Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Ponedeljek,
2. 1. 2017,
19.23

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,88

Natisni članek

Goran Janus Peter Prevc Peter Prevc Domen Prevc Cene Prevc Jurij Tepeš Jernej Damjan novoletna turneja

Ponedeljek, 2. 1. 2017, 19.23

6 let, 7 mesecev

Janus si želi, da bi slovenski skakalci ponagajali

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,88

Pred skakalci je drugi polčas novoletne turneje. Trener slovenske reprezentance Goran Janus si želi, da bi v Innsbrucku in Bischofshofnu slovenski skakalci ponagajali vodilni trojici. Pozdravil je Domnov premik in dodal, da mora še malce zadihati, Petrov vzpon pa napoveduje v drugem delu sezone.

Innsbruck | Foto: Prvi mož stroke je zadovoljen s prvim delom novoletne turneje, si pa tudi on želi še piko na i. | Foto: Vid Ponikvar Prvi mož stroke je zadovoljen s prvim delom novoletne turneje, si pa tudi on želi še piko na i. Foto: Vid Ponikvar

Po dveh postojankah novoletne turneje je od slovenskih skakalcev najvišje uvrščen Peter Prevc, ki zaseda deveto mesto. Njegov mlajši brat Domen se je s petim mestom v Garmisch-Partenkirchnu povzdignil na skupno dvanajst mesto, potem ko se mu tekma v Oberstdorfu ni razpletla po željah in je bil 26.

Jurij Tepeš in Cene Prevc sta bila zadovoljna v Oberstdorfu, kjer sta bila osmi oziroma deveti, med dobitnike točk pa se je po skoraj dveh letih vrnil še Jernej Damjan.

"Domen je naredil velik premik. Poznalo se je, da je moral zamenjati čevlje."

"Domen ima še določene rezerve. Pomembno je, da zadiha in skače tako, kot je treba," pravi Janus.  | Foto: Sportida "Domen ima še določene rezerve. Pomembno je, da zadiha in skače tako, kot je treba," pravi Janus. Foto: Sportida "V prejšnjih sezonah smo bili vajeni zmag. Manjka nam pika na i. A moramo biti zadovoljni, saj je Cene skočil do najboljše uvrstitve v kariere. Jurij na novoletni turneji še nikdar ni bil boljši od devetega mesta. Peter je konstanten. Jernej se je po dolgem času zavihtel do točk, povrhu vsega je imel konec oktobra operacijo kolena. Domen je v primerjavi z Oberstdorfom naredil velik premik. Ima še določene rezerve. Pomembno je, da zadiha in skače tako, kot je treba. Moral pa je zamenjati skakalne čevlje in se mu tisti teden preprosto ni izšel," je Goran Janus opisal nemški del novoletne turneje.

Vesel je, da se je Domen po Oberstdorfu tako hitro pobral in že na naslednji postojanki dvignil raven skokov, kar je za 17-letnega tekmovalca spodbuden podatek: "Lani je bil skozi celotno leto konstanten in mislim, da bo tudi v tej. Pri Domnu je pomembno, da začne pravilno skakati. Da skoke začuti. Potem pride tudi boljši rezultat."

Petrov vzpon napovedal v drugem delu sezone

"Rezerve so. V drugi sezoni več pričakujem od njega. Morda smo novembra malce preveč trenirali in prihaja z zamikom. Trudimo se, da bo vse delovalo," o Petru pravi Janus. | Foto: Sportida "Rezerve so. V drugi sezoni več pričakujem od njega. Morda smo novembra malce preveč trenirali in prihaja z zamikom. Trudimo se, da bo vse delovalo," o Petru pravi Janus. Foto: Sportida Nato je besede namenil še njegovemu starejšemu bratu Petru. Pričakuje, da se bo njegova krivulja v bližnji prihodnosti strmeje dvignila navzgor: "V drugem delu sezone bo boljši. Bolje se bo počutil in bo začel tudi dlje skakati. Konstanten je, raven skokov je malce nižja. Rezerve so. V drugem delu sezone od njega pričakujem več. Morda smo novembra malce preveč trenirali in vse skupaj prihaja z zamikom. Trudimo se, da bo vse delovalo."

Janus je dal danes skakalcem v Innsbrucku prosto, da se bodo lahko v miru pripravili na naporen ritem, ki sledi. V štirih dneh bodo namreč dvakrat kvalifikacije in dve tekmi v Innsbrucku ter Bischofshofnu.

V boju za skupno zmago na turneji so ostali še trije skakalci. Kamil Stoch, Stefan Kraft in Daniel Andre Tande so v razmiku 6,6 točke, zato si lahko obetamo napet razplet lova na zlatega orla, ki ga prejme najboljši.

"Vsi trije so konstantni. Mislim, da bo Stoch zmagal. Ampak bo težko, ker so zelo izenačeni. Kraft je turnejo že osvojil, Tande prihaja. Prihaja še narava (napovedana sta veter in sneg, op. p.) in upam, da tudi mi. Da ponagajamo," se je Janus še zasmejal in si zaželel, da bi kdo od slovenskih skakalcev na kakšni od naslednjih dveh tekem skočil povsem na vrh.

Vrstni red na novoletni turneji

1. K. Stoch (Pol) 591,2
2. S. Kraft (Avt) 590,4
3. D. A. Tande (Nor) 584,6
4. M. Eisenbichler (Nem) 572
5. P. Zyla (Pol) 570
6. M. Hayböck (Avt) 561,5
7. M . Fettner (Avt) 554,4
8. M. Kot (Pol) 548,5
9. P. Prevc (Slo) 545
10. S. Leyhe (Nem) 538,2


12. D. Prevc 533,2
15. C. Prevc 528,3
27. J. Tepeš 397
31. J. Damjan 359,6
52. A. Semenič 103

 

Novoletna turneja, spored:

Innsbruck
3. januar – kvalifikacije (14.00)
4. januar – tekma (14.00)

Bischofshofen
5. januar – kvalifikacije (16.45)
6. januar – tekma (16.45)

Ne spreglejte