Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
24. 3. 2024,
11.40

Osveženo pred

1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,73

Natisni članek

Robert Hrgota Timi Zajc Timi Zajc skoki Planica Planica Domen Prevc Anže Lanišek Anže Lanišek Lovro Kos Peter Prevc Peter Prevc

Nedelja, 24. 3. 2024, 11.40

1 mesec

Smučarski skoki, Planica, posamična tekma (m)

Peter Prevc se je vprašal šele na žičnici, brat Domen na stopničkah

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,73
Domen Prevc Planica 2024 | Najboljši trije na nedeljski tekmi | Foto Reuters

Najboljši trije na nedeljski tekmi

Foto: Reuters

V Planici se je končalo zadnje dejanje sezone, kjer je svoj zadnji skok v karieri opravil Peter Prevc in pristal pri 226 metrih. Slovenski šampion je s tem tudi uradno končal svojo bogato športno pot. V izteku so ga pričakali člani družine in nekateri slovenski skakalci. Tekmo je na koncu dobil Avstrijec Daniel Huber, Domen Prevc je bil drugi, tretji pa Poljak Aleksander Zniszczol. Mali kristalni globus v razvrstitvi poletov je osvojil Daniel Huber, prav tako je dobil globus Planica 7. Peter Prevc je v skupnem seštevku v poletih zasedel tretje mesto, današnjo tekmo pa je končal na šestem mestu. Po podelitvah je bila na sporedu posebna slovesnost v čast Petra Prevca.

Bobni, fanfare, glasba in helikopterji ob slovesu Petra Prevca

Osrednji spektakel Hvala, Peter so naznanile bobni in fanfare, na zaslonih so predvajali prvi skok, ki ga je Peter Prevc opravil v Planici. Ansambel Saša Avsenika je ob spremljavi plesalcev izvedel eno in edino Planico. Tomi Meglič in Vlado Kreslin sta na strehi Nordijskega centra Planica ob glasnih ritmih skupaj zapela Od višine se zvrti.

S priredbo pesmi Time to say goodbye so se Petru skupaj poklonili Ansambel Saše Avsenika in Luka Sešek. Odhod Petra Prevca s prizorišča pa je pospremil prelet treh policijskih helikopterjev.

Šele na žičnici se je vprašal. | Foto: Reuters Šele na žičnici se je vprašal. Foto: Reuters

Imel je le eno željo

"Bilo je tako, kot sem si predstavljal. Lepo, čustveno in doživeto," so bile prve besede Petra Prevca, ki je razkril, da je bila njegova edina želja, da na posebni slovesnosti zapoje Luka Sešek.

Priznal je, da je šel njegov zadnji dan zelo hitro mimo njega. "Ko je mi je Timi pred poskusno serijo dejal, da imam še tri skoke, sem se na žičnici vprašal, ali imam res samo še tri skoke. Takrat sem se zares zavedel, da je to, to. Potekalo je zelo dobro, občinstvo je bilo odlično, topli ljudje so bili povsod. Užival sem," je za nacionalno televizijo povedal Prevc in priznal, da se od svojih reprezentančnih kolegov in trenerjev še ni povsem poslovil, saj so bili preveč skupaj, da bi si lahko na hitro rekli adijo.

Zvečer se bodo v Kranjski Gori na posebni slovesnosti Petru poklonili njegovi najbližji, prijatelji, smučarska družina in zvesti sopotniki. Prireditev bo vodil sam Peter Prevc.

Peter Prevc | Foto: Reuters Peter Prevc Foto: Reuters

Po zadnjem skoku Petra nekajminutna prekinitev

Mednarodna smučarska zveza je po zadnjem skoku Petra Prevc za nekaj minut prekinila tekmovanje in pustila trenutek slave 31-letniku iz Selške doline, ki je dosegel številne rekordne znamke in spisal ogromno uspešnih zgodb skozi 15 sezon trajajočo kariero na najvišji ravni.

Za veliko veselje je v Planici poskrbel Domen Prevc (444,3), potem ko je z odličnim drugim skokom osvojil drugo mesto in zaostal le za Danielom Huberjem (487,7), ki je bil tokrat razred zase, Poljak Aleksander Zniszczol se je veselil tretjega mesta (438,1).

Domen Prevc je tekmovanje končal na drugem mestu in tako na najboljši način končal letošnjo sezono. | Foto: Reuters Domen Prevc je tekmovanje končal na drugem mestu in tako na najboljši način končal letošnjo sezono. Foto: Reuters

Domen je imel skrito željo, a se mu ni izpolnila

Domen Prevc je bil še edini od slovenskih skakalcev, ki je svojega brata gleda z vrha letalnice. "Ni ga bilo težko spremljati. Videl sem ga od zadaj in videl, da je šlo vse gladko. To je najpomembneje. Imel sem skrito željo, da bi bila danes skupaj na stopničkah, ampak to bi bilo že res kičasto," je po slovesu svojega brata Petra za nacionalno televizijo povedal Domen Prevc.

"Če je skok pravi, vedno nese. Šel sem sproščeno in si rekel: Kar bo, pa bo," je o današnji tekmi še povedal Domen, ki bo v naslednji sezoni še edini od bratov Prevc, ki bo tekmoval v svetovnem pokalu.

Najboljši trije v skupni razvrstitvi v poletih | Foto: Reuters Najboljši trije v skupni razvrstitvi v poletih Foto: Reuters

Peter Prevc tretji v skupni razvrstitvi v poletih

Peter Prevc je svojo zadnjo tekmo v karieri končal na šestem mestu, Lovro Kos je bil deseti, Anže Lanišek pa je zadnjo tekmo letošnje sezone končal na 25. mestu.

Avstrijec Stefan Kraft, najboljši v skupnem seštevku, je zadnji dan končal na četrtem mestu in posledično izgubil mali kristalni globus v poletih. V njem ga je za vsega tri točke prehitel Huber. Peter Prevc je bil tretji s 382 točkami.

Zmagovalcu unikaten pokal

Zmagovalec Daniel Huber in Tjaša Vreš. | Foto: www.alesfevzer.com Zmagovalec Daniel Huber in Tjaša Vreš. Foto: www.alesfevzer.com

Planica Daniel Huber Tjaša Vreš | Foto: www.alesfevzer.com Foto: www.alesfevzer.com Zmagovalec posebnega seštevka Planica 7 Avstrijec Daniel Huber je prejel poseben unikaten pokal, narejen po zmagoviti risbici natečaja Zavarovalnice Triglav. Podelila mu ga je avtorica, šestošolka Tjaša Vreš z Osnovne šole Rada Robiča Limbuš. "Fascinantno se mi zdi, kako je moja risba uresničena v pravem pokalu. Neresnično se zdi, da ga bom lahko sama predala najboljšemu skakalce Planice," je pred zanjo nadvse posebnim doživetjem povedala 12-letna umetnica.

O nastanku risbe, na podlagi katere so izdelali pokal, je povedala: "Skušala sem se spomniti vzdušja v Planinci, narave, navijačev … S sliko sem želela sporočiti, kako velik mora v resnici biti pogum skakalcev, ki se spustijo s planiške skakalnice."

Slovenija je v Planici v pokalu narodov prehitela Nemčijo

V pokalu narodov je Slovenija v Planici prehitela Nemčijo ter zasedla drugo mesto za Avstrijo. Avstrijci so imeli na koncu 8.149 točk, Slovenci 5.142, Nemci pa 5.022.

V skupnem seštevku svetovnega pokala je tretjič slavil Kraft, drugi je bil Japonec Rjoju Kobajaši, tretji pa Nemec Andreas Wellinger. Najboljši Slovenec je bil Peter Prevc na petem mestu s 1.071 osvojenimi točkami. Lovro Kos je bil deveti, Domen Prevc 13., Anže Lanišek 14., Timi Zajc pa 16.

Severin Freund
Sportal Severin Freund: Na skakalnici sva bila velika tekmeca, a ob njej sva se spoštovala
TImi Zajc Peter Prevc Lovro Kos Domen Prevc
Sportal Zaskrbljeni zaradi Timija in kljub stopničkam z nekaj grenkega priokusa

Domen Prevc Planica 2024 | Foto: www.alesfevzer.com Foto: www.alesfevzer.com Že po prvi seriji Domen Prevc zelo dober

Že po prvi seriji je prepričljivo vodi Daniel Huber, ki je poletel 247 metrov. Od naših je svojo nalogo najbolje opravil Domen Prevc, ki je bil po prvi seriji tretji (233 m). Njegov starejši brat Peter Prevc je bil peti (233,5 m), Lovro Kos pa šesti (231,5). Anžetu Lanišku se prvi skok ni najbolj posrečil, saj je dosegel daljavo 199,5 metra in je bil 25.

 

Reprezentančni kolegi so danes nastopili s posebnimi dresi v čast Petru Prevcu, ki se je danes poslovil od tekmovalne kariere.

Tudi tokrat se je v Planici zbrala velika množica navijačev, ki so prišli podpirat naše orle in se poslovit od Petra Prevca. | Foto: Jaka Lopatič Tudi tokrat se je v Planici zbrala velika množica navijačev, ki so prišli podpirat naše orle in se poslovit od Petra Prevca. Foto: Jaka Lopatič

Andrej Stare
Sportal Andrej Stare ganjen ob slovesu: Hvala vsem, ki ste me radi poslušali, bili smo dobri prijatelji
  poskusna serija prva serija finalna serija
Domen Prevc 235.0 m 233.0 m 238 m
Anže Lanišek 222.0 m 199.5 m 208.0 m
Lovro Kos 217.5 m 231.5 m 215.0 m
Peter Prevc 219.0 m 233.5 m 226,5 m
Aljoša Dolhar
Sportal Aljoša Dolhar: V teh razmerah je skoraj nemogoče pripraviti letalnico

Planica, zadnja tekma sezone (M):

 1. Daniel Huber (Avt) 487,7 točke (247/242,5 m)
 2. Domen Prevc (Slo) 444,3 (233/238)
 3. Alexander Zniszczol (Pol) 438,1 (237/237,5)
 4. Stefan Kraft (Avt) 436,4 (230,5/239,5)
 5. Piotr Žyla (Pol) 424,9 (230/240)
 6. Peter Prevc (Slo) 422,4 (233,5/226,5)
...
10. Lovro Kos (Slo) 409 (231,5/215)
25. Anže Lanišek (Slo) 352,8 (199,5/208)

Svetovni pokal, skupno (32/32):

 1. Stefan Kraft (Avt) 2149 točk

 2. Ryoyu Kobayashi (Jap) 1673
 3. Andreas Wellinger (Nem) 1488
 4. Jan Hörl (Avt) 1140
 5. Peter Prevc (Slo) 1071
 6. Michael Hayböck (Avt) 882
...
 9. Lovro Kos (Slo) 792
13. Domen Prevc (Slo) 663
14. Anže Lanišek (Slo) 661
16. Timi Zajc (Slo) 640
51. Žak Mogel (Slo) 28
58. Maksim Bartolj (Slo)  10
62. Žiga Jelar (Slo) 7

Svetovni pokal, poleti:


 1. Daniel Huber (Avt) 429 točk
 2. Stefan Kraft (Avt)  426
 3. Peter Prevc (Slo) 382
 4. Timi Zajc (Slo) 296
 5. Domen Prevc (Slo) 270

 6. Ryoyu Kobayashi (Jap) 189
...
16. Lovro Kos (Slo) 99
29. Anže Lanišek (Slo) 32
36. Maksim Bartolj (Slo) 10
40. Žak Mogel (Slo)  4

Pokal narodov (38):


 1. Avstrija 8149 točk
 2. Slovenija 5142
 3. Nemčija 5022

 
Slovenska ekipa, Planica 2024
Sportal Slovenci na koncu drugi, kaj je po hudem padcu povedal Timi Zajc?
Ne spreglejte