Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
20. 11. 2017,
13.20

Osveženo pred

6 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,48

1

Natisni članek

biatlon Teja Gregorin Tomaš Kos Janez Ožbolt Marko Dolenc Urška Poje Anja Eržen Klemen Bauer Rok Tršan Miha Dovžan Lenart Oblak Mitja Drinovec Miha Podgornik Jakov Fak Jakov Fak

Ponedeljek, 20. 11. 2017, 13.20

6 let, 5 mesecev

Med potniki v Skandinavijo Tejo Gregorin nadomestila Urška Poje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,48

1

Biatlon slovenska reprezentanca | Foto Žiga Zupan/Sportida

Foto: Žiga Zupan/Sportida

Po šokantnem obvestilu, da je zadnja leta najboljša slovenska biatlonka Teja Gregorin padla na dopinškem testu med olimpijskimi igrami leta 2010 v Vancouvru, je slovenska biatlonska reprezentanca doživela nekaj sprememb. Na prve tekme svetovnega pokala namesto Gregorinove potuje mlada Urška Poje.

Gregorinova bi bila tudi v prihajajoči sezoni svetovnega pokala in na olimpijskih igrah, ki bodo februarja prihodnje leto v Pjongčangu v Južni Koreji, eno od glavnih slovenskih orožij. Tako kot njeni navijači in ljubitelji biatlona so bili tudi njeni reprezentančni kolegi in kolegice ob novici pretreseni.

Velik šok, a življenje gre naprej

"To je bil velik šok, vsi smo to doživeli precej čustveno," je povedal reprezentančni trener Tomaš Kos, a dodal: "Sčasoma se človek potem skuša sprijazniti. Poti nazaj ni. Gremo naprej." To je bilo vidno tudi na današnji predstavitvi reprezentance za svetovni pokal, ki se začenja 26. novembra v Östersundu na Švedskem. Ekipa je sestavljena, prilagojena in osredotočena na tekmovanja.

Pojetova prisiljena odrasti hitreje

Izkušeno Gregorinovo je med potniki v Skandinavijo nadomestila mladinka Urška Poje. "Tekem je veliko, tudi izbiro imam veliko, saj še vedno tekmujem tudi pri mladinkah," je povedala 20-letnica iz Postojne, ki je tako po sili razmer prisiljena odrasti hitreje.

Nekaj izkušenj s svetovnim pokalom že ima, a pravi: "V treningu kakšnih večjih razlik med člani in mladinci niti ni, razlika pa je predvsem na tekmovanju. Pri mladinkah so moje tekmice tudi moje vrstnice in jim lahko sledim, v starejših kategorijah pa je vse toliko težje."

Ekipa je sestavljena, prilagojena in osredotočena na tekmovanja. | Foto: Žiga Zupan/Sportida Ekipa je sestavljena, prilagojena in osredotočena na tekmovanja. Foto: Žiga Zupan/Sportida

Dve dekleti in šest fantov

V Östersundu bodo v mešani štafeti najverjetneje nastopili obe dekleti, se pravi Urška Poje in Anja Eržen, ter najmočnejša člana Jakov Fak in Klemen Bauer. "Razen če bi bilo kaj narobe, da bi kdo zbolel ali kaj podobnega," pravi vodja panoge za biatlon pri Smučarski zvezi Slovenije Janez Ožbolt.

Na Švedsko potuje celotna slovenska reprezentanca. Dekleti bosta nastopali tudi na posamičnih tekmah, za dodatni dve mesti poleg Faka in Bauerja pa se bodo na pokalu IBU v Sjusjoenu na Norveškem (od 23. do 26 novembra) spopadli Rok Tršan, Miha Dovžan, Lenart Oblak in Mitja Drinovec, fantje, ki trenirajo pod taktirko Mihe Podgornika.

"Najboljša dva s teh tekem gresta v svetovni pokal. Na prvi štart. Glede na formo in počutje se bo enega fanta zamenjalo že na drugi tekmi v Östersundu, tako da jih čim več dobi priložnost za nastop in da pokažejo, kaj znajo. Na Švedsko potuje celotna ekipa, dva fanta bosta morala na vsaki tekmi počivati. Tako pač je," še pravi Ožbolt.

Janez Ožbolt: Mi zagovarjamo ničelno toleranco do dopinga. Če se to dogaja, je potrebna kazen. | Foto: Vid Ponikvar Janez Ožbolt: Mi zagovarjamo ničelno toleranco do dopinga. Če se to dogaja, je potrebna kazen. Foto: Vid Ponikvar

"Zagovarjamo ničelno toleranco do dopinga"

O "aferi Teja Gregorin" nam je Ožbolt povedal le: "Zagotovo je bil to negativen trenutek. Negativno presenečenje. Ampak s tem smo se nekako morali sprijazniti in spoštovati vse predpise. V tem trenutku je stvar še v postopku, in dokler ni končana, kaj dosti ne moremo komentirati. Ko bo enkrat stvar jasna, bom potegnili poteze, ki so potrebne. Ampak biatlon gre naprej. Mi zagovarjamo ničelno toleranco do dopinga. Če se to dogaja, je potrebna tudi kazen."

Slovenske biatlonce do februarja čaka lov na olimpijske norme. In kakšne so? "Norma je uvrstitev med prvih 30 v svetovnem pokalu za starejšo skupino, za tekmovalce do 2.5 leta pa dvakrat med prvo polovico nastopajočih v svetovnem pokalu. To je okoli 50., 55. mesta, kamor mislim, da se lahko uvrstijo," pojasnjuje Ožbolt.

"Ne smemo se slepiti, da smo neka oaza, v kateri tega ni"

Vprašanjem o Teji Gregorin se ni mogel izogniti niti predsednik zbora za biatlon pri SZS Marko Dolenc. Kako je afera vplivala na vodstvo zveze?

Marko Dolenc: Kakršnekoli informacije v zvezi z dopingom, ne glede na to, ali se na koncu izkaže, da so bile upravičene ali neupravičene, seveda vržejo slabo luč tako na konkretnega tekmovalca in njegovo panogo kot tudi na ves šport. | Foto: Vid Ponikvar Marko Dolenc: Kakršnekoli informacije v zvezi z dopingom, ne glede na to, ali se na koncu izkaže, da so bile upravičene ali neupravičene, seveda vržejo slabo luč tako na konkretnega tekmovalca in njegovo panogo kot tudi na ves šport. Foto: Vid Ponikvar "Morda je to na zunaj videti malce smešno, a dogodek se je zgodil na olimpijskih igrah. Smučarska zveza tako sploh ni stranka v postopku, pač pa je zadeva v rokah Mednarodnega olimpijskega komiteja in Olimpijskega komiteja Slovenije. Ta dva vodita stvari v postopku. Je pa seveda Teja tekmovalka Smučarske zveze Slovenije in ta pač ne more stati ob strani. Uradno stališče zveze smo podali že na novinarski konferenci pred časom in do danes se to ni spremenilo, ker pač nimamo nobenih novih uradnih informacij glede postopka. Tega do konca tudi ne moremo komentirati, bomo pa takoj, ko bodo znane kakršnekoli odločitve Moka in Mednarodne biatlonske zveze, komentirali in tudi sprejeli določene ukrepe."

"Kakršnekoli informacije v zvezi z dopingom, ne glede na to, ali se na koncu izkaže, da so bile upravičene ali neupravičene, seveda vržejo slabo luč tako na konkretnega tekmovalca in njegovo panogo kot tudi na ves šport. Če je to neka zgodba slovenskega športa, kjer imamo roko na srce kar nekaj takšnih primerov, je to slabo. Ne smemo se slepiti, da smo neka oaza v svetu, v kateri tega ni. Zelo težko si je ustvariti imidž kredibilnega parterja na trgu in v institucijah, ni lahka naloga, zato nas morate razumeti, da te stvari, vsaj v tej fazi, ko postopki še potekajo, upravljamo previdno."

Ne spreglejte