Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Torek,
21. 2. 2017,
19.30

Osveženo pred

5 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,53

Natisni članek

svetovni pokal Andrej Jerman Rok Perko Andrej Šporn smučanje Peter Pen Martin Čater Klemen Kosi Boštjan Kline zimska rekreacija

Torek, 21. 2. 2017, 19.30

5 let, 5 mesecev

Med ranjene leve in spočite napadalce

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,53

Medtem ko bo trener slovenske moške ekipe za hitri disciplini Peter Pen v Kvitfjellu stavil na Boštjana Klineta, Klemna Kosija, Martina Čatra in Roka Perka, pa se bo Miha Hrobat kot eno od najbolj prijetnih presenečenj svetovnega prvenstva dokazoval v finalu evropskega pokala.

Boštjan Kline bo v Kvitfjellu znova najmočnejši slovenski adut. | Foto: Sportida Boštjan Kline bo v Kvitfjellu znova najmočnejši slovenski adut. Foto: Sportida

"Ob koncu tedna nas v Kvitfjellu čakajo tri zanimive tekme. Po svetovnem prvenstvu se bodo karavani priključili vsi tisti, ki niso nastopili v St. Moritzu. Jasno, spočiti in z zalogo dodatnih treningov, predvsem pa dodatno motivirani. Na Norveškem bo tudi kopica ranjenih levov. V tej konkurenci, v kateri bodo tudi samozavestni junaki svetovnega prvenstva, se bo pač treba znajti in poiskati pot na pravo stran stotink," ob selitvi slovenske ekipe za hitri disciplini v Kvitfjell, ki bo ob koncu tedna gostil dva smuka (enega so Norvežani prevzeli po odpovedi v Lake Louisu) in superveleslalom, poudarja trener Peter Pen.

Kline mora vzeti ponujeno

Na Norveškem se bodo delile tudi vstopnice za finale svetovnega pokala, saj bodo to zadnje tekme v hitrih disciplinah pred sklepnim dejanjem sezone v Aspnu. V slovenskem taboru ima realne možnosti za vozovnico za ZDA v obeh hitrih disciplinah le Boštjan Kline, ki pa se po sedmem mestu na svetovnem prvenstvu v St. Moritzu, vsega 15 stotink oddaljenem od stopničk, vendarle lahko spogleduje tudi s krepko višjimi cilji. "Ko se ponudi priložnost, je treba vzeti, kar je ponujeno. To v njegovem primeru poudarjam že vso zimo. Jasno je, da je blizu stopničkam. Tudi v St. Moritzu bi bila morda slika še lepša, če bi nastopil z malce višjo štartno številko, ko je bila proga hitrejša. Na tehnično zahtevnih delih pa je bil brezhiben," o prvem adutu ekipe razmišlja glavni trener.

Klemen Kosi ima v svetovnem pokalu letos kopico neporavnanih računov. | Foto: Sportida Klemen Kosi ima v svetovnem pokalu letos kopico neporavnanih računov. Foto: Sportida

Zadnja priložnost za Roka Perka

V povsem drugačnem položaju pa bo v Kvitfjellu, kjer se je sicer že trikrat zavihtel med najboljšo petnajsterico in se še šestkrat prebil do točk, Rok Perko. Tržiški Ljubljančan bo namreč po treh letih brez ene same točke, a z dvema hudima poškodbama, reševal svoj tekmovalni status. Trener Pen sicer ne želi predčasno delati sklepov in poudarja, da se bodo v "ekipi prešteli šele po koncu sezone", a je vendarle kot na dlani, da si lahko 31-letni olimpijec nadaljnji reprezentančni status izbori zgolj na tekmah svetovnega pokala.

V pričakovanju novega Kosija

Z dosedanjo sezono v hitrih disciplinah pa nikakor ne more biti zadovoljen niti Klemen Kosi, saj ima na svojem računi vsega eno smukaško točko. Tudi na svetovnem prvenstvu je zaman čakal na preboj. Nekaj upanja pa so vlile nedavne FIS-tekme v Hochrindlu, kjer je nanizal kar dve veleslalomski in kar tri superveleslalomske zmage, ob tem pa je med drugim prehitel tudi sicer ne povsem tekmovalno nabrušenega Klineta. "Verjamem, da se lahko Klemen pobere. Naposled smo prisluhnili tudi njegovim pomislekom v zvezi z opremo," pravi Pen, ki pa na pot tokrat ni vzel Mihe Hrobata, 14. s smuka v St. Moritzu.

Presodil je namreč, da bi ga bilo bolj modro in predvsem dolgoročno koristno poslati na tekme finala evropskega pokala. "Za svetovni pokal bo še čas. Veseli pa me, da je na prvi pravi tekmi pokazal značaj. Napaka bi bila, če bi zdaj vsi pričakovali rezultat tudi na naslednji preizkušnji. Takšnih zgodb je bilo že kar nekaj. Končale pa so se z napakami zaradi tovrstnih pričakovanj," dodaja vodja slovenskih smukačev.

Peter Pen: "Prešteli se bomo po koncu sezone." | Foto: MaPa Peter Pen: "Prešteli se bomo po koncu sezone." Foto: MaPa

"Čatru je treba stati ob strani"

Veliko si Pen obeta tudi od Martina Čatra, ki je na svetovnem prvenstvu navdušil s tretjim mestom v kombinacijskem smuku. Ob tem v oči bode podatek, da je zgolj nekaj dni pred tem trenerju potožil, da se ne čuti dovolj sposobnega za nastop na specialnem smuku. "Martin ima velik potencial. Treba mu je stati ob strani in ga razumeti. Predvsem v takšnih primerih. Gre za mentalne blokade, ki jih bomo sčasoma odpravili. Ob tem pa spoštujem njegovo odkritost. Marsikateri smučar bi zaradi želenega izkazovanja moškega ponosa nastopil," o drugem najboljšem slovenskem superveleslalomistu, v katerem se skriva tudi smukaški potencial, razmišlja Peter Pen.

Brez Šporna, a z Jermanom  Za Andreja Šporna je sezona že končana. | Foto: Sportida Za Andreja Šporna je sezona že končana. Foto: Sportida

Slovenski reprezentanci bo na tekmah na Norveškem na pomoč priskočil tudi nekdanji tekmovalec in trener Andrej Jerman, ki zdaj deluje v lokalnem klubu v Oslu. Edini slovenski moški zmagovalec smukaške preizkušnje svetovnega pokala pa v Kvitfjellu ne bo dočakal dolgoletnega sotekmovalca Andreja Šporna. Ta natančno en mesec po poškodbi križnih vezi v Kitzbühlu okreva po operaciji. "Noga še vedno oteka, predvsem ob sprehodih. Hodim sicer brez težav, a nekoliko počasneje. Žal so kakšne drugačne vadbene aktivnosti še 'prepovedane'. Več pa bom vedel po petkovem pregledu pri dr. Macuri," pravi Šporn, ki se sicer še ni odločil, kakšna bo njegova nadaljnja pot.
Ne spreglejte