Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Nedelja,
10. 2. 2019,
16.17

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,21

1

Natisni članek

Ilka Štuhec Ilka Štuhec Aare 2019

Nedelja, 10. 2. 2019, 16.17

5 let, 2 meseca

SVETOVNA PRVAKINJA ILKA ŠTUHEC

Ilka je vedela že na štartu

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,21

1

Ilka Štuhec | Vedela je na štartu. Še bolj pa v cilju. | Foto Sportida

Vedela je na štartu. Še bolj pa v cilju.

Foto: Sportida

"Vedela sem, kaj je treba storiti. Zdaj pa ne vem povsem natančno, kaj mi je uspelo," pravi Ilka Štuhec, ki jo po fantastični predstavi v Aareju še drugič zapored postala svetovna prvakinja v smuku.

Ilka Štuhec in Lindsey Vonn
Sportal Ilka Štuhec pred kraljem podaljšala mandat smukaške kraljice

Kako neverjetno pomenljivo in zgovorno je bilo kimanje Ilke Štuhec, ko je le nekaj sekund pred nastopom sezone stala v štartni hišici smuka v Aareju in umirjeno zrla proti zamrznjenemu jezeru v ciljnem izteku. V trenutku, ko vsi drugi, pa čeprav so do tedaj vrhunsko opravili svoje delo, niso več pomembni. Pred dobro minuto, v kateri je smučar sam in na preizkusu, kako se bo spoprijel z vsemi dvomi, notranjimi strahovi in predvsem izzivi, ki jih ponuja proga. Mariborčanka je očitno dobro vedela, kako se spopasti z vsem tem in hkrati še uživati.

Premočna za vse

Izjemno hitre smuči, njihovo brezhibno obvladovanje, ob tem pa ob učbeniškem primeru športne osredotočenosti, izjemnem občutku in pravšnji meri agresivnosti elegantno prehajanje od ene smukaške prvine k drugi. Štuhčeva je po nekaj nihanjih v tej zimi in ponovnem prilagajanju na najvišjo raven, od katere jo je oddaljil daljši rehabilitacijski tekmovalni post, znova delovala kot nesporna smukaška vladarica. Takšna, kakršno smo je bili vajeni v zanjo sanjski sezoni 2016/17. V takšni podobi je pač premočna za vse. Svetovna prvakinja.  

Na stopničkah v družbi srebrne Corinne Suter in bronaste Lindsey Vonn | Foto: Getty Images Na stopničkah v družbi srebrne Corinne Suter in bronaste Lindsey Vonn Foto: Getty Images

 Napad

"Bila sem osredotočena na svoj nastop. Na napad, na uživanje. Zato takoj po tekmi težko dojemam in ocenjujem, kaj mi je zares uspelo," je po drugi zaporedni smukaški kolajni na svetovnih prvenstvih z nasmehom do ušes vtise zbirala 28-letna Mariborčanka, ki je na pravem smukaškem šprintu storila občutno manj napak kot tekmice, predvsem pa je bila že od štarta naprej vražje hitra. "Nisem razmišljala o tem, kaj je bilo predlani. Niti ne o dosedanjih nastopih. Danes je danes," na veliko osredotočenost opozarja smukaška kraljica, ki je znova navdušila tudi z občutkom za postopno osvajanje proge in na koncu udejanjanje zamisli, katera linija bi bila zanjo najhitrejša.

Še drugič zlata Ilka Štuhec | Foto: Reuters Še drugič zlata Ilka Štuhec Foto: Reuters "Na glavo"

Ko je ob jutranjem močnem vetru postalo jasno, da bo vodstvo tekmovanja dodobra skrajšalo progo, je smukaška kraljica hitro ocenila, kako se prilagoditi na nove razmere. Pravilno je predvidevala, da bo smučanje nekoliko počasnejše, zato se je odločala za bolj neposredne zavoje. "Zastavila sem si idejo o tem, kako nastopiti. Ko je posijalo sonce, sem vedela, da moram to udejanjiti. Odlično sem se počutila. Bila sem osredotočena in pripravljena, da se vržem na glavo, ob tem pa vseskozi ohranjam aerodinamično obliko," pripoveduje nekdanja mladinska, zdaj pa že drugič tudi članska svetovna prvakinja.

Ekipna zmaga v individualnem športu

A čeprav drži kot pribito, da je na koncu smučar na progi vedno sam, pa Štuhčeva ne pozablja izjemnega pomena spremljevalne ekipe. Samostojna ekipa je namreč ena od njenih osrednjih netekmovalnih zmag, iz katere izvirajo tudi smučarske. Zato ima nedvomno prav, ko daje vedeti, da so k lesku švedskega zlata pomembno pripomogli tudi mama Darja Črnko kot vodja ekipe, trener s pronicljivimi nasveti Grega Koštomaj, veliki mojster priprave smuči Aleš Sopotnik ter kineziologinja s pravim občutkom za dodajanje in odvzemanje trenažnih uteži Anja Šešum.

Grega Koštomaj | Foto: Matjaž Vertuš Grega Koštomaj Foto: Matjaž Vertuš Ilkina eksplozija

"Ni bilo tako preprosto. Bilo je veliko dela, analiz, želja, motivov in tudi ovir v tem tednu. Na koncu pa sta se izkazali Ilkina strašanska moč koncentracije in akumulacija želja. To je eksplozija, ki jo je danes pokazala v minuti dobre vožnje. Je velika mojstrica in v veselje mi je, da sem lahko trener taki športnici. Danes je vse potekalo po ustaljenem redu," je slovenski sedmi sili na zlato nedeljo pripovedoval trener Koštomaj, ki je s Štuhčevo Aare obiskal že marca in si med finalom svetovnega pokala ogledal progo.

Še na petem prvenstvu Zdravljica

Prva dama slovenskega smučanja je poskrbela že za 22. slovensko kolajno na svetovnih prvenstvih, od tega trinajsto pod samostojno zastavo, obenem pa za sedmo zlato. Pri tem v oči bode spoštovanja vreden podatek, da se bo slovenska reprezentanca s še petega zaporednega prvenstva vrnila s svetovno prvakinjo. Ilka namreč nadaljuje niz nepozabne Tine Maze, sicer absolutne rekorderke po številu kolajn. Na štirih prvenstvih jih je osvojila kar devet.

Lindsey Vonn
Sportal Slovo dame, ki je spremenila smučarski šport

Od Strela do Štuhčeve

Zgodbo o slovenskih kolajnah na svetovnih prvenstvih sta sicer leta 1982, torej osem let pred Ilkinim rojstvom, v Schladmingu začela pisati Boris Strel in Bojan Križaj. Po eno kolajno so prispevali še Tomaž Čižman, Nataša Bokal, Urška Hrovat in Mitja Kunc. Več kot eno kolajno pa ima poleg dvakratne prvakinje Štuhčeve in že omenjene serijske osvajalke odličij Mazejeve, ki se v Aareju mudi kot strokovna sodelavka Eurosporta, še Mateja Svet, ki je na le dveh prvenstvih okrog vratu prejela kar pet kolajn.

Ilka Štuhec
Sportal Predsednik Pahor bo moral zlati Ilki Štuhec izpolniti obljubo

Slovenske kolajne na svetovnih prvenstvih

Schladming 1982: srebro - Bojan Križaj (slalom) in bron - Boris Strel (veleslalom)
Crans Montana 1987: srebro - Mateja Svet (veleslalom), bron - Mateja Svet (slalom) in Mateja Svet (superveleslalom)
Vail 1989: zlato - Mateja Svet (slalom), bron - Tomaž Čižman (superveleslalom) in bron - Mateja Svet (veleslalom)
Saalbach 1991: srebro - Nataša Bokal (slalom)
Sierra Nevada 1996: bron - Urška Hrovat (slalom)
St. Anton 2001: bron - Mitja Kunc (slalom)
Val d'Isere 2009: srebro - Tina Maze (veleslalom)
Garmisch-Partenkirchen 2011: zlato - Tina Maze (veleslalom) in srebro - Tina Maze (superkombinacija)
Schladming 2013: zlato - Tina Maze (superveleslalom) in srebro - Tina Maze (superkombinacija), Tina Maze (veleslalom)
Vail 2015: zlato - Tina Maze (smuk), Tina Maze (alpska kombinacija) in srebro - Tina Maze (superveleslalom)
St. Moritz 2017: zlato - Ilka Štuhec (smuk)
Aare 2019: zlato - Ilka Štuhec (smuk)

  Zlato srebro bron
Boris Strel / / 1 (1982)
Bojan Križaj / 1 (1982) /
Mateja Svet 1 (1989) 1 (1987) 3 (1987, 1989)
Tomaž Čižman / / 1 (1989)
Nataša Bokal / 1 (1991) /
Urška Hrovat / / 1 (1996)
Mitja Kunc / / 1 (2001)
Tina Maze 4 (2011, 2013, 2015) 5 (2009, 2011, 2013, 2015) /
Ilka Štuhec 2 (2017, 2019) / /
aARE 2019
Sportal Konec vrhunca zime: nasvidenje v Cortini d'Amezzo
Ne spreglejte