Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Ponedeljek,
2. 1. 2017,
12.00

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,68

Natisni članek

bratje Prevc novoletna turneja Severin Freund Cene Prevc Domen Prevc Peter Prevc Peter Prevc Jaroslav Sakala

Ponedeljek, 2. 1. 2017, 12.00

6 let, 7 mesecev

Jaroslav Sakala o bratih Prevc in novoletni turneji

"Prevci so fenomen. V sebi imajo vse, kar potrebujejo za šport."

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,68

Foto: Grega Valančič/Sportida

Bratje Prevc so v skakalnem svetu fenomen, poudarja češki strokovnjak na delu v Sloveniji Jaroslav Sakala. Talent, delavnost, skromnost so njihova odlika, pravi Saky in v smehu dodaja, da gredo verjetno nemškemu skakalcu Severinu Freundu že na živce, ker vedno eden odskoči.

Na prvi postojanki novoletne turneje v Oberstdorfu smo lahko videli Ceneta in Petra Prevca na osmem in devetem mestu, medtem ko se najmlajšemu Domnu skoka nista posrečila in je pristal na 26. mestu.

V Garmisch-Partenkirchnu so bratje Prevc spet skočili do točk, kar postaja že skakalni vsakdan. Domen je bil peti, Peter enajsti, Cene pa 24.

Povrhu vsega je Domen vodilni v skupnem seštevku svetovnega pokala in lastnik rumene majice. Na novoletno turnejo je prišel kot osrednji favorit, a je bil tokrat pritisk še prevelik. Hkrati je bila to zanj dobra šola za prihodnje izvedbe turneje štirih skakalnic.

"Vsak si želi na turneji doseči najboljši rezultat"

Jaroslav Sakala je bil leta 1993 tretji najboljši na novoletni turneji. | Foto: Žiga Zupan/Sportida Jaroslav Sakala je bil leta 1993 tretji najboljši na novoletni turneji. Foto: Žiga Zupan/Sportida "Za skakalce je novoletna turneja velik dogodek in eden od vrhuncev. Vsak si želi doseči najboljši rezultat," pravi češki skakalni strokovnjak Jaroslav Sakala, ki že več kot pet let dela pri ljubljanskem skakalnem klubu Ilirija. Njegova najboljša skupna uvrstitev na turneji je bilo tretje mesto v sezoni 1992/93, v kateri je zaostal le za končnim zmagovalcem Avstrijcem Andreasom Goldbergerjem in Japoncem Noriakijem Kasaijem.

Pred začetkom letošnje turneje je ob bratih Prevc (Domen in Peter) kot favorite videl še Kamila Stocha, Stefana Krafta in Daniela Andreja Tandeja in zadel v polno. Zadnji trije se bodo na avstrijskem delu turneje tudi udarili za končno zmago, saj so trenutno na prvih treh mestih, loči pa jih pičle 6,6 točke.

"Freund mi ne deluje sproščeno. Mislim, da mu gredo Prevci že na živce."

"Če enemu Prevcu ne gre, pride že drugi in nima možnosti. To ga verjetno zelostiska. Če Petru ne uspe, pride drugi Prevc. Kmalu pride še tretji," je pred začetkom novoletne turneje v smehu dejal Sakala. | Foto: Sportida "Če enemu Prevcu ne gre, pride že drugi in nima možnosti. To ga verjetno zelostiska. Če Petru ne uspe, pride drugi Prevc. Kmalu pride še tretji," je pred začetkom novoletne turneje v smehu dejal Sakala. Foto: Sportida Nemca Severina Freund, ki je zaradi operacije kolka pozno začel pripravljalno obdobje, zato še išče občutke, ni pričakoval povsem v ospredju – na turneji je po dveh postojankah na 22. mestu. "Freund mi ne deluje tako sproščeno. Mislim, da mu gredo Prevci že na živce. Če enemu ne gre, pride drugi in nima možnosti (smeh, op. p.). Zaradi tega ga verjetno zelo stiska. Če Petru ne uspe, pride drugi Prevc. Nato pride še tretji," je pred začetkom turneje v smehu dejal Sakala.

Svetovni prvak v poletih v Planici iz leta 1994 se veseli dosežkov slovenskih skakalcev, saj se je v Slovenijo zaljubil, o bratih Prevc pa ima posebno mnenje.

"Pri Domnu mi je všeč, kako skače, razmišlja in v bistvu ne razmišlja. Ne zapleta. Gre, gre, ne gre, ne gre. Prevci so fenomen. V sebi imajo vse, kar potrebujejo za šport. Talent, delavnost, skromnost. Od drugih odstopajo," je še dodal Saky.

Ne spreglejte