Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Torek,
3. 1. 2017,
4.00

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,25

2

Natisni članek

skakalni čevlji novoletna turneja Domen Prevc

Torek, 3. 1. 2017, 4.00

6 let, 7 mesecev

Domen Prevc se je zavedal, da je žrtev morala biti

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,25

2

Slovenski skakalec Domen Prevc bo tudi na naslednji postojanki novoletne turneje v Innsbrucku skakal v rumeni majici vodilnega v svetovnem pokalu. Da so njegovi skoki v zadnjem obdobju malenkostno zanihali, so "krivi" tudi novi skakalni čevlji. "Žrtev je morala biti, saj se morata noga in čevelj uleči skupaj," pravi.

Innsbruck | Foto: Domen Prevc se je po Oberstdorfu hitro pobral in v Garmisch-Partenkirchnu osvojil visoko peto mesto. Novi skakalni čevlji vse bolj uležani. | Foto: Sportida Domen Prevc se je po Oberstdorfu hitro pobral in v Garmisch-Partenkirchnu osvojil visoko peto mesto. Novi skakalni čevlji vse bolj uležani. Foto: Sportida Domen Prevc je po prvem delu novoletne turneje, na kateri je v Oberstdorfu osvojil 26. in v Garmisch-Partenkirchnu peto mesto, na skupno 12. mestu, sicer pa je še vedno vodilni v svetovnem pokalu. "Sebe nerad ocenjujem. Objektivno oceno ti mora dati tretja oseba, ki se spozna na stvar," je Domen spregovoril, kako je videl sebe na nemškem delu turneje štirih skakalnic.

S trenerjem Gorazdom Bertonceljem, ki z njim dela v Sloveniji, se redno slišita po telefonu: "Dejal mi je, da moram še malce popraviti skoke, vendar brez panike. Naj preprosto nadaljujem."

"Škoda, da sem na začetku sezone dobil slabe čevlje"

"Ljudje so malce postali požrešni, kar zadeva moje rezultate. Pričakujejo, da bom nenehno zmagoval. Jaz pa vem, da sem zamenjal čevlje, nekaj sem moral žrtvovati, saj se mora noga navaditi na čevelj." | Foto: Sportida "Ljudje so malce postali požrešni, kar zadeva moje rezultate. Pričakujejo, da bom nenehno zmagoval. Jaz pa vem, da sem zamenjal čevlje, nekaj sem moral žrtvovati, saj se mora noga navaditi na čevelj." Foto: Sportida Pred božičnimi prazniki je Domen zamenjal skakalne čevlje in jih preizkušal tudi na manjši Bloudkovi velikanki v Planici. Tiste, ki so bili predvideni za začetek sezone, je vrnil, saj so bili slabo narejeni. Na nove je moral nato počakati.

Da se noga navadi novih, pa je potreben čas. Tudi zato je imel težave v Oberstdorfu, kjer so ga mnogi pričakovali višje, potem ko je na začetku zmagal na štirih tekmah.

"Nisem razočaran, če sem kakšno tekmo slabši. Ljudje so postali malce požrešni, kar zadeva moje rezultate. Pričakujejo, da bom nenehno zmagoval. Jaz pa vem, da sem zamenjal čevlje, nekaj sem moral žrtvovati, saj se mora noga navaditi na čevelj. Enkrat je bilo treba to narediti. Škoda, da sem na začetku sezone dobil slabe čevlje. Tisti so bili nemogoči, noga me je zelo bolela v njih. Vrnili smo jih in nove dobili šele takrat, ko je bila sezona že v teku. V prejšnjih je bil karbon narobe oblikovan, zato sem imel občutek, kot da je notri nož," je Domen opisal težave s skakalnimi čevlji.

Zdaj poudarja, da je z novimi iz skoka v skok bolje, kar smo se lahko prepričali že v Garmisch-Partenkirchnu, kjer je osvojil peto mesto in še vedno ostaja vodilni v skupnem seštevku svetovnega pokala. Pred drugouvrščenim Danielom Andrejem Tandejem ima 58, pred tretjim Stefanom Kraftom 99, pred četrtim Kamilom Stochom pa 107 točk prednosti.

"Napak se na silo ne da popravljati. Skakati moram spontano."

Njegov pogled je usmerjen proti naslednji tekmi. Aktiven bo že danes v Innsbrucku, kjer bodo kvalifikacije za sredino preizkušnjo. | Foto: Sportida Njegov pogled je usmerjen proti naslednji tekmi. Aktiven bo že danes v Innsbrucku, kjer bodo kvalifikacije za sredino preizkušnjo. Foto: Sportida Nekaj se je na tej turneji tudi naučil: "Na tekmi se ne da popravljati napak na silo. Na tekmi moram bolj spontano skakati."

V Innsbrucku mu družbo v sobi dela starejši brat Peter, oba pa bosta na Tirolskem osrednja slovenska aduta za vidnejše uvrstitve.

V torek ju po prostem dnevu najprej čakajo kvalifikacije, dan pozneje pa še tekma. Nato se bo turneja preselila v Bischofshofen, kjer bodo 6. januarja okronali novega ali morda starega kralja.

Za zdaj je videti, da se bodo za laskavo lovoriko udarili Stoch, Kraft (turnejo je osvojil leta 2015) in Tande. In komu več možnosti za skupno zmago pripisuje Domen? "S Tandejem sem prijatelj. Vsi trije znajo skočiti zelo dobro. Bomo videli, kako bo," je bil diplomatski.

Vrstni red na novoletni turneji

1. K. Stoch (Pol) 591,2
2. S. Kraft (Avt) 590,4
3. D. A. Tande (Nor) 584,6
4. M. Eisenbichler (Nem) 572
5. P. Zyla (Pol) 570
6. M. Hayböck (Avt) 561,5
7. M . Fettner (Avt) 554,4
8. M. Kot (Pol) 548,5
9. P. Prevc (Slo) 545
10. S. Leyhe (Nem) 538,2


12. D. Prevc 533,2
15. C. Prevc 528,3
27. J. Tepeš 397
31. J. Damjan 359,6
52. A. Semenič 103

 

Novoletna turneja, spored:

Innsbruck
3. januar – kvalifikacije (14.00)
4. januar – tekma (14.00)

Bischofshofen
5. januar – kvalifikacije (16.45)
6. januar – tekma (16.45)

Ne spreglejte