Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Torek,
3. 1. 2017,
16.55

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

Natisni članek

Stefan Kraft Daniel Andre Tande Rok Justin Jurij Tepeš Jernej Damjan Cene Prevc Peter Prevc Peter Prevc Domen Prevc Anže Semenič Innsbruck

Torek, 3. 1. 2017, 16.55

6 let, 6 mesecev

Novoletna turneja 2016/17, Innsbruck (kvalifikacije)

Cene Prevc prvi slovenski mož, Peter obžaluje prvi skok, Domen preizkušal

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

V kvalifikacijah na tretjem prizorišču prestižne novoletne turneje v Innsbrucku slovenski skakalci niso posegli po najvidnejših uvrstitvah. Najboljši so bili bratje Prevc. Največ zadovoljstva je imel Cene (10. mesto), Peter je bil šokiran pri prvem skoku, Domen pa je preizkušal različne izvedbe skokov. Na tekmi bomo videli šest slovenskih orlov.

Innsbruck | Foto: Cene Prevc je bil najboljši slovenski skakalec v kvalifikacijah. Zasedel je deseto mesto. | Foto: Grega Valančič/Sportida Cene Prevc je bil najboljši slovenski skakalec v kvalifikacijah. Zasedel je deseto mesto. Foto: Grega Valančič/Sportida

Novoletna turneja se je preselila v Avstrijo, kjer bosta v sredo in petek še tekmi v Innsbrucku in Bischofshofnu.

V Innsbrucku bo Goran Janus zamahnil šestim slovenskim skakalcem, ki so si izborili mesto na tekmi (sreda ob 14. uri). Spodletelo je le Roku Justinu, ki ni bil razpoložen že pri trening skokih.

Najboljši dosežek v kvalifikacijah je s skokom, dolgim 126,5 metra, uspel Cenetu Prevcu, ki se je lahko pohvalil z desetim mestom. "Povsem sem zadovoljen. Iz skoka v skok je šlo bolje," je torkov dan opisal Cene, ki je na treningu skočil 121,5 (29.) in 124,5 metra (17.).

Pol metra manj od njega je v kvalifikacijah skočil Peter Prevc, kar mu je prineslo 14. mesto in v prvi seriji dvoboj z Avstrijcem Stefanom Huberjem. A se dan na skakalnici zanj ni dobro začel, saj je najprej skočil le 118,5 metra (37.), čeprav je pričakoval, da bo šlo dlje.

.@CPrevc po odlicnem kvali skoku:Iz skoka v skok je slo bolje,zato sem zadovoljen #Vierschanzentournee #Innsbruck

Petra prvi skok šokiral, Domen preizkušal različne skoke

"Lahko bi pokazal malce več. Prvi skok me je šokiral v negativno smer. Pričakoval sem, da bo kaj več. Stopnjeval sem sicer, vendar bi moral pri prvem skoku postaviti višjo letvico," je povedal Peter. | Foto: Sportida "Lahko bi pokazal malce več. Prvi skok me je šokiral v negativno smer. Pričakoval sem, da bo kaj več. Stopnjeval sem sicer, vendar bi moral pri prvem skoku postaviti višjo letvico," je povedal Peter. Foto: Sportida "Lahko bi pokazal malce več. Prvi skok me je šokiral v negativno smer. Pričakoval sem, da bo kaj več. Nato sem skoke sicer stopnjeval, vendar bi moral pri prvem skoku postaviti višjo letvico. Sicer ni prvič, da imam tukaj v Innsbrucku težave. Upam, da bo bolje," je mirno razlagal prvi mož zadnje zime.

Domen Prevc je najboljši skok pokazal pri prvem treningu, na katerem je bil s 125 metri peti, v kvalifikacijah pa je s 127 metri dosegel zanj skromno 18. mesto. A pravi, da je imel razlog, da je bilo tako. "Kar zadovoljen sem s skoki. Malce smo preizkušali in se igrali. Različne skoke smo delali," je bil Domen redkobeseden.

Če bo v sredo dosegel takšen rezultat kot danes, bo zadovoljen Jurij Tepeš, saj je bil v kvalifikacijah 26. (123 metrov). Bo pa imel v seriji na izpadanje težkega nasprotnika, saj mu bo nasproti stal Nemec Richard Freitag, ki sicer ni v najboljši formi.

Tepeš mora skakalnico prespati, ne mara pa je Damjan

Jernej Damjan skakalnice v Innsbrucku ne mara. | Foto: Vid Ponikvar Jernej Damjan skakalnice v Innsbrucku ne mara. Foto: Vid Ponikvar "Skoki niso bili slabi. Pri vseh treh skokih sem bil kar konkretno zgoden. Skakalnico moram prespati, da se bom zapeljal do konca mize," je Jurij optimističen.

Jernej Damjan kot najizkušenejši v slovenski ekipi na skakalnico Bergisel v Innsbrucku nima lepih spominov, a je imel tokrat s 121 metri razlog za drugačno počutje: "Zelo sem zadovoljen, ker je to skakalnica, ki je ne maram, in to z velikim klicajem na koncu. Mislim, da sem bil tukaj v desetih poskusih dvakrat pri točkah. Po prvem trening skoku (106,5 m) sem mislil, da spet ne znam skakati, ampak sem se sestavil in z napredkom sem zadovoljen."

Na vprašanje, kaj je tako drugače na tej skakalnici, je v smehu odgovoril: "Pojdite jo vprašat. Pojma nimam, grda je."

Na tekmo se je uvrstil tudi Anže Semenič, ki pa je tako kot Justin našel pot mimo novinarjev in prizorišče zapustil brez izjave.

Stoch kralj treninga, Kraft kvalifikacij. Ali se bo na tekmi vmešala še narava?

Stefan Kraft je veliki zmagovalec kvalifikacij, Kamil Stoch - vodilni v razvrstitvi turneje - pa je kraljeval na obeh treningih. | Foto: Sportida Stefan Kraft je veliki zmagovalec kvalifikacij, Kamil Stoch - vodilni v razvrstitvi turneje - pa je kraljeval na obeh treningih. Foto: Sportida Sredin dan bo zanimiv v boju za skupno zmago na novoletni turneji. Kamil Stoch, Stefan Kraft in Daniel Andre Tande – loči jih 6,6 točke – so v igri za laskavo lovoriko. Stoch je bil na obeh trening skokih najboljši (130 in 130,5 m), zato pa je Kraft s 134,5 metra postal zmagovalec kvalifikacij.

Poljak je kvalifikacije še drugič po Garmisch-Partenkirchnu izpustil. To se mu je v Nemčiji obrestovalo, saj je po tekmi prevzel vodstvo v razvrstitvi za zlatega orla. Prav Stoch (ker je kvalifikacije izpustil, je bil 50.) in Kraft (1. mesto v kvalifikacijah) pa se bosta v prvi seriji pomerila na izpadanje, kar bo še popestrilo dogajanje na znamenitem Bergislu.

Jutri naj bi skakalcem delo otežila tudi narava, saj sta napovedana tako močnejši veter kakor tudi sneg. Vse skupaj se bo začelo ob 14. uri.

Rezultati kvalifikacij - Innsbruck

1. S. Kraft (AVt) 134,5/143,1 točk
2. M. Kot (Pol) 132 139,5
3. P. Zyla (Pol) 130/137,7
4. M. Hayböck (Avt) 131/137
5. D. A. Tande (Norv) 132/136,6
6. M. Eisenbichler (Nem) 130/136,3
7. M. Fettner (Avt) 129/131,4
8. V. Descombes Sevoie (Fra) 127/129,6
9. A. Wellinger (Nem) 126,5/128,6
10. C. Prevc (Slo) 126,5/127,7

14. P. Prevc (Slo) 126/125,9
18. D. Prevc (Slo) 127/122,8
26. J. Tepeš (Slo) 123/120,5
32. J. Damjan (Slo) 121/116,5
40. A. Semenič (Slo) 118/112,2

54. R. Justin (Slo) 113/102,3

 

Pari 1. serije:

Jurij Tepeš (SLO) - Richard Freitag (NEM)
Jernej Damjan (SLO) - Clemens Aigner (AVT)
Domen Prevc (SLO) - Daiki Ito (JAP)
Peter Prevc (SLO) - Stefan Huber (AVT)
Anže Semenič (SLO) - Andreas Stjernen (NOR)
Cene Prevc (SLO) - Karl Geiger (NEM)

Novice pred tekmo v Innsbrucku:

Novoletna turneja, spored:

Innsbruck
4. januar – tekma (14.00)

Bischofshofen
5. januar – kvalifikacije (16.45)
6. januar – tekma (16.45)

Ne spreglejte