Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Sobota,
27. 10. 2018,
12.15

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,57

Natisni članek

Aksel Lund Svindal Sölden svetovni pokal Žan Kranjec Žan Kranjec Marcel Hirscher Marcel Hirscher Henrik Kristoffersen

Sobota, 27. 10. 2018, 12.15

5 let, 6 mesecev

Henrik Kristoffersen

Veliki navijač Anžeta Kopitarja napada smučarskega kralja

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,57
Anže Kopitar in Henrik Kristoffersen | Anže Kopitar je že zadrsal v novo sezono, Henrik Kristoffersen naj bi v nedeljo. | Foto Grega Valančič/Sportida

Anže Kopitar je že zadrsal v novo sezono, Henrik Kristoffersen naj bi v nedeljo.

Foto: Grega Valančič/Sportida

"Ne iščem bližnjic. Če želim biti najboljši, moram premagati najboljšega," sedemkratnemu zmagovalcu skupnega seštevka svetovnega pokala Marcelu Hirscherju rokavico meče vselej nepredvidljivi Norvežan Henrik Kristoffersen.

Od našega poročevalca iz Soldna. | Foto:

Kdor želi osvojiti veliki kristalni globus, mora premagati Marcela Hirscherja. To je pravilo, ki v svetovnem pokalu velja že sedem let. Zanimivo, Avstrijcu se je prav v prvi sezoni njegovega pohoda še najbolj približal Beat Feuz, ki je predajo podpisal šele pred zadnjo tekmo finala v Schladmingu. V zadnjih šestih sezonah pa je izjemni Avstrijec tekmecem mero vzel že krepko prej.

Lani je frustracije tekmecev poosebljal predvsem Norvežan Henrik Kristoffersen, ki je za Hirscherjem zaostal tako v skupnem kot tudi slalomskem in veleslalomskem seštevku svetovnega pokala, predvsem pa je v ciljni areni kot po pravilu ob pogledu na semafor nad svojim videl le eno ime - Marcel Hirscher.

V Söldnu je nanizal kar nekaj treningov. Tekma pa je v rokah vremenske loterije. | Foto: Sportida V Söldnu je nanizal kar nekaj treningov. Tekma pa je v rokah vremenske loterije. Foto: Sportida

"Nadaljeval bo? Odlično!"

Ker je Hirscher svoje navijače in tekmece kar nekaj časa puščal v negotovosti in na vprašanje o (ne)nadaljevanju kariere odgovoril šele na začetku julija, smo njegovega norveškega tekmeca v Söldnu vprašali, kakšne so bile njegove prvi misli ob novici iz Avstrije. "Odlično! To je vse, kar sem si dejal," odgovarja smučar, ki je v cilju prav zaradi Marcela že večkrat jezno udarjal ob ograde.

Ob 16 zmagah je namreč na kar 12 tekmah zaostal le za Hirscherjem. A njegov umik ne bi bil pravi recept za skok na vrh, je prepričan Kristoffersen. "Želim se boriti z najboljšimi na svetu. Želim jih premagati. Ko ti uspe, je občutek najlepši. Saj veste, če bi bilo preprosto, bi bilo dolgočasno. Rad imam izzive," pravi 24-letni "viking". Če želi biti najboljši, želi premagati najboljšega.

Tessa Worley
Sportal Tessinega ledeniškega čakanja je konec

Kako do globusa?

Je po dveh drugih in enem tretjem mestu v skupnem seštevku svetovnega pokala zdaj veliki globus, ki ga je kot zadnji pred Hirscherjevo ero osvojil zdaj že upokojeni Hrvat Ivica Kostelić, uradni cilj? "Vsak smučar, ki se uvršča med najboljših deset v skupnem seštevku, upa na preboj in globus," je z nasmehom odgovoril specialist za tehnični disciplini.

V bolj resnem tonu je nato vendarle priznal, da ga zanima zgolj tekmovalna izjemnost. "Kdor želi osvojiti veliki globus, mora zbrati veliko zmag. Kdor želi imeti veliko zmag, mora konstantno smučati hitro. Zato je moja naloga, da se osredotočam na hitro smučanje," pravi eden od veleslalomskih izzivov Žana Kranjca.

Deja vu? Hirscher vs. Kristoffersen. | Foto: Sportida Deja vu? Hirscher vs. Kristoffersen. Foto: Sportida

Navijač Kopitarjevih kraljev

Najboljšega slovenskega veleslalomista, ki je odlično pripravljenost potrdil tudi na zadnjih treningih v Söldnu, sicer spoštuje, a nekoga s sončne strani Alp še toliko bolj. Kot navdušenec nad hokejem na ledu ne skriva navijaških strasti. Tudi do Anžeta Kopitarja. Poleti ga je tudi spoznal.

"Že vrsto let sem navijač LA Kings. Sprva me je navduševal kot igralec, nato kot pomočnik kapetana in zdaj kot kapetan. Ker je Slovenec, jaz pa živim v Avstriji, sva hitro prišla v stik. Lepo ga je bilo srečati," o Kopitarju, s katerim se je srečal na dobrodelnem golf turnirju na Bledu, pripoveduje olimpijski podprvak v veleslalomu.

Tina Maze in Anna Fenninger 2015
Sportal Obračun z Mazejevo kot nedosegljivi vrhunec kariere

Nasvidenje v Kranjski Gori

V Slovenijo se bo vrnil, in sicer marca, ko bo Kranjska Gora gostila tradicionalni dvojni tehnični program (mimogrede, če bo vreme preprečilo izvedbo nedeljske tekme, se kot potencialno nadomestno prizorišče ob Adelbodnu omenja prav Podkoren). V kakšnem položaju želi pripotovati na Gorenjsko?

"Vem, kam merite. Da, želim biti prvi. Vedno je lepo biti prvi," se je nasmehnil Norvežan, ki se sicer na kranjskogorski strmini počuti zelo domače. Navsezadnje je bil tam že sedemkrat uvrščen na zmagovalne stopničke, leta 2015 celo na najvišjo. Lani je bil dvakrat drugi. Ugibanje o tem, kdo ga je v obeh primerih ugnal, pa bo verjetno hitro končano.

V Alta Badii se je ostrima tekmecema na stopničkah pridružil tudi Žan Kranjec. | Foto: Getty Images V Alta Badii se je ostrima tekmecema na stopničkah pridružil tudi Žan Kranjec. Foto: Getty Images

Večna bitka s smučarsko zvezo

A pretekla sezona in Hirscher kot ovira na poti na vrh je zanj preteklost. Zanima ga zima 2018/19. Jo pričakuje jezen in nabrušen? "Ne, nisem jezen, umirjen … Smučar mora vedno poiskati pravo ravnotežje. Predvsem pa mora smučati hitro. To je tisto, kar me zanima," odgovarja izzivalec, ki pa nasprotnikov nima le med količki.

Že več let je namreč v stalnem sporu z norveško smučarsko zvezo. Kamen spotike je osebni pokrovitelj, zveza vztraja pri enotnem za celotno reprezentanco (pritisku je naposled podlegel tudi Aksel Lund Svindal), Kristoffersen želi na čeladi nositi napis Red Bull. "Zveza ni poštena," je bil na to temo kratek Henrik, ki s svojim zastopnikom zvezo celo toži. 

Žan Kranjec aare
Sportal Optimistični slovenski klic: Vse lahko premagam!
Ne spreglejte