Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Ponedeljek,
16. 3. 2020,
15.50

Osveženo pred

4 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,25

Natisni članek

Andre Myhrer Matts Olsson svetovni pokal

Ponedeljek, 16. 3. 2020, 15.50

4 leta, 1 mesec

Švedi ostali brez sanjskega moštva

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,25
Andre Myhrer | Potem ko se je lani poslovila slalomska olimpijska prvakinja Frida Handsotter, zdaj odhaja še njen rojak in prvak v moški konkurenci Andre Myhrer. | Foto Reuters

Potem ko se je lani poslovila slalomska olimpijska prvakinja Frida Handsotter, zdaj odhaja še njen rojak in prvak v moški konkurenci Andre Myhrer.

Foto: Reuters

Potem ko sta tekmovalne smuči brez poslovilne tekme v kot postavila dolgoletna reprezentanta Matts Olsson in Andre Myhrer, je Švedska dokončno ostala brez izjemne tehnično usmerjene generacije.

Predčasen konec sezone kot posledica novega koronavirusa je marsikateremu smučarju prekrižal načrte. Mnogi so v zadnjem trenutku še upali na kakšen rezultatski zasuk, nekateri pa so ostali prikrajšani za zavesten zadnji spust med količki.

Že pred dnevi smo poročali, da je tekmovalne smuči v kot postavil Fritz Dopfer, s čimer se v Nemčiji zaključuje menjava tehničnih rodov. Ta pa je še precej bolj izrazita na Švedskem, ki je v štirih sezonah ostala brez sanjskega slalomskega moštva. Kot eden osrednjih zvezdnikov upokojenskega razreda 2020 je tekmovalne smuči v kot postavil 37-letni aktualni olimpijski prvak in nekdanji dobitnik malega kristalnega globusa sveta Andre Myhrer, ki se lahko pohvali z osmimi zmagami svetovnega pokala. Kot osmi slalomist sveta je upal, da bo zadnjič nastopil v Kranjski Gori, a njegova želja ni bila uresničena.   

Z nekoliko slabšo zadnjo sezono pa se poslavlja njegov rojak Matts Olsson, sicer veleslalomski specialist. Smučar, ki je štirikrat stal na stopničkah za zmagovalce, je bil v tej zimi 21. veleslalomist, pred tem pa član elitne sedmerice.

Matts Olsson je smučanju pomahal v slovo. | Foto: Getty Images Matts Olsson je smučanju pomahal v slovo. Foto: Getty Images

Pred natančno enim letom je tekmovalne smuči v kot postavil tudi Mattias Hargin, prav tako dolgoletni slalomski prvokategornik. Dve leti pred tem je zadnjič na svetovnem pokalu nastopil nekdanji svetovni podprvak Jens Byggmark, leto poprej pa še Markus Larsson in Axel Baeck.

Švedska je tako v štirih letih ostala brez celotne, zavidljivo močne slalomske ekipe. Celotno breme bo zdaj padlo na ramena 25-letnega Kristofferja Jakobsena, ki ima v svoji smučarski biografiji zapisanih 44 startov v svetovnem pokalu, kot najboljša rezultata pa dve šesti mesti. Obe je dosegel v nedavno končani sezoni, v kateri je bil 18. slalomist svetovnega pokala. Dve mesti pred Štefanom Hadalinom. V veleslalomu pa Švedom zdaj ostaja le Mattias Roenngren.

 

Žan Kranjec
Sportal Kranjčev globus in alarm
Federica Brignione in Aleksander Aamodt Kilde
Sportal Nepričakovana junaka sezone
Žan Kranjec
Sportal Žan Kranjec: Imel sem priložnost za marsikaj več
Ne spreglejte