Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Sobota,
27. 10. 2018,
13.51

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,08

2

Natisni članek

Meta Hrovat Ana Drev Ana Bucik Neja Dvornik

Sobota, 27. 10. 2018, 13.51

5 let, 6 mesecev

Sölden, veleslalom (ženske)

Tessinega ledeniškega čakanja je konec

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,08

2

Tessa Worley |  Tessa Worley: prva zmagovalka nove zime. | Foto Reuters

Tessa Worley: prva zmagovalka nove zime.

Foto: Reuters

Ena najboljši veleslalomistk zadnjega desetletja Tessa Worley je v 12. poskusu vendarle prišla do prve zmage v Söldnu, kjer je slovensko čast na prvi tekmi sezone 2018/19 z 18. mestom, ki je resda boljše od lanskega izkupička, a slabše od izhodišča, reševala Meta Hrovat.

Od našega poročevalca iz Soldna. | Foto:

Čakanja, ki ga vsako leto zaznamuje negotovost, je konec. Söldenski ženski veleslalom je nakazal, da se karte pri vrhu svetovnega pokala niso kaj prida premešale. Prvih sedem mest so namreč zasedle tekmovalke, ki so preteklo zimo zaključile v prvi sedmerici. Zanimivo pa je, da je celotna druga štartna skupina prve petnajsterice ostala brez tovrstne uvrstitve. Med njimi sta bili tudi Ana Drev in Meta Hrovat, pri čemer je slednja kot edina od slovenske četverice prišla do točk. Za 18. mesto jih je prejela 13, kar je za deset več kot lani, a vendarle manj, kot bi lahko pričakovali na podlagi izhodišča.  

Anže Kopitar in Henrik Kristoffersen
Sportal Veliki navijač Anžeta Kopitarja napada smučarskega kralja

Kdor čaka, dočaka

V boju za zmago je v zelo zahtevnih razmerah na skrajšani progi največ pokazala Tessa Worley. Po tretjem času prve vožnje je v drugo na strmini tvegala še malce več, našla pravo linijo za prehod v pogosto odločilno in predvsem izrazito dolgo ravnino, na kateri je z mehkobo in gibanjem obdržala želeno hitrost. Na koncu je za 35 stotink sekund prehitela Federico Brignone, sicer vodilno po prvi vožnji, in za dodatnih 61 stotink še Mikaelo Shiffrin.

Branilka velikega globusa Mikaela Shiffrin je sezono odprla s tretjim mestom. | Foto: Reuters Branilka velikega globusa Mikaela Shiffrin je sezono odprla s tretjim mestom. Foto: Reuters

Za Francozinjo je to sicer že 13. zmaga v karieri, a prva v Söldnu, kjer je prvič nastopila že leta 2007, ko je presenetila s petim mestom. Lani je bila druga, za 14 stotink sekunde pa jo je ugnala Viktoria Rebensburg. Nemka se je morala tokrat zadovoljiti s četrtim mestom.

Tina Maze in Anna Fenninger 2015
Sportal Obračun z Mazejevo kot nedosegljivi vrhunec kariere

Meta Hrovat: Led je prebit

Slovenski tabor pa je moral tokrat kot najboljšo in edino finalno uvrstitev sprejeti 18. mesto Mete Hrovat, ki je boljši rezultat zapravila s slabšim zaključkom obeh voženj. Ob mladosti je to šesti najboljši rezultat v karieri, a Kranjskogorčanka v cilju vendarle ni skrivala, da si je obetala boljšo bero. "S celotno tekmo ne morem biti zadovoljna. Nisem pa povsem nezadovoljna. Bile so pozitivne in negativne stvari te tekme. Predvsem pa je led prebit," je dejala.

"Težka tekma v zahtevnih pogojih, na kar je bilo treba odgovoriti z borbenostjo v strmini in mehkobo v ravnini. Ni mi povsem uspelo. Tako je pač v športu, kar pa me ne bo zaustavilo. Dobila sem sporočilo, da moram v prihodnje še veliko delati," je še dodala Hrovatova, ki je za zmagovalko zaostala štiri sekunde in pet stotink.

Meta Hrovat: lani 28., tokrat 18. | Foto: Getty Images Meta Hrovat: lani 28., tokrat 18. Foto: Getty Images

"V boljših pogojih bi šlo, tukaj pa …"

Daleč od svojih najboljših in tudi povprečnih ledeniških predstav pa je bila tokrat prvokategornica Ana Drev, za katero je bila po omejenem pripravljalnem obdobju söldenska strmina z nemirno podlago in v slabi vidljivosti tokrat prevelik zalogaj. Kmalu po štartu je izgubila napadalno iskro, v boju za "preživetje" pa je za Federico Brignone zaostala kar pet sekund in šest stotink. Na 44. mestu je za debelo sekundo in pol zgrešila tudi finale.

"Zaradi vseh naravnih dejavnikov sem čutila veliko nezaupanje. Vem, da še nisem povsem pripravljena, a ob drugačnih pogojih bi bila slika vendarle boljša. Vsaj trideseterica bi bila dosegljiva. Na srečo imam do naslednje tekme še veliko časa za treniranje," se je po že svojem 14. in morda tudi zadnjem nastopu v Söldnu v nadaljevanje sezone zazrla Drevova.

Ana Drev: daleč od finala. | Foto: MaPa Ana Drev: daleč od finala. Foto: MaPa

V madagaskarski družbi obsojeni na eno vožnjo

A če je najbolj izkušeni Slovenki, ki je nastopila s številko deset, proga vsekakor dovoljevala konkurenčno vožnjo, pa sta bili Ana Bucik in Neja Dvornik pravzaprav že pred štartom obsojeni na zgolj en nastop. Štartni številki 49 in 58 sta bili namreč z naskokom najvišji med finalistkami, medtem ko sta omenjeni Slovenki nastopili kot 70. in 71., le malo pred siroto z Madagaskarja Mialitiano Clerc, ki smo jo v našem mediju predstavili že med olimpijskimi igrami v Pjongčangu.

Clercova je bila z zaostankom 13,55 prepričljivo in pričakovano zadnja, medtem ko pa je Bucikova na načeti podlagi za najhitrejšo zaostala 5,55, Dvornikova pa še sekundo in štiri desetinke več. "Položaj ni preprost. Poskušaš odmisliti številko, a obenem veš, da je v takšnih pogojih preboj nemogoč. Občutek na progi je bil slab, pogled na semafor pa pričakovan," je z rameni skomignila Bucikova, ki bo zdaj vse sile preusmerila v pripravo na slalom v Leviju.  

Dekletom je uspelo, fantje pa …

Zveni kot obrabljena fraza, a zmagovalci prve tekme so tudi organizatorji. Po pravljično sončnem petku se je namreč ledenik Rettenbach ponoči znašel v pravem zimskem primežu. Ob vetru, megli in sneženju so Tirolci tekmo izpeljali na skrajšani progi. Še precej slabši pa je obet za nedeljsko tekmo. Sneženje in veter naj bi se zgolj okrepila, tako da je tekma pod vprašajem.

 

 
Ne spreglejte