapletih s Smučarsko zvezo Slovenije je Vesna letos priprave prvič opravila v lastni režiji. Servisna ekipa je ostala enaka kot pred leti. Kot pravi, ji ni niti malo žal, da je šla na svoje in da se je posebej pripravljala na novo sezono. "Morda bi se lahko še več, saj sem takrat veliko bolj osredotočena na sebe in svoj trening. Ko je enkrat na pripravah takšna količina tekmovalcev, se kakovost treninga hitro izgubi, to pa mi je najpomembnejše. Zdi se mi, da mi bolj koristi, če sem ločena od ekipe, takrat sem lahko res osredotočena le na trening."

Vesna Fabjan | Foto:

Bolj bi morali držati skupaj, kot pa da se kregamo zaradi smešnih stvari

Letos lahko spet vidimo prevlado norveških tekmovalcev na tekmah svetovnega pokala. Naša sogovornica to jemlje kot dejstvo in meni, da se je treba s tem sprijazniti in narediti vse, da bi jih lahko premagali. "Dejstvo je, da se moramo kosati z njimi. Zadeve, ki so se letos pri nas dogajale … Da se kregamo in prerekamo o nepomembnih oziroma smešnih stvareh, je samo minus za nas. Dejansko nas je tako malo, da bi morali stopiti vsi skupaj in si pomagati med seboj. Ko vidiš način njihovega delovanja … Tekmovalci so lahko res osredotočeni samo nase, saj imajo vse stvari urejene. Ogromno si lahko privoščijo, ker imajo ob sebi veliko strokovnjakov. Težko jih je premagati, ampak takrat, ko jih premagamo, bi morali to še bolj ceniti. Poskušam delati najbolje, vem, da je težko, ampak dejstvo je, da se moramo kosati z njimi."

Za novo leto gre že kmalu v posteljo, saj jo ponavadi naslednji dan čaka tekma. | Foto: Za novo leto gre že kmalu v posteljo, saj jo ponavadi naslednji dan čaka tekma.

Novo leto, kaj je že to?

Že kar pomni, je v času novega leta na tekmah. Kot pravi, pravega proslavljanja ne pogreša. Ponavadi imajo v reprezentanci silvestrsko večerjo, si voščijo za novo leto, takoj za tem pa se odpravijo v posteljo, saj jih naslednji dan ponavadi čaka tekma. Ta je veliko bolj sproščena kot sicer. "Vsi tekmovalci si voščimo novo leto in ni takšne napetosti, kot je sicer na tekmah, kar je po mojem mnenju tudi prav. Na obrazih vidimo malo več nasmehov in ni samo tistih resnih in ostrih pogledov (smeh, op. p.).

Ne spreglejte