Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
11. 2. 2019,
11.27

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,74

1

Natisni članek

Aare 2019 Aleš Sopotnik Darja Črnko Ilka Štuhec Ilka Štuhec

Ponedeljek, 11. 2. 2019, 11.27

5 let, 2 meseca

Mož iz ozadja: ALEŠ SOPOTNIK

Skrivnost smukaških raket

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,74

1

Ilka Štuhec | Foto Sportida

Foto: Sportida

Del zaslug za novo zlato pravljico Ilke Štuhec, ki je v nedeljo še drugič v karieri postala svetovna prvakinja v smuku, gre tudi serviserju Alešu Sopotniku.

"Lepo je vedeti in slišati, da delamo zgodovino," ob dopolnitvi zbirke slovenskih kolajn na svetovnih prvenstvih v alpskem smučanju (zdaj jih je že 22) razmišlja stara in nova svetovna smukaška prvakinja Ilka Štuhec. Ko je iskala odločilne trenutke smuka sezone, je hitro sklenila, da gre za množico elementov. Od odlične psihološke pripravljenosti in neizmerne želje prek odlične preučitve proge in tekmovalnih zamisli do izjemnih smuči in skoraj brezhibne izvedbe.

Ilka Štuhec in Lindsey Vonn
Sportal Ilka Štuhec pred kraljem podaljšala mandat smukaške kraljice

Poklon serviserju

"Vsega po malem. Tudi dejstvo, da je bila proga skrajšana, ni zanemarljivo. Jasno mi je bilo, da moram biti natančna. Nisem smela podarjati metrov. Tudi na podlagi treninga sem vedela, kaj moram narediti," povzema 28-letna Štajerka, ki je imela že pri prvem merjenju hitrosti krepko večjo izmerjeno hitrost (105 kilometrov na uro) od vseh tekmic, kar je ob dobrem položaju in občutku tudi dokaz kakovostno pripravljenih smuči. Zanje je, kot že tolikokrat v tej sezoni, poskrbel zasavski serviser Aleš Sopotnik. Mož iz ozadja in pomemben kamenček v mozaiku.

Mož iz ozadja: Aleš Sopotnik | Foto: STA , Mož iz ozadja: Aleš Sopotnik Foto: STA ,

Ilkini raketi

"Ilka je imela smuči, s katerimi je smučala v Cortini d'Ampezzo. Pripravljene sem imel tudi smuči, s katerimi je zmagala v Val Gardeni, a sem se odločil za tiste iz Cortine. Vreme se je ves čas spreminjalo, a se je na koncu vse skupaj poklopilo z moje strani, Ilka pa je naredila svoje," je po tekmi, na kateri je Štuhčeva ubranila naslov svetovne prvakinje, skrivnost zlatega uspeha razkril njen serviser Sopotnik in pojasnil, da sta "raketi" pod njenimi nogami prav tisti, s katerima je predlani osvojila zlato na svetovnem prvenstvu v St. Moritzu.

Ilka Štuhec
Sportal Ilka je vedela že na štartu

Darja Črnko in Aleš Sopotnik | Foto: STA , Foto: STA , Dolga leta na radarju

Za Ilkine smuči je sicer dolgo skrbela njena mama Darja Črnko. Po sanjski sezoni je poskušala vlogo serviserja zaupati Luki Križaju, po poškodbi pa je pravo rešitev našla v Sopotniku. Ta se je po 18 letih zdomstva kot eden najbolj izkušenih serviserjev v svetovnem pokalu vrnil domov. "Res je velika okrepitev. Ima ogromno izkušenj. V našo ekipo je vnesel nova znanja. Prva komunikacija je stekla pred skoraj desetimi leti, ko sva se spoznala. Tedaj je bil še trdno zasidran v tujini. Nato pa sem ga iz leta v leto spraševala, kakšne so možnosti za sodelovanje," pripoveduje Črnkova, sicer vodja Ilkine ekipe ter, kot pravi sama, ponosna in srečna mama.

"Kamen? Ne, skala."

"S smučmi je sicer v Cortini zadela kamen, zato smo jih morali dati v strojno obdelavo ter jih na debelo premazati. Naša ekipa jih je preizkušala na snegu, Ilka jih je vozila, nisem pa imel prave primerjave. Po strojni obdelavi ne veš, ali so smuči še dovolj hitre. A je bil trud poplačan. Sreča je bila na naši strani. Od srca mi ni padel kamen, ampak se je odvalila skala," je dejal Sopotnik in utrujenost, ki se je prepletala z veseljem in ponosom, pojasnil s podatkom, da je noč pred najpomembnejšim nastopom Štuhčeve spal le eno uro in pol.

Ilka Štuhec medalja Aare 2019 | Foto: Reuters Foto: Reuters Brez skrivnosti

"Delaj dobre stvari in dobre stvari se ti bodo dogajale," svoj moto razkriva nekdanji serviser legendarne Švedinje Anje Pärson, ki je nato pustil pečat tudi v kanadski in predvsem ameriški reprezentanci. "Želim dopolniti Ilko, tisto njeno igrivost, spoštovanje, poslušnost za sočloveka, da bomo lahko šli z lahkim srcem domov," pravi izkušeni smučarski delavec, navdušen nad skupnim jezikom, ki ga je našel z Ilko. "Ona ima zelo dober občutek za smuči. Jaz pa ji povem, kot mislim, da je. Ni nobenega skrivanja."

Napad na globus

"Zaupanje gradiš zelo dolgo, izgubiš ga pa lahko v trenutku. Tega se zelo dobro zavedam. Vedno je treba biti na preži. So pa trenutki, ko se vse 'poklopi', je nepopisno veselje, sreča. Ilka si zasluži to. Po poškodbi je zelo garala. Pogosto se pozablja, da je bila poškodovana," še dodaja mojster za pripravo smuči, katerega misli že bežijo tudi proti nadaljevanju svetovnega pokala, kjer se Štuhčeva bori za mali kristalni globus. "Če smo tako blizu, se moramo pripraviti maksimalno, da si ne bi očitali, da nismo naredili dovolj," je proti Crans Montani pogledal Aleš Sopotnik

Lindsey Vonn
Sportal Slovo dame, ki je spremenila smučarski šport

Robi Kristan | Foto: MaPa Foto: MaPa Druga odmevna vrnitev: Robi Kristan

Sopotnik pa po dolgih letih, ko so slovenski serviserji predvsem odhajali v tujino, ni edini odmevni povratnik v tej sezoni. Za smuči Mete Hrovat in Maruše Ferk namreč skrbi Robi Kristan, med drugim tudi nekdanji serviser Bodeja Millerja. "Z Alešem sva že delala skupaj. Res noro naključje, da sva se zdaj oba vrnila v Slovenijo," pravi Kristan, na katerega je ob iskanju serviserja opozoril trener Hrovatove Jure Hafner. "Preprosto, v Slovenijo me je vrnil izjemen talent Mete Hrovat."

Ilka Štuhec
Sportal Predsednik Pahor bo moral zlati Ilki Štuhec izpolniti obljubo
Ilka Štuhec medalja Aare 2019
Sportal Ilki Štuhec zlato letalo, predsedniku Pahorju umazan avto
Anja Zavadlav
Sportal Iz oči v oči s smučarko iz črno-belih časov, ki je pisala zgodovino
aARE 2019
Sportal Konec vrhunca zime: nasvidenje v Cortini d'Amezzo
Ilka Štuhec
Sportal Ilka Štuhec v šampionskem filmu
Štefan Hadalin
Sportal Bliskovit slalomski udarec za zgodovinsko kolajno Štefana Hadalina
Ne spreglejte