Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
24. 3. 2024,
13.12

Osveženo pred

1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,18

Natisni članek

Ilka Štuhec Ilka Štuhec Miha Hrobat Cyprien Sarrazin Cornelia Hütter Lara Gut-Behrami Marco Odermatt smuk alpsko smučanje

Nedelja, 24. 3. 2024, 13.12

1 mesec

Alpsko smučanje, finale sezone, Saalbach, smuk (M)

Organizatorji odpovedali zadnji smuk sezone, mali globus Odermattu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,18
Marco Odermatt | Marco Odermatt | Foto Guliverimage

Marco Odermatt

Foto: Guliverimage

Organizatorji zadnje tekme svetovnega pokala v alpskem smučanju v Saalbachu so zaradi vetra, nočnih padavin ter del na progi odpovedali zadnji smuk sezone. Mali kristalni globus je tako pripadel Švicarju Marcu Odermattu, tudi absolutnemu zmagovalcu sezone ter dobitniku malih globusov za seštevka veleslaloma in superveleslaloma.

Ilka Štuhec
Sportal Ilka Štuhec na zadnjem smuku zime zablestela, globus Avstrijki

Na zadnjem smuku bi moral nastopiti tudi Slovenec Miha Hrobat. V skupnem seštevku discipline je zasedel 22. mesto. Točko je od Slovencev osvojil tudi Martin Čater, 55. smukač sezone.

V smukaškem seštevku je šestindvajsetletni Marco Odermatt prvič slavil, potem ko je lansko, prav tako šampionsko sezono, sklenil kot tretji. Do zadnje tekme je imel možnosti za mali kristalni globus še Francoz Cyprien Sarrazin, ki je ostal 42 točk prekratek (552 : 510). Tretji je bil v seštevku Italijan Dominik Paris (342). Za Odermatta je to šesti mali kristalni globus v karieri, že pred časom si je zagotovil tudi tretji veliki kristal zapovrstjo.

Sezono je izjemni Švicar kljub številnim odpovedim tekem končal s 13 zmagami, od tega devetimi veleslalomskimi ter po dvema v superveslalomu in smuku. Po 35 izpeljanih preizkušnjah je na koncu zbral 1.947 točk. Drugi je bil njegov rojak Loic Meillard s 1.073 točkami, tretji pa Avstrijec Manuel Feller, sicer dobitnik malega slalomskega globusa, z 952.

Od Slovencev je sezono najvišje sklenil Žan Kranjec

Žan Kranjec Saalbach | Foto: Reuters Foto: Reuters

Od Slovencev je sezono najvišje sklenil Žan Kranjec, ki je s 347 točkami, vse je zbral na veleslalomih, tekmovalno obdobje 2023/24 končal na 19. mestu. Točke sta osvojila le še Hrobat (80/80. mesto) in  Čater (6/137. mesto).

Ženska sezona se je v Saalbachu končala dan prej, z drugim mestom v smuku pa jo je zaznamovala tudi Slovenka Ilka Štuhec. Z 242 točkami je smukaško razvrstitev končala na osmem mestu (242 točk). Smukaški globus je po drami na zadnji tekmi pripadel Avstrijki Cornelii Hütter. Veliki kristalni globus je prejela Švicarka Lara Gut-Behrami pred Italijanko Federico Brignone in Američanko Mikaelo Shiffrin. Gut-Behramijeva je osvojila veleslalomski in superveleslalomski seštevek sezone, slalomski pa je pripadel Shiffrinovi.

V skupnem seštevku je bila od Slovenk najvišje Štuhčeva (302 točki) na 29. mestu, sledijo ji tekmovalke v tehničnih disciplinah, Neja Dvornik (214 točk/42.), Ana Bucik (164 točk/52.) in Andreja Slokar (114 točk/61.).

Ilka Štuhec | Foto: Reuters Ilka Štuhec Foto: Reuters

Saalbach Ester Ledecka
Sportal Izjemna vožnja Čehinje, Švicarka si je oddahnila
Marco Odermatt
Sportal Odermatt brez stopničk, a z velikim razlogom za nasmeh
Ne spreglejte