Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Sreda,
15. 11. 2017,
4.00

Osveženo pred

6 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,55

3

Natisni članek

Peter Prevc Peter Prevc olimpijske igre Pjongčang 2018

Sreda, 15. 11. 2017, 4.00

6 let, 5 mesecev

Peter Prevc bistveno bolj miren kot poleti

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,55

3

Peter Prevc | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

"V novo sezono grem z vprašanjem, kako se bo vse skupaj zapletlo. V glavi je zlasti to, da moram iti v Vislo miren. Kar sem natreniral, sem natreniral. Zaupati moram vase, da bo šlo na tekmi dobro," pred novo sezono razmišlja Peter Prevc, ki bi rad spet naredil preskok k najboljšim, potem ko se mu pretekla zima ni izšla po načrtih.

Po sanjski sezoni 2015/16 je za Petra Prevca sledil trd padec, potem ko se mu zadnja zima ni razpletla po željah. Končal jo je na devetem mestu, kar bi marsikoga razveselilo. A ne njega, saj ga zanimajo tista najvišja mesta.

Prav tako se je iskal v poletnem obdobju. Nastopil je na štirih tekmah grand prixa, njegova najboljša uvrstitev pa je bila 16. mesto. V tem času je veliko preizkušal opremo. Stvari so se zdaj, na srečo, sestavile: "Bolj sem miren. Čakam, da gremo na tekmo. Pripravljen sem, samozavesten, ker je vse z opremo tako, kot mora biti. Ob koncu poletja sploh ni bilo pravega materiala. Skakalni čevlji so bili še zdelani. Zdaj smo zapeljali, da je oprema pripravljena."

Navaja eno besedo: mirnost

"Rad bi umirjeno skakal in skozi tekme lepo rastel ter zadovoljen odhajal domov. Nezadovoljen bi bil, če bi hotel skakati na silo. To je tisto, kar je poleti povzročalo težave." | Foto: Vid Ponikvar "Rad bi umirjeno skakal in skozi tekme lepo rastel ter zadovoljen odhajal domov. Nezadovoljen bi bil, če bi hotel skakati na silo. To je tisto, kar je poleti povzročalo težave." Foto: Vid Ponikvar Vrhunec letošnje skakalne zime bodo olimpijske igre v Pjongčangu. Najstarejši od bratov Prevc je pred štirimi leti spisal posebno poglavje, potem ko se je na največjem zimskem spektaklu v Sočiju zavihtel do srebrne in bronaste posamične medalje.

Letos večkrat misli zajadrajo proti olimpijskim igram kot pred štirimi leti, a ostaja v sedanjosti: "Morda tudi zaradi odnosa s Severno Korejo pomislim na Južno Korejo in olimpijske igre. Da bi se drugače pripravljal na sezono, pa ne. Osredotočen moram biti na naslednji trening. Na njem narediš majhen korak, ki se lahko dolgoročno pozna."

Konkretne cilje je zadržal zase, bodo pa ob olimpijskih igrah vrhunci še novoletna turneja, svetovno prvenstvo v poletih v Oberstdorfu in za konec tradicionalna marčevska norost v Planici: "Sezona je dolga, strnjena. Le okoli božiča je zatišje. Nato si sledijo vrhunci: novoletna turneja, svetovno prvenstvo v poletih, olimpijske igre. Z mirnostjo in odprte glave bi rad hodil s prizorišča na prizorišče. Lani je bilo samo nezadovoljstvo, negodovanje nad samim seboj. Rad bi umirjeno skakal in skozi tekme lepo rastel ter zadovoljen odhajal domov. Nezadovoljen bi bil, če bi hotel skakati na silo. To je tisto, kar je poleti povzročalo težave."

V novo sezono z vprašanjem

Na prvi tekmi v Visli mu bo družbo delalo šest slovenskih orlov. | Foto: Vid Ponikvar Na prvi tekmi v Visli mu bo družbo delalo šest slovenskih orlov. Foto: Vid Ponikvar Mirnost je tisto, kar poudarja, rad pa bi jo občutil že na prvi preizkušnji nove sezone v Visli na Poljskem, kjer bodo v petek kvalifikacije, dan pozneje ekipna tekma, v nedeljo pa še posamična preizkušnja: "V novo sezono grem z vprašanjem, kako se bo vse skupaj zapletlo. V glavi je zlasti, da moram  v Visli začeti mirno. Kar sem natreniral, sem natreniral. Zaupati moram vase, da bo šlo na tekmi dobro."

Kralj predlanske sezone poudarja, da je bil z zadnjim treningom v Kranju na ledeni smučini zadovoljen. Ocenil ga je z osmico, kar bi lahko bil dober znak, zaveda pa se, da je lahko na treningu vedno boljše: "Ko se sezona začne, se nimaš časa ukvarjati, kaj bi bilo lahko boljše. Mirnost je potrebna, da si na tekmi po nepotrebnem ne zapleteš življenja."

Stisnilo ga je, ko je slišal za Ilko in Gangnesa

"Ko smo bili septembra v Visli, skakalnice še nisem pregrizel, da bi bil zadovoljen. Kar zapletena je zame, ker ima napeto hrbtišče. Si ali pa nisi." | Foto: Žiga Zupan/Sportida "Ko smo bili septembra v Visli, skakalnice še nisem pregrizel, da bi bil zadovoljen. Kar zapletena je zame, ker ima napeto hrbtišče. Si ali pa nisi." Foto: Žiga Zupan/Sportida Prva postojanka v Visli je zanj nekakšna uganka, saj ima pasti. Sicer se lahko pohvali z drugim mestom iz leta 2015. In kam meri letos? "Predvsem bi rad videl, kje sem in kako bo psihološko. Rad bi sproščeno odskakal. Rezultatskih ciljev si ne morem zadati, potem ko je bilo poletje mešanica vsega. Velikokrat sem skakalnico že grizel. Ko smo bili septembra tam, je še nisem pregrizel, da bi bil zadovoljen. Kar zapletena je zame, ker ima napeto hrbtišče. Si ali pa nisi."

O konkurenci težko govori, saj je zima povsem druga zgodba kot poletje, vendar lahko kljub temu tiste najboljše iz pretekle zime pričakujemo nekje pri vrhu tudi v novi. "Konkurenca je močna. Žal smo izgubili močnega tekmeca po spletu nesrečnih okoliščin (Kenneth Gangnes si je poškodoval koleno in že končal sezono, op. a.). Ko sem izvedel zanj, me je stisnilo. Ko sem izvedel za Ilko (Ilka Štuhec, op. a.), sem bil razočaran. Da se poškodba zgodi tik pred sezono, je ena od najslabših možnosti. Upam, da bom ostal zdrav. Sem pa v vrhunskem športu, kjer telo voziš po robu in včasih v želji po napredku kakšno stvar preveč obrabiš."

Ne spreglejte