Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Petek,
7. 10. 2016,
12.46

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,83

Natisni članek

Marcel Hirscher Marcel Hirscher Ted Ligety Sölden

Petek, 7. 10. 2016, 12.46

6 let, 7 mesecev

Ted Ligety vs. Marcel Hirscher

Spopad veleslalomskih titanov

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,83

Söldensko odprtje nove smučarske sezone svetovnega pokala bo čez dobra dva tedna postregla tudi z obuditvijo velike tekmovalnosti med najboljšima veleslalomistoma zadnjega desetletja. Po desetih mesecih so bosta znova spopadla Ted Ligety in Marcel Hirscher.

Ted Ligety in Marcel Hirscher: osrednja lika najbolj značilnega veleslalomskega dvoboja zadnjih let. | Foto: Ted Ligety in Marcel Hirscher: osrednja lika najbolj značilnega veleslalomskega dvoboja zadnjih let.

"Če bi bila söldenska tekma jutri, bi nastopil," sporoča ameriški smučarski reprezentant Ted Ligety. Zanj se je pretekla sezona končala že januarja, ko si je ob padcu na treningu huje poškodoval kolenske vezi, februarja prestal operacijo, zdaj pa je pripravljen na vrnitev v svetovni pokal.

Čez dobra dva tedna, 23. 10., bo stal na štartu veleslalomske proge na ledeniku Rettenbach nad Söldnom, kjer je slavil že štiri zmage. Ob predstavitvi ameriške reprezentance je dejal, da vztraja pri visokih ciljih, in izpostavil uspešno vrnitev v trenažni pogon.

Avgusta je dva tedna vadil na novozelandskem snegu, medtem ko se je septembra mudil v Čilu. Zadnje treninge za novo sezono bo opravil v Evropi.

Srečanje z Marcelom Hirscherjem

Ligetyjeva vrnitev posledično pomeni, da bomo po desetih mesecih vnovič spremljali obračun dveh najboljših veleslalomistov zadnjega desetletja. Ted Ligety in Avstrijec Marcel Hirscher sta si namreč v zadnjih devetih sezonah razdelila kar osem veleslalomskih globusov.

Američan je ob tem vknjižil 24 zmag v svoji paradni disciplini, osvojil naslov olimpijskega prvaka in se veselil treh zaporednih zlatih kolajn na svetovnih prvenstvih, njegov avstrijski tekmec pa je ob osemnajstih zmagah osvojil še dve srebrni veleslalomski kolajni na svetovni prvenstvih.

Sölden v zimski preobleki

Kako konkurenčen je Ligety, bo torej znano že čez doba dva tedna, ko bodo poleg Hirscherja ledeniške stopničke naskakovali še Norvežan Henrik Kristoffersen in vse močnejša francoska falanga na čelu z Alexisom Pinturaultom.

Tekmi (dan pred moškimi se bodo z ledeniško progo spopadla dekleta) sicer še nista uradno potrjeni. Snežna kontrola je namreč predvidena za prihodnji teden. A pogled na ledenik Rettenbach je obetaven, saj so Avstrijci s pridom izkoristili nižje temperature in s snežnimi topovi poskrbeli za zimsko preobleko prizorišča prvega dejanja nove smučarske sezone.

Ne spreglejte